Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tajanstvene misije

‘Prvi projektil koji padne na Iran bit će početak svjetskog rata’

Summit
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
06.12.2017.
u 16:55

Razvoj događaja na terenu i velika dominacija Irana na Bliskom istoku zabrinula je Izrael i SAD s obzirom na to da je cilj Irana oslobađanje Palestine i protjerivanje američkih vojnika

Iran je postao svjetska sila i ne može nas nitko ugroziti. Svatko tko želi nauditi Iranu nestat će s lica zemlje – kazao je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei na Međunarodnoj konferenciji pod nazivom „Islamsko buđenje i borba protiv islamskog radikalizma i terorizma“ pred stotinjak sudionika među kojima je i bio reporter Večernjeg lista.

ISIL je poražen, ali to ne znači da će potpuno nestati jer SAD i saveznici, kao što su Saudijska Arabija i neke zemlje Zaljeva, stvorit će drugu skupinu kojoj će cilj biti počiniti zločine kako bi se ocrnili muslimani i napravio razdor među njima te se zaboravio glavni zadak muslimana, oslobađanje Palestine i glavnog grada Jeruzalema. Jer Izrael je “lažna” nacija i predstavlja “prljavo poglavlje”povijesti – kazao je ajatolah Ali Khamenei ističući da je Izrael stvoren tako što su Židovi dovedeni iz drugih dijelova svijeta na Bliski istok kako bi se naselili na zemlji Palestinaca. Khamenei, koji ima zadnju riječ o svim državnim pitanjima u Iranu, pozvao je sve muslimane da podrže Palestince i pokrete otpora kao što su palestinski Hamas, Islamski džihad i libanonski Hezbollah. Odgovor na govor ajatolaha Alija Khameneija nije trebalo čekati dugo.

– Ne želimo da novi Hitler u Iranu izvede na Bliskom istoku ono što se dogodilo Europi za vrijeme Hitlera – rekao je saudijski princ Mohamed bin Salman aludirajući na ajatoloha Alija Khamenenija povećavajući već ionako napetu situaciju između dviju regionalnih sila, šijitskog Irana i sunitske Saudijske Arabije. Saudijska Arabija i Iran, koji nemaju diplomatskih odnosa od siječnja 2016., u neprijateljskim su odnosima u vezi s više regionalnih pitanja poput rata u Siriji i Jemenu, u kojima podržavaju suprotstavljene strane.

Summit
1/5

Nervoza Saudijske Arabije

Taj se antagonizam pojačao početkom studenoga kada je libanonski premijer Saad Hariri objavio ostavku iz Riyada, kako bi prosvjedovao protiv Irana i Hezbollaha nakon što je Saudijska Arabija optužila Iran i libanonski Hezbollah za ispaljivanje balističkog projektila na glavni grad Saudijske Arabije Riyad, koji je ispalila proiranska milicija Hutija koja kontrolira velike dijelove susjednoga Jemena. Saudijska Arabija tada je najavila rat Iranu smatrajući to vojnom agresijom te kako ima pravo odgovoriti u vrijeme i mjesto kada to njima odgovara te kako “neće sjediti i čekati rat s Iranom, nego će se boriti tako dobro da će se rat voditi u Iranu, a ne u Saudijskoj Arabiji”. Kao odgovor na ratoborne izjave princa Mohameda bin Salmana, iranski general i ministar obrane Hussein Dehgan „savjetovao“ je saudijskom režimu da se suzdrži od “takvih gluposti” kao što je pokretanje rata protiv Irana, jer u tom slučaju od Saudijske Arabije neće ostati ništa, osim Meke i Medine, dvaju najvećih islamskih svetih mjesta.

– Očito misle na svoje moćne zrakoplovne snage – ironično je kazao iranski general Hussein Dehgan aludirajući na sramotnu intervenciju protiv Jemena u kojem Saudijska Arabija nije ostvarila nijednu pobjedu, a pobila je tisuće nevinih civila.

Rouhani, Putin i Erdoĝan na nedavnom susretu kojim se samo potvrđuje interes velikih sila za Bliski istok
Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

– Razumijemo nervozu Saudijske Arabije, koja želi postati regionalni lider, no u tome ne uspijevaju. Oni ne mogu biti nešto što nisu jer su samo agresori i financijeri terorističkih skupina koje su, unatoč silnom novcu, izgubili sve bitke – kazao je ministar obrane Hussein Dehgan. Nema sumnje da ono što najviše boli Saudijsku Arabiju, prema mišljenju analitičara, jest to što su izgubili gotovo sve bitke s Iranom, kako u Jemenu tako i u Siriji.

Saudijska Arabija, koja je u Jemenu pokrenula vojnu operaciju 2015. kako bi porazila šijitske Hute i smanjila utjecaj Irana, nakon dvije godine nije uspjela učiniti ništa na vojnom polju. Štoviše, taj je rat Saudijsku Arabiju, osim osuda sa svih strana zbog počinjenih zločina u Jemenu, ali i mnogobrojnih ljudskih žrtava, koštao na desetke milijarde dolara, zbog čega je ta zemlja u 2017. prvi put u povijesti ušla s deficitom od 150 milijardi dolara. Kako u Jemenu tako i u Siriji, Saudijska je Arabija izgubila sve izglede da bi danas imala bilo kakav utjecaj na Siriju bez obzira na financiranje i naoružavanje islamističkih radikalnih skupina kao što je ISIL.

Prema procjenama, Saudijska je Arabija samo na naoružanje islamističkih radikalnih skupina u Siriji potrošila između 20 i 30 milijardi dolara. Iranci su ulicama diljem Irana, nakon oslobađanja zadnjeg uporišta ISIL-a u gradu Abu Khamalu koji se nalazi na iračko-sirijskoj granici, čime su ponovno otvoreni putovi sve od Teherana do Bejruta, proslavili veliku pobjedu nad ISIL-om u Iraku i Siriji čestitajući svom vrhovnom vođi ajatolahu Aliju Khameneiju koji je poslao pripadnike Iranske revolucionarne garde pod zapovjedništvom Qasema Suleimanija, zapovjednikom snaga Quds Iranske revolucionarne garde, u Irak i u Siriju. Vojni su analitičari uvjereni kako je, upravo zahvaljujući ulozi Iranske revolucionarne garde i libanonskog Hezbollaha, ISIL poražen i u Siriji i u Iraku. Naime, kako tvrde analitičari, samo bombardiranje ruskih bombardera nije bilo dovoljno za pobjedu nad ISIL-om, već je ključno bilo čišćenje terena nakon bombardiranja. Iranski general, 60-godišnji Qasem Suleimani, čovjek je koji je postao strah i trepet borcima Islamske države, ali i Izraelu i SAD-u, dok je desetak obavještajnih agencija s Bliskog istoka i iz Europe spremno platiti milijune dolara samo za informaciju gdje se točno u određenom trenutku general nalazi.

Qasem Suleimani je svuda, u Siriji, Libanonu, a posljednji se put pojavio u gradu Abu Khamalu gdje je vodio operaciju oslobađanja tog sirijskog grada koji su zauzeli borci ISIL-a. Legendarni zapovjednik iranskih snaga Quds cijeli je život posvetio jednom cilju – zaštititi Iran i ideale Islamske revolucije. Danas ga smatraju jednim od najutjecajnijih, ali i najtraženijih ljudi na Bliskom istoku. Zahvaljujući njegovoj strategiji, ISIL nije uspio zauzeti glavne gradove Iraka i Sirije, Bagdad i Damask. Miran i hrabar, ali u isto vrijeme hladan i proračunan, brzo je postao poznat u iranskoj vojsci, ali i među neprijateljskim zapovjednicima. Zbog njegove tajanstvene, ali uvijek uspješne misije, zovu ga Jamesom Bondom Bliskog istoka. Iako sjedokos i bradat, dobroćudna izraza lica, na prvi pogled sliči Seanu Conneryju, on je zapravo prava vojničina, a dugo je bio u sjeni. Zbog toga što je mnoge konce držao u svojim rukama, nazivali su ga i “stražarom Bliskog istoka” i “vitezom tame”.

Trumpov agresivni pristup

Za vrijeme Iransko-iračkog rata irački časnici dali su mu nadimak Kradljivac Koza jer se sa svakog zadatka iza neprijateljske linije vraćao sa zatvorenicima, vrijednim informacijama, pa čak i živim kozama kao hranom za svoje borce. Razvoj događaja na terenu i velika dominacija Irana na Bliskom istoku zabrinuli su Izrael i SAD s obzirom na to da je cilj Irana oslobađanje Palestine te protjerivanje više od 50 tisuća američkih vojnika s Bliskog istoka. Američki predsjednik Donald Trump zbog toga je postao najveći saveznik Saudijske Arabije, kojoj je cilj uništenje Irana, te je odmah poduzeo neke korake u tom smjeru.

Naime, Donald Trump pokušava se povući iz Iranskog nuklearnog sporazuma, koji je 2015. godine sklopljen između Irana i šest svjetskih sila, tvrdeći da se Teheran ne drži dogovora. Svojom objavom Trump je zauzeo agresivniji pristup prema toj bliskoistočnoj zemlji bez obzira na to što je time poremetio američke odnose s europskim saveznicima. Isto tako, Trump je uveo nove sankcije Iranskoj revolucionarnoj gardi zbog, kako je rekao, podupiranja terorizma tvrdeći kako je iranska vlada “opaki režim” koji diljem svijeta širi “smrt i kaos”.

Optužio je Teheran da je “najveći sponzor terorizma na svijetu” i naveo dugu listu incidenata, počevši s napadom na američko veleposlanstvo u Teheranu 1979. i brojne napade na Amerikance i druge ciljeve diljem Bliskog istoka, kao što su napadi na američko veleposlanstvo i bazu marinaca u Bejrutu početkom 80-ih godina koji su odnijeli više stotina života. Kako i sa Sjevernom Korejom, Donald Trump ne isključuje vojnu intervenciju protiv Irana, sa svojim saveznicima kao što je Saudijska Arabija koja je zbog podrške SAD-a i Donalda Trumpa dobila krila. Na pitanje strahuje li Iran od moguće vojne intervencije SAD-a, Izraela ili Saudijske Arabije, visoki je dužnosnik Iranske revolucionarne garde za Večernji list kazao:

– Još se nije rodila zemlja koja bi imala snage i hrabrosti napasti Iran. Kad bo do toga došlo, prvi projektil koji bi pao na Iran označio bi početak svjetskog rata u kojem nitko ne bi bio pošteđen.

Komentara 51

ZV
Zvjerko
17:39 06.12.2017.

Kada pogledamo tko je u toj koaliciji sve postane puno jasnije. Saudijska Arabija kojoj je civilizacijski doseg dopustiti ženama da voze auto i iz koje su potekli najveći svjetski teroristi. Zemlja koja je više niti ne brani od optužbi da je naoružavala ISIS. I tko je takvoj zemlji saveznik? SAD, zemlja koja je pokrenula najviše ratova na svijetu i koja je od 2. WW ubila najviše civila na svijetu. A tko im je partner? Izrael, koji je nastao na protjerivanju milijun palestinaca iz njihovih domova, koji je direktno odgovoran za pokolje u izbjegličkim naseljima i zemlja koja do sada nije ispoštovala niti jednu rezoluciju UN-a. I te tri zemlje nekoga optužuju za terorizam? Pametnome dosta!

DU
Deleted user
17:32 06.12.2017.

Islamska država ne bi tako dugo terorizirala stanovništvo iraka i sirije da nije bilo Erdogana. Njegova obitelj je kako pišu novine isto bila upetljana u biznis s tim kalifatom. Dok ide ide... To je moto ljudi koji jašu nad svojim narodom i ne dozvoljavaju mu da slobodno diše, nego ga dovode u situaciju gdje su sukobi jedino rješenje.

ZV
Zvjerko
17:44 06.12.2017.

Marsovac, Saudijska Arabija je dala najviše terorista na svijetu, SAD je pobio najviše civila na svijetu od WW2. Izrael je protjerao milijun Palestinaca da bi Židovi dobili životni prostor (svi se još sjećamo tko je protjerivao zbog svog životnog prostora, nije to bila tako davna prošlost, a nadrapali su upravo Židovi).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije