Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Goran Navojec

Serije su isplativije od kazališta, a ja sam ipak umjetnik s kreditom

goran navojec,portal
25.01.2014.
u 17:00

Goran Višnjić je prvi naš glumac koji je utabao put holivudske staze, Zrinka Cvitešić pokorila je London, a Goran Navojec polagano, ali sigurno ide stopama svog imenjaka Višnjića....

Hrvati često za sebe vole reći da su zemlja najvećih sportaša. Gledajući statistički, to bi moglo biti točno. Davor Šuker, Luka Modrić, Ivano Balić, Janica Kostelić... Nabrajati bi se moglo unedogled, a svima njima je zajedničko da su briljantni u svojoj profesiji i prepoznati u svijetu. U nekim drugim područjima ide nam puno lošije, ali kako je krenulo, gluma bi uskoro mogla postati poput sporta. Goran Višnjić je prvi naš glumac koji je utabao put holivudske staze, Zrinka Cvitešić pokorila je London, a Goran Navojec polagano, ali sigurno ide stopama svog imenjaka Višnjića. U protekloj godini snimio je norveški film “Kraftidioten” u kojem je igrao s Brunom Ganzom koji će svoju premijeru imati na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu, snimio je nekoliko epizoda serije “Lud, zbunjen, normalan” i “Stella”, odradio je sezonu emisije “Volim Hrvatsku”, igrao je u makedonskom filmu “Lazar”, snimao je film sa Srđanom Dragojevićem, a potkraj godine odigrao je uloge u dvjema stranim produkcijama – BBC-ovoj i NBC-ovoj. Popis je zaista impresivan, a i 43-godišnji glumac priznaje da je zadovoljan godinom za sobom. Trenutno snima filma Antonija Nuića “Srce mesara”, dok u kinima igra “Visoka modna napetost” u kojem je odigrao glavnu ulogu.

– Godina je zbilja bila dobra jer sam u njoj odigrao sve i svašta. U nekoliko produkcija bio sam mafijaš, bio sam i pripadnik romske zajednice, političar, PTSP-ovac... Zbilja jedno šaroliko društvo – priča Goran. Zbog njegove zaposlenosti pridobiti ga za intervju bilo je kao dati pogodak francuskom rukometnom golmanu Omeyeru – gotovo nemoguće, ali dogodi se. Ekipa filma “Srce mesara” snimila je zimski dio scena, a na set se vraćaju s prvim ljetnim danima.

Šaroliki dijapazon uloga

– U filmu glavnu ulogu igra moj brat Bojan, a radnja se vrti oko disfunkcionalne obitelji kojoj je najveći problem komunikacija. Priča će pokazati koliko ima tuge i boli izazvane šutnjom jer o nekim stvarima ne znamo razgovarati ni s onima koji su nam najbliži – prepričava Navojec. U svojoj karijeri odigrao je živopisan spektar uloga, ali omiljeni žanr nema.

– Meni je najdraže kada imam priliku pojavljivati se u različitim medijima: kazalištu, filmu, televiziji..., a onda unutar toga nastupati i u dramama i u komedijama i u mjuziklima. Trudio sam se da paleta uloga bude što šarolikija, ne zato da to bude fascinantno vidjeti u CV-u, nego zato što mi je dosadno raditi iste stvari – pojašnjava Goran.

“Zapadnjacima smo svi mi isti”

No, ono što je sigurno fascinantno vidjeti u njegovu životopisu jest popis uloga koje je odradio u stranoj produkciji. O njegovu sudjelovanju u “Nemogućoj misiji” s Tomom Cruiseom već se sve zna, a poslije slavnog scijentologa Goran je zaigrao i uz Bruna Ganzu, Stellana Skarsgårda te Donalda Sutherlanda u NBC-ovoj seriji “Crossing lines”. Navojec glumi Slovaka, pripadnika internacionalne motorističke bande, a snimao je u studenome prošle godine u Pragu. Malo nakon toga zaputio se u Englesku, gdje je snimao BBC-jevu seriju u kojoj mu je pripala uloga ruskog mafijaša. No, potpisan ugovor Navojcu stavlja flaster na usta pa ne smije otkrivati detalje sa snimanja. Zanimljiva je činjenica da naši glumci u stranim produkcijama u većini slučajeva glume mafijaše iz istočne Europe. Goran pojašnjava:

– Nema ništa čudno u tome, ponajviše zbog poznavanja jezika. Gotovo je nemoguće doći na razinu da imate naglasak kao da ste zbilja pripadnik engleskoga govornog područja, a te vas razlike u jeziku već u startu strpaju u neki kalup. Nekom iz Engleske ili SAD-a svi Hrvati, Slovenci, Srbi, Poljaci, Rusi samo su netko tko ima istočnoeuropski naglasak. Ali gledajte to i malo bliže! Ne mogu ni svi Bosanci glumiti Srbe, ni svi Srbi Slovence, ni svi Slovenci Hrvate. Štoviše, i zagrebačkim glumcima ponekad je teško “skinuti” dalmatinski naglasak, a vrijedi i obrnuto.

Na pitanje je li ipak stvar u tome da nas zapadnjaci u zbilji doživljavaju kao leglo mafije i kriminala, Navojec odgovara:

– Svjesni su toga da smo nedavno imali rat pa vjerojatno smatraju da kod nas još vladaju stvari poput oružja, mita i korupcije, a i gledajući realno, ni mi sami sa sobom nismo riješili neke stvari... Pa onda nije čudno ako nas tako i doživljavaju.

Političar - uloga života

Da bi se dobila uloga u stranoj produkciji, najvažnija je sreća, tvrdi Goran. – Nema šanse da netko u par minuta videa koji ste snimili prema određenom tekstu može procijeniti vaš talent. Mora se dogoditi neka privlačnost između glumca i autorskog tima, jednostavno se mora posložiti vaša fizionomija i interpretacija s idejom scenarista, producenta ili redatelja. Ne može se objasniti zašto ste dobili ulogu – uvjeren je glumac. A iako se naši glumci često žale kako su premalo plaćeni u odnosu na strane kolege, Goran iz prve ruke tvrdi da ni vani plaće nisu puno veće.

– Prva i osnovna razlika je u tome o kojim je glumcima riječ. Samo oni o kojima redovito u novinama čitamo, poput Brada Pitta i Angeline Jolie mogu imati financijske zahtjeve. Ono do čega ja trenutno mogu doći vani nije plaćeno puno više od ovoga u Hrvatskoj. Ali ima u SAD-u glumaca koji su plaćeni i manje nego domaći glumci. Ono što glumačkom srcu može biti drago jest činjenica da ste u konkurenciji od tisuću ljudi koji su poslali svoj video na audiciju baš vi dobili ulogu. I nije važno kakvu, jer davno se reklo da nema velikih i malih uloga, nego samo velikih i malih glumaca – kaže Navojec. Pa iako marljivo radi na inozemnoj karijeri, mogućnost preseljenja u neku drugu zemlju miljama mu je daleko. Uz današnju tehnologiju, kaže, nije potrebno preseliti se nekamo i tamo čekati ulogu kad se sve može obaviti preko kompjutora.

– Snimite, pošaljete video i ako vam kažu da ste dobili ulogu, onda idete. Takav mi je život prihvatljiv, ali ne bih išao iz Hrvatske jer je to predivna zemlja kažnjena velikom količinom ljudske gluposti svih nas kojih živimo u njoj – uz smijeh će glumac koji u posljednje vrijeme sve češće pred kamerama surađuje sa svojim mlađim bratom Bojanom. U kinima je film “Visoka modna napetost” u kojem braća Goran i Bojan igraju –braću.

– Moj brat također, kako bi rekli nogometaši Kovač, izuzetan je glumac kojeg sam tek nedavno počeo otkrivati. Skužili smo da smo jedno drugom dobri partneri i sad smo počeli raditi na zajedničkom scenariju. Kad smo na setu, ne doživljavam ga kao brata, nego ga gledam očima svog lika. Ali uvijek je dobro imati nekoga u svojoj blizini tko ti je blizak po kriteriju krvi i tla – kaže Goran. Režiju “Visoke modne napetosti” potpisuje Filip Šovagović s kojim je Navojec igrao u mnoštvo projekata, ali sada su se prvi put našli u ulogama redatelj - glumac. U kojoj se Filip snalazi bolje?

– On je neupitni talent, glumac, redatelj, pisac, kompozitor, uza sve to je lijep i zgodan čovjek, a kada to muškarac kaže za muškarca, vjerujte da onda te riječi imaju neku težinu. Prilično je teško reći u čemu je najbolji – smije se Goran. Za ulogu u filmu u kojem igra političara koji od malog mjesta pokušava stvoriti značajan grad kaže da je njegova uloga života.

– Moj lik je sudar puno stvari. Ima jednog brata kriminalca, a drugi je svećenik. Majka i otac mu godinama ne razgovaraju, on se trudi iz ničega stvoriti nešto, a onda mu u mjesto dođu i dva pripadnika istospolne zajednice koji su modni dizajneri. Tako kompleksne uloge dobivaju se jako rijetko i u njima imate milijun načina da ih odigrate, ali morate naći najbolji – pojašnjava glumac.A u vremenu dok je u pregovorima za nove projekte, Goran priprema svoj BOK (Bjelovarski odjeci kazališta), festival koji slovi za najbolju feštu u njegovu rodnom gradu. – Tako vam je to kad feštate u gradu koji voli zabave, a mi se potrudimo naše goste uvijek iznenaditi, što glazbenim, što gurmanskim delicijama. Trudimo se spojiti neugodno s beskorisnim – smije se Goran.

Komentara 5

ĆA
ćaćaća
18:13 25.01.2014.

on umjetnik ? :)))

HE
Heliumichele
22:12 25.01.2014.

Svaštaroš, lovator, bezvezan glumac

SN
snowden
19:58 25.01.2014.

Njegov rad ima veze sa umjetnošću utoliko što je on jedan vrsni umjetni umjetnik ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije