Naslovnica Premium Kolumne

Šampanjski socijalist Varoufakis ponovno u grčkoj politici

Varoufakis je u vrućoj fotelji ministra financija izdržao točno 162 dana
29. studenoga 2018. u 11:12 2 komentara 650 prikaza
Janis Varoufakis
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Yanis Varoufakis, u bajkerskim čizmama i kožnoj jakni, kao da želi stereotip buntovnika dovesti do apsurda, vraća se na političku scenu u Grčkoj s paneuropskim ljevičarskim pokretom DiEM25. Uvijek dovitljiv, posljednju knjigu je nazvao “Ima li ovdje odraslih?”, iako u situaciji koju opisuje, vrijeme nastanka grčke krize, to je pitanje trebao postaviti – sebi.

Angela Merkel Ratna odšteta Grčka traži od Njemačke 376 milijardi eura!

Varoufakis nailazi na interes površnih ljevičara, koje i ne interesira više od floskula o neoliberalizmu, dužničkom ropstvu i rastućim nejednakostima samo kako bi stvorili cjelokupni teoretski i politički okvir vlastita djelovanja.

On fascinira one koji malo znaju, beskrajno se razbacujući Marxovim citatima govoreći da dobar ljevičar treba početi s ekonomijom, da bi sam to zaboravio čim je postao ministar. Njegova logika duboko je populistička i antiekonomska iako će svaki njegov intervju, podcast, članak ili knjiga tvrditi suprotno.

Zoran Zaev PROMJENA IMENA Zbog fijaska referenduma Makedonija pred izborima

Vjerojatno najkvalitetnije napisano štivo je “Što sam rekao kćeri o ekonomiji”, gdje Varoufakis na idiličan način opisuje odnos s kćeri uvodeći i ekonomski leksik. Na jednostavan način objašnjavati ekonomske probleme je dobro, ali sve što je jednostavno nije ekonomija. 
Syriza je svojedobno bila apsolutni hit, a Varoufakis centralno lice – protiv establišmenta, europske elite i kontrole iz Bruxellesa, a ta romantika potencirana je svakim javnim istupom.

Upravo ovi dijelovi i jesu najzanimljiviji u posljednjoj knjizi jer se opisuju sastanci vodećih državnika po svjetskim i europskim forumima. Ostatak su litanije šampanjskog socijalista koji poziva na revoluciju, a kad je ubačen u vruću fotelju ministra financija Varoufakis je izdržao točno 162 dana.

Makedonija Makedonija U političkom su paklu, ali za investitore su raj

Iskočio je iz kabanice aparatčika jer je morao rješavati težak problema, za što je Grčkoj trebalo deset godina, s još uvijek teškim posljedicama.

Nametnuta je štednja za Grčku bila okrutna, ali njegov stav nikome nije pomogao, štoviše, u prilici da uistinu napravi razliku, pobjegao je. Vraćajući se na to iskustvo Varoufakis kaže da nikad nije htio biti dijelom parlamenta jer je to “stresno, neproduktivno i dosadno”.

Taj olak pristup prema krizi nije ga napustio te i dalje tvrdi da će se Grčkoj oprostiti dug. To je naravno moguće, ali povijesni primjeri govore da zemlje moraju platiti svoje dugove. Baš kao i svi ostali. 


čistačica POBJEDA MALOG ČOVJEKA Ukinuta desetogodišnja zatvorska kazna čistačici koja je lagala u životopisu

Neupitno je da je Varoufakis dobar pisac, vrlo načitan, ali i šoumen u ulozi radikalnog gurua, kojeg su intelektualci vrlo brzo prokazali kao primjer politikantstva. Balkanskog politikantstva, bez obzira na njegov britanski studij.

Jedno je iznositi krute stavove i dolaziti u konflikt s moćnicima s tribina i glumiti vizionara s novim idejama, nešto potpuno drugo je realni svijet od kojeg je Yanis Varoufakis pobjegao u najvažnijoj ulozi koju je imao u zemlji svojih predaka kojima se toliko ponosi.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • Avatar folka09
    folka09:

    Pa nije baš pobjegao s mjesta, nego je gotovo dekretom smjenjen zbog pokazivanja srednjeg prsta Berlinu. Vrijeme će pokazati koliko je bio u pravu, on definitivno jest vizionar, a poslije velike krize koja će uslijediti, sve ideje koje su nove ... prikaži još! i drugačije, nezamislive staroj garnituri likova koji sad drmaju svjetskim financijama krov će postati pod, a nezamislivo stvarnost. Grafovi ne lažu, samo ih treba znati upariti sa vremenom u kojem živimo. Samo uzmite u obzir da mi generacija X i milenijalci dolazimo prirodnom selekcijom na rukovodeće položaje i da nas boli lijevo uho za stare ideje i koncepte. Varufakis je tu prepoznao kuda će ići društvo i nije bezveze rekao da će se dugovi otpisivati, nije mislio na sirovo otpisivanje, nego ih više neće imati smisla plaćati novcem koji je trenutno u optjecaju. Dobro otvorena tema, ali ste ju površno razradili i previše navlačite sve na jednu stranu, definitivno krivu stranu povijesti, budućnost je tu, ma koliko svi šutjeli o tome i gurali nove ideje pod tepih!

  • neboiznadzagreba:

    Svatko tko se usudi reći da može i treba biti drugačije je populist, salonski ljevičar, neznalica itd... Ekonomija koju nitko ne razumije i koja se ne smije propitivati, nije znanost, već prisila.