Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.09.2018. u 08:10

Serena Williams jedno je od najprepoznatljivijih lica našeg vremena, čak i za one koji tenis ne prate; neki kažu i moguća kandidatkinja za američku predsjednicu, tako da njene riječi i postupci imaju posebnu težinu

Prije nekoliko tjedana, predsjednik Francuske teniske federacije zabranio je nošenje sportskih kombinezona kakve je nosila Serena Williams, zbog navodne neprimjerenosti.

Kombinezon za cirkulaciju tenisačica je nosila iz zdravstvenih razloga nakon vrlo teškog porođaja lani i čak pet operacija. Dok se javnost pobunila zbog takve seksističke odluke (a povijest pokazuje koliko se puta najbolja tenisačica svih vremena s njima nosila), Serena je graciozno prihvatila tu odluku uz vrlo afirmativne komentare na račun predsjednika Federacije.

Serena Williams jedno je od najprepoznatljivijih lica našeg vremena, čak i za one koji tenis ne prate; neki kažu i moguća kandidatkinja za američku predsjednicu, tako da njene riječi i postupci imaju posebnu težinu. Stalno je pod pritiskom, ne samo što se sa sestrom probijala u sportu koji se i zove bijelim nego i zato što je u njemu došla do novih vrhova zadržavajući vlastiti integritet.

Samo ove godine čak je pet puta testirana na doping, kao da ne mogu vjerovati da je povratak moguć. Njezina priča nije samo sportska – Serena je postala ikona potlačenih i ponižavanih, ali i zaposlenih majki, primjer nevjerojatne energije i truda, ali i staloženosti.

Bori se za prava, žena prije svega, kada traži iste nagrade kao za muškarce, da zbog rodiljskog dopusta ne gubi bodove na listi kao da je bila na godišnjem odmoru; solidarizira se s borbom, primjerice Colina Kaepernicka u američkoj nogometnoj ligi i progovara o pitanjima o kojima većina šuti.

Njezina suzdržanost i gracioznost u sportu koji to vrlo strogim pravilima zahtijeva dovedena je na kušnju tijekom finala US Opena ovog vikenda talentirane Naomi Osake. Nakon potpune zbunjenosti tenisačice (i cijele publike) odlukama suca, pobjeda Naomi Osake nije dočekana ovacijama, već zvižducima razočaranih gledatelja.

Osaka, koja uvijek ističe da joj je 16 godina starija Williams teniski i životni idol, pobijedila ju je upravo prepoznatljivom Sereninom preciznošću. Gledajući ih na podiju nakon finala, obje u suzama, teško bi bilo pomisliti da se radi o finalu US Opena.

Najemotivniji trenutak bio je zagrljaj i Serenina zamolba publici da poštuju pobjedu njezine protivnice, dokazujuću još jednom solidarnost i integritet. Dok je vrlo lako prepustiti se kritikama na račun Sereninih komentara sucu i bacanja reketa, što je potvrdio i australski Herald Sun objavljujući rasističku karikaturu finalistica, nemoguće je te komentare ne staviti u kontekst svega što je osvajačica 23 Grand Slama prošla.

Kao što je njezin kombinezon išao "predaleko" iako skriva više negoli uski topići i tu-tu suknje, osjetila je napad na svoj karakter, a ne igru, što je sucu Ramosu jasno dala do znanja.

Serena je još jednom dokazala, vrlo ljudskom reakcijom ljutnje, a kasnije dirljivom gestom, važnost dostojanstva u pobjedi i porazu. A tu nam je bila potrebna lekcija.

>> Pogledajte video - Modrićeva poruka oduševila predsjednika Argentine

Ključne riječi

Komentara 9

RZ
rebel.zg
08:52 13.09.2018.

Svojim ponasanjem je ukrala srecu mladoj djevojci koja ne po svemu zasluzila pobjedu. Zalosno sto je Osaka na kraju zakljucila da joj je zao sto je pobjedila. U svakom slucaju je pretjerala i ovo joj nije trebalo

NO
NoHo
09:29 13.09.2018.

Novinarka, ovo je jeftina propaganda i tipično radikalno ljevičarsko lamentiranje. Kaepernick je propali igrač kojeg se nitko više ne bi ni sjećao da nije počeo ruganje himni i javno pomaganje ubojicama policajaca. Ne da nije ništa žrtvovao, nego je zgrnuoo milijune od Nike-a. Obični licemjer s puno novaca.

Avatar MilanZoranovic
MilanZoranovic
09:46 13.09.2018.

Razočaran sam da je lijepa Andrea zapravo žrtva pranja mozga od strane zlih feminacistkinja i sotonskih ljevičara...sad mi više nije zgodna..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije