Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.06.2017. u 17:34

Saudijcima je krila dao Trump koji im je prodao toliko oružja da mogu razoriti cijeli Bliski istok

Iza Trumpove prve turneje ostala je prava pustoš. Rasturio je NATO i G7, zaratio sa “zlim” Nijemcima, odrekao se stare dobre Europe, ali najgori je posao ipak obavio na Bliskom istoku: tamo je, u muslimanskom svijetu, posijao novo sjeme mržnje i razdora koje bi te narode moglo i uništiti. Odlukom da Saudijskoj Arabiji uruči poklon – tisuće topova, tenkova, helikoptera, aviona, bombi, bacača plamena i tko zna još kakvih sve ne terminatora – proizveo je ratnu klimu kakva je vladala tridesetih godina prošloga stoljeća dok je Hitler podizao svoju vojsku.

Washington je S. Arabiju još davno uzeo za saveznika i Obama je teškom mukom, kroz šumu dezinformacija, uvidio s kakvim se zlom spetljala “najveća demokracija”. Teškom mukom ukinuo je sankcije Teheranu i time uspostavio ravnotežu između dvije muslimanske sile – Irana čiji su stanovnici Perzijanci i šijiti, i Saudijaca koji su Arapi i suniti. Potom je uvidio da Saudijci bestijalno razaraju Jemen, guše svaku pomisao na ljudska prava u vlastitoj zemlji te da i dalje uporno sponzoriraju glavosjeke po iračkim i sirijskim pustinjama. Iran je, s druge strane, upetljan u rat u Siriji, ali mu nitko nije dokazao veze s ISIL-om ili Al-Qa’idom jer se bore na strani Assadova režima. Dapače, jučer je i sam postao žrtva tih terorista. Napad na Iran, kao i beskrajno ironično saudijsko uvođenje sankcija Kataru, pod izlikom da Katar financira terorizam, odvrtjeli su se čim je Trump prošetao tom rutom.

Saudijci su udarili na Katar jer ta zemlja ima bliske veze s Iranom, a Riyad se očajnički plaši Perzijanaca, njihove obrazovane mladosti, kulture, svemirskog programa... Iran ih u svakom području šiša, čak i pod sankcijama stvarao je oskarovce i vrhunske znanstvenike, dok je Saudijska Arabija, izuzev u enormnom naftnom bogatstvu, u svakom pogledu trećerazredna država u koju ne žele ni izbjeglice. Nije ni Katar bez grijeha, ali kad te S. Arabija optuži za šurovanje s teroristima, to je apsurdno. Recimo, kao kada bi Hasanbegović optužio Prgometa za desničarenje.

Komentara 11

DU
Deleted user
17:58 08.06.2017.

Činjenica je da su teroristi povezani sa Saudijskom Arabijom a ne sa Iranom i Qatarom. "Osama bin Laden je bio saudijski multimilioner. Rođen je u Saudijskoj Arabiji u Rijadu 1957. godine, ubijen u Abbottabadu (Pakistan) 2. maja 2011." - preuzeto sa wikipedije

SM
siki_miki
18:04 08.06.2017.

Necemo sad samo po Trumpu, kad im je vec Obamina administracija nudila oruzje za tih $115 milijardi dolara, sto je sada i dogovoreno. Izgleda da skupa s Izraelom Ameri imaju starog-novog i naravno bogatog saveznika protiv Iranaca. Al imam osjecaj da ce nesto zajebat s Katarom...a onda ima da ih Turci, Rusi i Iranci bombama posalju u kameno doba. Civilizacijski ionako nisu daleko. Trump se moze prikljuciti tome, ali ne mora.

I1
ing-12345
17:51 08.06.2017.

@ televizor. To što si napisao ne odgovara istini. Jemen razara feudalna Saudijska Arabija. Kada se usporede Saudijska Arabija i Iran tada je Iran super demokratska država u odnosu na Saudijsku Arabiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije