Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ženski put

Ovo je sedam Hrvatica koje među ženama imaju status heroina

Heroine
Foto: VL/PIXSELL
1/9
03.02.2014.
u 19:00

Izabrali 
smo žene koje 
su svoj ženski mozak i žensku mudrost dokazale

Žena je nadahnuće, smisao, mudrost, emocija... Kroz cijelu povijest čovječanstva pronose se ode o ženama. I zasigurno bi svaka žena željela biti utjelovljenje takvih riječi.

Psihologinja i psihoterapeutkinja Mirta Fraisman Čobanov, u predavanju “Ženski mozak – ženska mudrost”, objašnjava kako svaka žena da bi postala samosvjesna, zrela, u sebe sigurna i sobom zadovoljna valja proći – žensko herojsko, zapravo životno putovanje. I putem ne odustati.

Muški i ženski princip

Uvodno podsjetivši na uvriježene uloge žena i muškaraca u prapovijesti, psihologinja je istaknula da se negdje kasnije, paralelno s razvojem žene i muškarca, razvijala i ideja o razvoju ženskog i muškog principa. – Govoreći o ženskom principu, mislimo na ženu povezanu sa svojim emocijama, tijelom, ona je maštovita, empatična, posreduje, komunicira i prenosi znanje, liječi i u doticaju je sa svojom intuicijom i mudrošću.

Arhetipski je muškarac pak racionalan, discipliniran, poštuje pravila, hijerarhiju i red, natječe se, oslanja na svoj intelekt i aktivan je u borbi za svoje ideje i vizije te je okrenut postizanju ciljeva – objašnjava Mirta Fraisman naglasivši kako je psiholog Carl Gustav Jung davno tvrdio da put prema cjelovitosti žene podrazumijeva razvoj ženskog principa, ali i razvoj muškog principa unutar svake žene.

Možda to, dodaje, nikada nije bilo toliko istinito kao u današnjem modernom društvu, gdje se uloga muškarca i žene isprepliće i od žene se očekuje da okupi obitelj, odgaja djecu, ali da istodobno izgradi karijeru te osigura sebi i svojoj obitelji financijsku stabilnost. Sve to stavlja pred ženu težak zadatak koji često završava osjećajem neispunjenosti.

– Želi li žena uspjeti u poslovnom svijetu, prisiljena je razviti kapacitete muškog principa na račun svoje ženstvenosti. Ako se pak odluči posvetiti obitelji, prisiljena je zanemariti svoje snove i ciljeve. Pogledamo li rast i razvoj žene kroz prizmu “herojskog putovanja”, možemo ustvrditi da to putovanje nije nimalo lako.

U knjizi “Heroine’s Journey” autorica Maureen Murdock opisuje proces individuacije žena prema cjelovitosti u devet osnovnih koraka. Ne postoji točno određeni put ni dob kada putovanje počinje. Ono nije linearno. Često ga vanjski svijet ne potiče i ne razumije. Svejedno, velik broj žena prolazi kroz to putovanje – objasnila je M. Fraisman navevši potom svih devet faza putovanja. Prva – odvajanje od ženskog principa – podrazumijeva odvajanje od majke, što se manifestira u ranoj dobi kroz identifikaciju s ocem (ili muškom figurom) koji bi trebao predstavljati uzor za modeliranje muških vrijednosti.

Ako ova faza nije uspješna dobiti ćemo ženu koju često nazivamo “vječnom djevojčicom” koja čeka “savršenog” muškarca koji će je spasiti. Identifikacija s muškim principom druga je faza. U njoj bi se trebalo dokazati u svijetu “muških vrijednosti”. Žena koja nije modelirala kvalitetan muški princip, kasnije će imati problema s realizacijom ciljeva, samopouzdanjem, autoritetom, neovisnošću, realizacijom karijere, osjećat će se manje vrijednom.

Biti kompletna osoba

Slijedi – putovanje kroz iskušenja, a ne završi li uspješno ovu fazu, žena će se osjećati neuspješno ili će je mučiti osjećaj krivnje. Idući korak je – konfrontacija s demonima i zmajevima, suočavanje s mitom o superženi, tzv. “savršenoj”. Tu je važno priznati samoj sebi pravo na pogrešku. U petoj fazi – iluziji uspjeha, žena je ostvarila određeni uspjeh, ali je počinju proganjati pitanja: kako dalje, čemu sve to...

Šesti je korak – znati reći “ne”, a slijedi susret s gubicima, konfuzijom, bijesom, očajem. Tada se događa povlačenje, odbijanje druženja, susret s vlastitim emocijama te gubitak trenutačnog i stvaranje novog identiteta. Uspije li, ženu ispunjava zadovoljstvo sobom i vlastitim životom, u protivnom moguće su bolesti i depresija. U povezivanju sa ženskim principom žena se vraća vlastitom tijelu, emocijama, duhu i kreativnosti. Povezuje se s drugim ženama i vraća svojim korijenima.

Na kraju, u zadnjoj fazi – žena se prihvaća takvom kakva jest. Prihvaća svoju mušku i žensku stranu. Odustaje od perfekcionizma, prihvaća vlastitu osobnost i svijet onakvim kakav uistinu i jest.Čini vam se komplicirano? Ima i drukčijih mišljenja, ali se i ona svode na rad na sebi i upoznavanje sebe.

Tako psihologinja Ivana Sabol kaže:

– Ako ne radite na sebi i ne shvatite da ste kompletna osoba, imat ćete problema u životu, ali nisam sigurna je li tu ključno neotkrivanje muškog principa. Mi smo žene odgovornije, senzibilnije, otvorenije i ne mislim baš da će me otkrivanje muškog principa učiniti boljom.

Komentara 47

MC
mica caca
19:41 03.02.2014.

A Bože koje heroine. S čim truju naše mozgove. Zar nije heroina žena koja je ostala bez posla, podstanar ima djecu i svaki dan se muči kako prehraniti svoju djecu. Sram vas bilo. Ove heroine su samo onom tko je bolestan i ima iskrivljenu sliku života.

Avatar La_Piaf
La_Piaf
20:08 03.02.2014.

Na što je Večernji spao...

Avatar Django
Django
20:24 03.02.2014.

Hm, još samo fali Severina......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije