Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Sazrelo je vrijeme da se osude svećenici pedofili

U Crkvi ih je 2-3 posto, što je mnogo više od postotka pedofila u hrvatskoj Crkvi
25. svibnja 2018. u 07:55 13 komentara 1050 prikaza
Svećenik
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

Papa Benedikt XVI. počeo je glavnu bitku protiv svećenika koji su zlostavljali djecu, kao i protiv onih koji su te zločine zataškavali. Crkva je mjesto koje je obećavalo zaštitu i dostojanstvo maloljetnicima i brigu o njima, ali su, nažalost, neki njezini članovi prekršili ta obećanja, kazao je Benedikt XVI. u veljači 2010. te naglasio kako će se zauzeti za to da odgovorni budu kažnjeni.

Svećenik Uz mjere opreza Svećenik s Hvara osumnjičen za pedofiliju pušten na slobodu

U rujnu 1965., za Drugoga vatikanskog koncila, saborskim je ocima predočeno 2500 izvještaja o slučajevima svećeničkog kršenja čednosti u kojima se, osim o svećenicima koji su imali seksualne odnose sa ženama, govorilo i o pedofiliji. Problem svećenika pedofila davno je znan, ali očito je tek sada i u Crkvi i u društvu vrijeme zrelo da se takvi slučajevi osude i kazne. Kardinal Cláudio Hummes, pročelnik Kongregacije za kler, kazao je u lipnju 2009. kako “Crkva ne smije zatvoriti oči pred slučajevima pedofilije njezinih svećenika, kojih u nekim župama ima četiri na sto”. U rujnu iste godine stalni je promatrač Svete Stolice pri UN-u u Ženevi, nadbiskup Silvano Tomasi, iznio kako, na osnovi unutarnjih istraživanja, u katoličkom kleru ima između 1,5 i pet posto seksualnog zlostavljanja maloljetnika. Oni koji su govorili da je to manje od postotka pedofila u društvu brzo su ušutkani jer se Crkva zbog njezina poslanja ne može izjednačavati s društvom u kojem ima svakakvih zločinaca.

U srpnju 2015. trebao se u Vatikanu prvi put u povijesti Crkve održati proces protiv pedofila, poljskog nadbiskupa Józefa Wesołowskog, ali je on umro u kolovozu 2015.

Jedna se 27-godišnja djevojka u talijanskom gradu Busto Arsizio ubila 2011., a zatim se iz njezinih dnevnika vidjelo da ju je kao djevojčicu zlostavljala časna sestra, koja je zatim osuđena na tri godine i šest mjeseci zatvora.

Dva-tri posto pedofila unutar Crkve mnogo je više od postotka pedofila otkrivenih u hrvatskoj Crkvi pa je pitanje je li stvarno u Hrvatskoj slučajeva pedofilije manje nego u svijetu ili se oni još ne prijavljuju.

Svećenik Završena crkvena istraga Zbog seksualnog zlostavljanja pet mladića fratra će izbaciti iz Crkve Siniša Labrović Prikupljaju se potpisi 'Zaštitimo svećenike od progona za pedofiliju' Ilustracija Darko Pavičić Velika kušnja biskupa – završiti u crkvi ili na dvorištu

 

 

Predsjednik Zoran Milanović
junak našeg doba
Piše Miljenko Jergović: Zoran Milanović, javnost bez medija
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Avatar istovari
  istovari:

  "Sazrelo je vrijeme da se osude svećenici pedofili"... kud već prije a baš ih je krenulo...

 • Avatar krcedolac
  krcedolac:

  Bog se po običaju se ne javlja ni za što , pa niti glede najvećeg pedofilskog lanca na svijetu...znači li šutnja odobravanje?Nije on valjda Plenković da ništa ne zna...

 • killdozer:

  Crkva je stara tek 2000 godina , kud ih odmah pocet osudjivat, polako ljudi