Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju drago čengić

SDP je pokazao prijetvornost i Most će u koaliciji s njim biti slabija strana

drago čengić
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
21.12.2015.
u 20:00

SDP je iskazao zavidnu razinu prijetvorničkog ponašanja, objašnjivog željom da se pošto-poto ostane na vlasti

Sa sociologom dr. sc. Dragom Čengićem, koji se bavi sociologijom modernog društva i ekonomskom sociologijom, razgovarali smo o aktualnoj političkoj situaciji. 

Kako komentirate odustajanje HDZ-a od tripartitne vlade?  

Razgovor između vodstva HDZ-a i SDP-a, prije dolaska na subotnji razgovor s vodstvom Mosta, pokazuje da nema iskrene volje među svim sudionicima za tripartitnom vladom. SDP je, budući da se čini da je svjedočanstvo Karamarka o njihovim razgovorima prije sastanka s Mostom vjerodostojno, iskazao zavidnu razinu prijetvorničkog ponašanja. Objašnjiva je jedino idejom stalnog držanja kratkoročne političke inicijative u pregovorima te snažnom željom da se ostane pošto-poto na vlasti. HDZ bi kao relativni pobjednik ulaskom u tripartitnu vlast možda najviše izgubio, a ovakvim odstupom čuva politički i “moralni” pregovarački kapital, možda i na dulji rok.

Je li bit dosadašnjih pregovora sve za vlast, a vlast nizašto?

Tripartitna vlada je eksperiment, nezabilježen kod nas, jer se u nas politika ne shvaća kao prostor suradnje i s onima koji drukčije misle. Nismo domislili vladanje državom za čije je funkcioniranje mišljenje drugog važno bez obzira na to je li na vlasti ili ne. Pitanje je tko je s čime ulazio u pregovore, no Most je krenuo s mesijanskom pozicijom da se ključni protagonisti dovedu za pregovarački stol i od ideje da kontingencijsku političku moć pretvori u novu paradigmu upravljanja zemljom. No, kako ostvariti taj cilj ako partneri drže fige u džepu? A dosadašnji tijek pregovora ruši i moralni kapital Mosta. 

No, je li se dogodila prostitucija politike s obzirom na to da su glavni akteri mijenjali mišljenje iz dana u dan?

Možemo govoriti i o tome do neke mjere kad je riječ o dvjema velikim strankama. Napustili su uska gledišta da je suradnja s tzv. crnom stranom nemoguća i reterirali. Vezivno tkivo moguće suradnje su reforme, a HDZ je mahao nekim reformama u predizborno vrijeme, pa se čini da je manje izgubio na vjerodostojnosti. Problem je s pozicijom SDP-a i partnera što u očima šire javnosti to nije bila reformska vlada jer je u mnogim područjima bilo upitno racionalno upravljanje sustavima. 

Bi li za državu bila bolja tripartitna vlada od koalicije Mosta i Hrvatska raste ili novi izbori?

Nepoznanica je što se događalo u pregovorima kad je riječ o sadržaju reformi. Tripartitna vlada, ako bi provela reforme, bila bi racionalnije rješenje nego novi izbori i raspirivanje političkih strasti jer je ekonomska situacija neizvjesna. Političke okolnosti u bližem i daljem susjedstvu ne idu na ruku komotnom shvaćanju problema vladanja državom. U koaliciji s Hrvatskom raste Most će biti slabija strana, uz to što je bitno s kakvim namjerama ide SDP u tu koaliciju i koliko je s postojećim kadrovima voljan odstupiti od dosadašnjeg načina rada. Most ne bi izgubio na vjerodostojnosti da u situaciji ako nije moguća tripartitna vlada odustane od te koalicije i da se ide na nove izbore. 

O čemu sve ovisi hoće li Most uspjeti sačuvati svoj obraz?

O tome kako će se ponašati na vlasti i politički profilirati. Most je heterogena skupina, nastao kao reakcija na neracionalnosti u društvenom i političkom sustavu pri čemu još imamo dileme kako su se njegovi članovi organizirali u predizborno vrijeme. Pojavio se na sličan način kao ekološki pokreti u kojima se angažiraju građani raznih profila. Zamislite sad ti se građani odjednom nađu u poziciji da vladaju gradom srednje veličine. Sve nevažne podjele između njih po obrazovnoj, profesionalnoj i nekoj drugoj liniji postale bi bitne s obzirom na to kako razumiju politiku i mogu li djelovati u realizaciji operativnih politika. Važno je da svi dokumenti kojima bi se realizirala koalicija budu javni, da javnost ima uvid tko se na što obvezao. Pitanje je i što je jamstvo da će se potpisani dogovori i poštovati u fazi izvedbe. Most bi na tome trebao inzistirati ako mu je stalo da sačuva svoj obraz. 

Je li Most socijalno osjetljiv ili o tome ne možemo ništa još zaključivati? 

Rano je još o tome zaključivati jer Most nije došao s gotovim rješenjima socijalnih i drugih problema. Jedan dio njegove “misije” sastoji se u tome da se kroz dijalog s drugim stranama definiraju potrebne reforme. Most će imati i problem kako definirati svoj odnos s članovima poslovne elite. Osobno me zanima, bude li se išlo u reforme koje će omogućavati lakše poslovanje poduzetnicima, što će se tražiti od te iste ekonomske elite zauzvrat. Hoće li se ona obvezati da više zapošljava ljude i pod kojim pretpostavkama? 

Zemlja je ugrožena demografski i gospodarski, a građani egzistencijalno. Zabrinjava li to dovoljno političku elitu i jesu li uopće svjesni toga?

Ne zabrinjava, barem dosad nije, a to se vidjelo iz ključnih tema u kampanji i po načinu proizvodnje neprijatelja na suprotnoj strani. Nitko do pojave Mosta nije pozivao na racionalniji javni dijalog. I kad je predsjednica pozivala predstavnike ključnih stranaka na razgovor o nacionalno važnim temama, to se događalo kao neka vrsta prisile, kao nepotreban odlazak na razgovor koji ničem ne vodi! Odgovorne stranke se u drugim državama tako ne ponašaju.

Mislite li da je to posljedica toga što politička elita ne osjeća ekonomsku ugroženost na svojoj koži?

Vjerojatno, no pitanje je i kako ju osjećaju drugi društveni slojevi. Osjećaju je socijalno ugroženi, nezaposleni, zaduženi građani i dio poslovne elite koja sve teže izdržava međunarodnu konkurenciju.•

>> Stručnjaci: 
Za državu bolji novi izbori nego nestabilna vlada

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
21:12 21.12.2015.

Ne znamo što se događalo iza zatvorenih vrata, no izgleda kako nisu svi pratili ni ono što se događalo pred očima javnosti. Naime, dr.Čengić je očito propustio zamijetiti izjavu glasnogovornika MOST-a u kojoj je rekao da je HDZ pristao na oba njihova uvjeta (prvi je bila tripartitna vlada) i čak savjetovao SDP-u da prepiše njihove odgovore ako želi da MOST i s njima nastavi razgovor. Minimum objektivnosti zahtijeva uvažavanje činjenica, a one jasno govore da što se prijetvornosti tiče, nema baš nikakve razlike između HDZ-a i SDP-a. Primjerice, Karamarko govori kako MOST i SDP sad govore o podjeli ratnog plijena zato što dualni odnos nije ono što je MOST tražio, a zaboravlja da se prije nekoliko dana, dok se Milanović nije predomislio, sam hvalio dualnim razgovorom "s kolegama iz MOST-a". Ne valjda o vremenu, već o istim stvarima koje su sad na dnevnom redu. A što se tiče MOST-a, sa svojih 15 zastupnika bi u svakoj vladi, bez obzira s kim, bio slabiji partner. I potpuno jednako ne bi mogao biti siguran da bi se sve potpisano ispoštovalo. U našoj je politici to tako, MOST nije nikakav izuzetak. Nikome ne možeš do kraja vjerovati, ni kad potpiše nešto (npr. Petrov onu izjavu kod bilježnika) i svi prvenstveno gledaju korist za svoju političku opciju. Nažalost, nitko još nije zaslužio da ga se izuzme od takve ocjene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije