Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Nakon infantilnog lupanja u Saboru SDP se probudio...

Daleko je ljevica od jake opozicije, ali dobro je da je shvatila da se treba baviti demografijom
27. studenoga 2017. u 15:19 7 komentara 991 prikaza
Davor Bernardić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nakon prošlotjednog infantilnog lupanja po saborskim klupama kojima samo ruše ionako tanak kredibilitet Sabora i svoj vlastiti, u SDP-u su napokon, čini se, shvatili da ne mogu računati na povjerenje građana dok se bave ideologijom i ispraznim prepucavanjima, a ne nude konkretne prijedloge kako poboljšati život građana.

Krešo Beljak i Davor Bernardić Oporba zbija redove Umjesto jedni druge, idemo napadati HDZ i šefa Sabora Jandrokovića

Dobro je što su odlučili uputiti niz zakonskih prijedloga u saborsku proceduru, i to onih koji se tiču poboljšanja položaja slabo plaćenih radnika, rada nedjeljom i blagdanima te problema mladih koji rade na određeno vrijeme i ne mogu zbog toga planirati život. Ljevica je, izgleda, postala svjesna da se i ona treba pozabaviti demografijom te zato i predlaže mjere za koje je uvjerena da su doprinos u borbi protiv iseljavanja mladih. Bez obzira na njihove motive, dobro je da su u SDP-u time priznali da se briga za ovu zemlju kojoj prijeti izumiranje, a time i gubitak mirovina i besplatnog zdravstva za sve nas, iskazuje brigom za djecu i mlade, koje u Hrvatskoj mogu zadržati samo krov nad glavom, siguran posao i bolje obrazovanje.

Demografi trube o tome godinama, ali njihova upozorenja političari počnu uzimati ozbiljnije tek kad shvate da im građani više neće tako lako pokloniti vlast. I Most, koji ima stabilnu potporu birača, odlučio se pozabaviti problemima u pravosuđu, koji se godinama talože i za koje dosad nijedna vlast nije pokazala volju da ih sustavno riješi. Bez obzira na ishode prijedloga opozicije, barem su se aktivirali, iako je još dalek put do toga da postanu jaka opozicija koja pritiskom može Vladu natjerati na ozbiljnije reforme, kojih još uvijek nema.

I SDP i Most trebali bi se ugledati na predsjednicu koja kritički naglašava dva ključna problema – da se Hrvatska prazni i da su iza nas u EU samo Bugari. I zato joj je i porastao rejting jer i građani dobro znaju da im bolje sutra ovisi o rješavanju tih problema.

Zato je dobro da i SDP i Most pritišću Vladu prijedlozima koji se prije svega tiču boljeg života građana jer samo tako mogu početi vraćati ekstremno nisko povjerenje ljudi u politiku i političare.

Pogledajte i što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Davor Bernardić
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
Davor Bernardić Bernardić: Umjesto kriminalom, mediji se bave SDP-om SDP-ovci tvrde: Rade se čistke za Bernardićeva kandidata Davor Bernardić u Rimu Bernardić postao pridruženi član Svjetske akademije znanosti i umjetnosti
Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • stefj:

    Je, baš se SDP probudio... Ako misli ići s ovakvim ekonomskim programima, bolje da spava dalje, ovo je katastrofa. Jedino što može pomoći Hrvatskoj jest da se naprave protržišne reforme i da se smanje porezi. Ovo što SDP propagira je ... prikaži još! potpuno drugi smjer koji nas je i doveo ovdje gdje smo... Favoriziranje državne kontrole, ubijanje tržišta, regulativa, vodi do sve većih prava sve manjeg broja zaposlenih i sve manjeg broja poduzeća. Već sada nam država uzme skoro sve što zaradimo, ovim "mjerama" uzimat će još i više... Ne daj bože ovakvih poteza, struka će samo dalje bježati u još većem broju. To nije održivo, to je onaj socijalistički ili komunistički model - trošimo tuđi novac. I to funkcionira donekle, već sad je neodrživo... Mladi će ostati ako vide perspektivu, s ovakvim glupostima je sigurno neće vidjeti...

  • =):

    Hmm, zadnji put kada se ljevica "brinula" za građane porez je skočio na 25%.

  • ikbmibm:

    Bože , očuvaj nas gladi, kuge, rata i SDP-a