Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.06.2017. u 15:51

Pobijediti na izborima Bernardić može samo ako Plenković dokraja zariba, a tad će mu pobjeda ionako sama pasti u krilo – s koalicijom i bez nje.

Kome dati glas u drugom krugu izbora ako tvoj kandidat nije prošao? Pitanje je to s kojim će se u nedjelju suočiti stotine tisuća glasača. Većina vjerojatno neće mnogo razbijati glave te će odabrati onoga tko je u njihovim očima manje zlo – ili pak poslati sve kvragu, otići na izlet u prirodu te zaboraviti sve do otrežnjavajuće večeri.

A zatim svaki dan proklinjati one koji su pogrešno odabrali. No što će odlučiti stranke čiji kandidati nisu prošli? Sasvim je jasno da kod mnogih ovdje ne vrijedi pravilo o biranju manjeg zla, već potpuno obrnuto: što gore (za protivnika), to bolje (za nas). A to što to može značiti i pobjedu najgoreg mogućeg kandidata, čini se da nije nešto što dira njihovu savjest. Što se tiče HDZ-a, tu je sve jasno. Nije prvi ni zadnji put da ta stranka lažno juriša na pobjedu u velikim gradovima. Plenković očito nema dovoljno snage neutralizirati te zakulisne igre. Te fotelje objekt su vulgarne političke trgovine i bilo je unaprijed jasno da Prgomet u Zagrebu i Šojat u Osijeku neće imati punu i nepodijeljenu podršku stranke. U metropoli su se glasovi birača sklonih HDZ-u raspodijelili na čak četiri kandidata, a na koncu će, očito, pobijediti onaj izvorni HDZ-ov kandidat: Milan Bandić.

Novo moralno dno za SDP

U Splitu se pak vodi presudna bitka, o kojoj će ovisiti dojam trijumfa ili relativnog neuspjeha. No Plenkovićev džoker iz rukava nosi lik Davora Bernardića pa uvijek može kritičarima zatvoriti usta pokazujući kako pravi potop doista izgleda. Za prosječnog birača HDZ-a neće biti katastrofa ako umjesto Opare pobijedi dokazano katastrofalni Kerum, jer, kakav god bio, ipak im je barem deklarativno ideološki blizak. No činjenica da SDP-ovka Aida Batarelo otvoreno poziva birače da biraju Keruma umjesto Opare pokazuje da su sve maske skinute. U SDP-u su spremni kao boljeg podržati čovjeka kojeg organski ne mogu podnijeti, a protiv čovjeka koji im je barem na civilizacijskoj razini koliko-toliko prihvatljiv. Kerum je sam najbolje opisao: “Uspoređivati mene i Oparu je kao uspoređivati gradilište i kazalište”. Dakle, grad ćemo i zapaliti samo da ne padne u ruke neprijatelju!

Krilatica “Vaš grad, naše smeće” sad dobiva i novo značenje. Novo moralno dno za SDP. No, tko zna, možda esdepeovci u uvijek antiprotivnom Splitu ovako na koncu više pomognu Opari nego Kerumu. Pitanje je – jesu li u SDP-u svjesni da ovakvom splitskom porukom zapravo alarmiraju i one birače “desnog” predznaka u Zagrebu kojima je Bandića već preko glave. Ovime im zapravo kažu da su glupi ako su pomislili da su ideološki i stranački predznaci postali nebitni. No najviše se pokopala sama Anka Mrak Taritaš koja je s izrazom gađenja na licu govorila da bi se ispisala iz stranke kad bi HNS koalirao sa strankama desnog centra. Ideološki isključivim nastupima odbila je nemali broj simpatizera u tim strankama bez kojih pobjeda neće biti moguća.

"Što gore – to bolje"

To je samo jedan od razloga zašto je Bandić tako suvereno prvi put pobijedio i u Gradskoj skupštini. Njegova populističko-klijentelistička vizija vladanja ipak se razlikuje od stranačko-klijentelističke vizije kandidatkinje HNS-a barem u tome da Bandić odbacuje elitističku isključivost te inzistira na pomirljivosti i spajanju i onog što je inače nespojivo. Koliko je to što u HNS-u govore šuplja priča, pokazuju Vrdoljakove izjave da je njima “kao predstavnik građanskog centra”(!) bliži Šišljagić, dojučerašnji Glavašev prvi suradnik, umjesto HDZ-ova Anušića. HSS-ovac Beljak ipak je najprozirniji od svih.

On ostaje vjeran obećanju da će ostati uz SDP, “pa i pod cijenu da sutra nestanemo kao stranka” i potpisuje koaliciju. Naravno, Plenković nije bio izdašan kao Bernardić. Beljak zna da ni četiri ministra ne vrijede ništa ako će uskoro opet na izbore, a tad je mnogo lukrativnije imati šest sigurnih mjesta na listama za Sabor, koje mu samoubilački nudi Bernardić. Tko bi drugi osim naivnog Bere seljacima doslovce poklonio najmanje pet zastupničkih mjesta. Čelnik SDP-a kao da još ništa nije shvatio. Koalicija s HSS-om njemu dugoročno ama baš ništa ne donosi. Pobijediti na izborima može samo ako Plenković dokraja zariba, a tad će mu pobjeda ionako sama pasti u krilo – s koalicijom i bez nje.

Razumna politika očito zahtijeva ostvariti maksimum vlastitih mandata, osigurati vlastite temelje te tek zatim poslijeizborne koalicije. Bernardićeva logika je također “što gore – to bolje”. Jedini je probitak u svemu znanje da Beljak neće možda biti prisiljen ući u koaliciju s Plenkovićem. Cilj, dakle, nije pobijediti, već pobjedu danas uskratiti najjačem protivniku. No spoznaja da će time već sutra eutanazirati vlastitu stranku očito u ovom trenutku Bernardiću još nije – ni na horizontu.  

   

Komentara 5

DE
derin
16:26 01.06.2017.

Oko božica svi mediji i istraživanja govore krstulovic je novi gradonačelnik sigurno, puljak druga, SDP-a nigdje. Tada SDP aktivira staru vezu s kerumom i preko svoje internet gerile "žele se vraća" dižu ga u roku tri mjeseca u vrh udarajući po HDZ-u i puljak svakodnevno, ali nikad po kerumu. Nažalost narod je pao na fintu i kasno sad otvara oci pred katastrofom koja mu se nudi, da ih opet vodi čovjek radi kojeg su vec jednom imali noćne more. Ali važnije je SDP-u biti dio gradske vlasti makar i preko keruma da mogu nesmetano zapošljavati svoje ljude u vodovod i dizati cijenu vode 12% radi uhljeba nego boljitak grada. Splite, budi pametan i odgovoran.

NE
Neonacionalist
05:08 02.06.2017.

Treba zabraniti predizborne koalicije , svaka stranka treba na izborima nastupati samostalno a onda poslje izbora se mogu sklapati koalicije s ciljem formiranja većine. Ovako svjedočimo besprizornim predizbornim trgovinama kojima se zapravo varaju i obmanjuju birači.

MA
marsovka
18:49 01.06.2017.

Hdz kupio Sauchu i osigurao vecinu, sa glasovima Sdp-a i to vam nije smetalo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije