Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karamarkovi sastanci

Šefu HDZ-a i u stranci zamjeraju da je previše s dečkima iz Sheratona

Karamarko - Šeks
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/5
20.06.2016.
u 07:01

U otvorenim lobijima, ali i skrivenim dvoranama i odajama zagrebačkog hotela susreću se političari, menadžeri i kontroverzni poduzetnici koji ondje održavaju konzultacije. Ondje se s užim krugom suradnika sastajao i Tomislav Karamarko.

Pantovčak i Markov trg simboliziraju formalnu vlast i moć, ali sitni vez “igara moći i prijestolja” na hrvatski način može se upoznati tek u elitnom zagrebačkom hotelu Sheratonu. U njegovim otvorenim lobijima, ali i skrivenim dvoranama i odajama, susreću se moćni političari, utjecajni menadžeri i “kontroverzni poduzetnici”, nominalno posvađani ideološki neistomišljenici, ambiciozni i prodorni mladi lavovi u potrazi za dobrim političkim vezama i provincijski političari koji se ponizno klanjaju svojim stranačkim šefovima.

U luksuznom hotelu svoju koricu kruha mogu zaraditi i sitni špijuni koji prate svaki korak neke zanimljive osobe, ali i agenti velikih svjetskih sila kojima je jako zanimljiv geopolitički bermudski trokut u kojem se nalazi Hrvatska. Sve te geopolitičke i društvene silnice sudaraju se u zagrebačkom Sheratonu. Nešto slično se može vidjeti i doživjeti u poznatim hotelima diljem svijeta. Ali zagrebački Sheraton imao je sreću što donedavni prvi potpredsjednik Vlade i aktualni šef HDZ-a Tomislav Karamarko stanuje u njegovoj blizini i što baš voli popiti kavicu u Sheratonu. Kao što neki tinejdžer zna provoditi sate i sate u nekom lokalnom kafiću, tako je Karamarko svoje dragocjeno vrijeme političkog vođe nemilice trošio u luksuznom hotelu.

U tajnom uredu

Znao se zavaliti u neki od udobnih stolaca u Piano baru nedaleko od recepcije i uživati u svojoj moći i blještavom okruženju. Luksuzni ambijent, vrhunska posluga i kava od 20-ak kuna. To je, očito, ostvarenje hrvatskog sna. Na takvom mjestu ne možete susresti gubitnike tranzicije, nezaposlene i one koji dnevno zarade manje nego što koštaju tri kave u Sheratonu. Tako se najbolje gubi veza sa stvarnošću i počinje živjeti neki paralelan život.

Dva dana proveo sam sjedeći u otmjenom Piano baru pokušavajući pronaći odgovore na pitanje zašto hrvatski političari toliko vole Sheraton. U hotelu sam bio na dan kada je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa donijelo odluku o Karamarkovoj krivnji. Iako ga nisam vidio u Piano baru, naši pouzdani izvori nas uvjeravaju da je Karamarko na prvom katu Sheratona u nekom uredu dočekao presudu zbog koje je morao dati ostavku. Agilni i ambiciozni glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević došao je u hotel nešto prije deset sati. Rekao mi je da se došao naći s “dečkima”. Iako tada nije bilo izvjesno da će HDZ srušiti premijera Oreškovića, Milošević je to rezolutno najavio. Ali je jednako tako ustvrdio da HDZ ima osiguranu većinu za preslaganje, što se pokazalo kao najobičniji blef.

Milošević je vrlo ljubazan HDZ-ovac. Uopće ne spada u skupinu HDZ-ovaca koji vas gledaju ispod oka i ne mogu vam oprostiti ni najbenigniju kritiku njihova voljenog vođe. Milošević se uputio za stol za kojim su sjedili Karamarkovi savjetnici Damir Jugo, koji je zadužen za medije, i, koliko se iz daljine moglo primijetiti, Ivan Baketa koji je s Karamarkom osnovao tvrtku Soboli. Milošević se požalio da Orešković nikako ne želi sam podnijeti ostavku. To ga je baš iživciralo. U jednom trenutku je za odlazećeg premijera rekao da je “tvrdoglavi knjigovođa”. Sjedili su Karamarkovi najbliži suradnici u Piano baru, a onda su se odjednom povukli na prvi kat gdje šef HDZ-a ima svoj “drugi ured”. Gore na katu imaju mir i nisu izloženi znatiželjnim pogledima. Kasnije je došao i tehnički ministar Oleg Butković koji im se pridružio u “tajnom uredu” na prvom katu. Očito su pripremali medijsku i političku strategiju za odluku Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa koja je za Karamarka bila pogubna. Baketa je izišao iz hotela pa se onda nakon nekog vremena vratio. Jugo je, pak, u nekoliko navrata telefonirao i nervozno hodao.

Za to vrijeme u Piano baru nije bilo gužve. Tek nekoliko anonimnih domaćih i stranih gostiju. Nije bilo one uobičajene svite koja je pratila Karamarka dok je bio u naponu političke snage. Nešto slabiju posjećenost treba tražiti i u činjenici što su se neki utjecajni HDZ-ovci preselili u svoje ljetne rezidencije.

Karamarka nismo vidjeli kada je ušao u hotel pa nas je iznenadilo “priznanje” iz njegova kruga da je u Sheratonu dočekao presudu. Očito su mu njegovi suradnici dojavili da bi mogao privući pozornost medija pa je ušao na neka sporedna vrata. Dan prije presude Povjerenstva u Sheratonu nije bilo HDZ-ovaca iz najužeg vodstva, ali su zato u hotel navratili zagrebački i zadarski gradonačelnik, Milan Bandić i Božidar Kalmeta. Imali su protokolarne obveze vezane uz turizam. Neki strani bogataši došli su u Hrvatsku u skupim i brzim automobilima pa su to predstavili kao veliki uspjeh za naš turizam.

­Druženja s Petrovićem

Nakon što su obavili “posao”, Kalmeta i Bandić došli su u Piano bar i sjeli na visoke barske stolce tik uz šank. Razgovarao je s Kalmetom vrlo tiho, gotovo su šaputali, kao da su se bojali da ih netko prisluškuje. Tko zna. Možda su razgovarali o nekoj novoj strategiji u borbi s USKOK-om s obzirom na to da obojica imaju slične probleme s državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom. Vidjeli smo i poznatog automobilističkog asa Niku Pulića koji je očito došao vidjeti skupe jurilice. Nešto ranije je na kavu u Sheraton svratio i Andrija Hebrang.

Tomislav Karamarko ima ozbiljnih problema u stranci zbog toga što “krade bogu dane” u luksuznom hotelu. Toliko voli kavu u Sheratonu da su mu zbog toga počeli prigovarati njegovi najbliži i najodaniji stranački ljudi, koji su mu zemjerali da se previše druži s “dečkima iz Shertona” koji na njega imaju veći utjecaj nego Predsjedništvo HDZ-a. Znali su mu putem medija sramežljivo i anonimno poručiti da više vremena provodi u luksuznom hotelu nego u stranci. Kada je postao prvi potpredsjednik Vlade, radije je sastanke dogovarao u hotelu nego u Banskim dvorima. Karamarko je volio radni dan početi u Sheratonu. To je bio odličan izgovor za susrete s njemu bitnim ljudima koji nisu za javno pokazivanje i slikanje. Pogotovo bi bilo nezgodno da ih je netko vidio u stranci ili, još gore, u Vladi.

U Sheratonu mu je često pravio društvo MOL-ov lobist Josip Petrović zbog kojeg je politička karijera Tomislava Karamarka pred “ozbiljnim izazovima”. Svjedoci prepričavaju zanimljive scene s kava u Sheratonu. Dok su razni kibiceri, nižerangirani stranački funkcionari pa čak i neki ministri oprezno i sa strahom u očima dolazili do Karamarkova stola, Petrović se ponašao gotovo kao domaćin. Za njega je Karamarko uvijek imao vremena i strpljenja. U hrvatskim medijima je gotovo prošlo nezapaženo da je Karamarkova supruga Ana nakon prošlih parlamentarnih izbora srela u Sheratonu nogometnog menadžera i HDZ-ovu mecenu Zdravka Mamića. Javnost su izvijestili da su razgovarali o nekim humanitarnim akcijama. Još češće je utjecajni nogometni menadžer, koji u posljednje vrijeme ima ozbiljnih problema sa zakonom, znao popiti kavu s Karamarkom. Čisto sumnjamo da su razgovarali samo o tome je li za hrvatsku nogometnu reprezentaciju bolje da igra u sustavu 4:4:2 ili 4:3:3. Mamić je uvijek bio galantan prema HDZ-u, a Tomislav Karamarko posebno cijeni prijateljstvo.

Više puta je tijekom afere Konzultantica ponovio da ne okreće glavu od prijatelja kada imaju problema. Nakon izlaska iz zatvora, svoju kavu u Sheratonu popio je i bivši predsjednik HDZ-a Ivo Sanader koji se u hotelu slučajno susreo i s Karamarkom. Često svrate i HDZ-ovi patrijarsi Vladimir Šeks i Ivan Aralica. Iako su se javno vrlo često sukobljavali oko smjera u kojem treba ići HDZ, to se na njima nije moglo primijetiti dok su ispijali kavicu.

Sheraton je snažno obilježio dolazak na vlast Kolinde Grabar-Kitarović i sada već, kako kaže Branimir Glavaš, “pokojnog” premijera Tihomira Oreškovića. Predsjednica je nakon izbora imala ured u Sheratonu dok se nije službeno preselila na Pantovčak. U Sheratonu je “stolovao” i mandatar Tihomir Orešković dok je “birao” ministre između tri predložena kandidata. Očito se vodeći političari hrvatske desnice jako dobro osjećaju u hotelu koji je sagrađen u središtu Zagreba na mjestu gdje se nekada nalazio lunapark Tivan. Dok sam išao u gimnaziju u Križanićevoj ulici znali smo ponekad otići u lunapark. Puno se toga promijenilo, ali ovo mjesto i dalje nudi odličnu zabavu. Promatrajući hrvatske političare i njihov život na visokoj nozi zabavljao sam se kao nekoć dok sam igrao fliper u lunaparku. Samo što su žetoni u lunaparku ipak bili jeftiniji od kave u Sheratonu.

Komentara 5

V1
Vinkazeljka 1115
08:07 20.06.2016.

Najviše članova i simpatizera HDZ-a ima u dijaspori ona pomaže domovini uplaćuje novac iz dijaspore je stigla aktuelna predsjednica,pametnom čovjeku dovoljno.

DU
Deleted user
08:06 20.06.2016.

Postavlja se pitanje da li su Karamarko i njegovi bili spremni i oružjem zadržati vlast u onoj strci sa Oreškovićem i SOA? Ako je to imalo istina vjerojatno ima u nekom zakonu odredba i za takve slučajeve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije