Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.11.2017. u 08:13

Ne pravdam ni verbalno nasilje, ali ovdje je riječ o pravim predatorima, a ne madracima i mudracima bivšeg živopisnog sabornika

Nakon što su na vidjelo izašla brojna promišljena i dobro planirana napastovanja holivudskog producenta, pomislila sam kako ta filmska industrija, koja je jedan od značajnih glasnogovornika koji prenosi glavne političke, svjetonazorske i društvene poruke američke politike, pokazala kako ne samo sadržajno i umjetnički, već i moralno, survala u provaliju.

Hollywood je, posve je jasno, tek vrh ledene sante jer je ovaj oblik ponašanja uzeo maha i u drugim područjima života, osobito u politici. Bivša prva dama Sjedinjenih Država Michelle Obama bila je vrlo izravna rekavši kako je od svega toga – intenzivno zlo. Upravo je ona u predsjedničkoj kampanji 2016. neprestano upozoravala da je predsjednički kandidat Donald Trump seksualni predator, čovjek koji svoje bogatstvo i položaj u društvu koristi kako bi brojne žene učinio metom svojih neukusnih verbalnih i fizičkih napada.

Činjenica da je taj čovjek postao predsjednikom pokazuje da svi oni koji su za njega glasali u osnovi nemaju ništa protiv toga da im seksualni napasnik bude predsjednik. U lavini seksualnih skandala koji su posljednjih tjedana i dana zapljusnuli američku javnost, svoj stav o ovome pokazala je i Republikanska stranka koje nije skupila snage i hrabrosti da se distancira od jednog kandidata za državni Senat koji je svojdobno seksualno zlostavljao djevojčice od 14 godina. Ima toga i u Europi.

Za mene ovakvo ponašanje političara vrlo je uzbunjujući znak da pojedina društva, a možda i cijela zapadna civilizacije ozbiljno tonu u dekadenciju koju je najbolje definirati kako razdoblje sveopćeg urušavanja sustava vrijednosti, morala, temeljnih religijskih vrijednosti, dostojanstva i izostanak poštivanja brojnih drugih normi ljudskog ponašanja.

To je razdoblje u kojem se moć i bogatstvo koristi kako bi se na nečastan i nemoralan način zavladalo nad drugima, kako bi ih se ponizilo i pokazalo im se “gdje im je mjesto”.

Michelle Obama ima pravo! I meni je zlo od svega ovoga.
 Jedna američka kolegica napisala je da se u osnovi nakon svih ovih otkrića osjeća sigurnijom zato što zna da su pola Hollywooda i pola Kongresa i administracije seksualni predatori. Kaže da sada zna koga treba izbjegavati, ali dodaje da još uvijek treba biti na oprezu jer se nikada ne zna kada će neki novi, do sada neidentificirani nasilnik iskočiti iz paštete. 
No također moram napomenuti da su sve ove priče o seksualnim predatorima, osobito onima iz područja politike, na vidjelo izašla u zemljama koje imaju neku vrstu hrabrosti da se s time suoče i da o tome otvoreno progovore.

Mi nismo takvo društvo. Mi još uvijek takve stvari volimo gurati pod tepih i trpati u ormare s dobrim bravama koje nitko ne može provaliti. Ovdje govorim o pravim predatorima, a ne madracima i mudracima našeg bivšeg živopisnog saborskog zastupnika Ante Kovačevića. Ne pravdam ni verbalno nasilje, ali bi više od svega željela da se suočimo i na pravi način odradimo predatorske priče iz naše vlastite politike i biznisa.

Pogledajte i galeriju glumica koje su žrtve seksualnog zlostavljanja:

Donald Trump
1/5

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije