Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.01.2017. u 10:30

Ako Vlada novac za isplatu MOL-a ne pribavi iz inozemstva jer želi hrvatskim građanima omogućiti da uživaju u HEP-ovu profitu, uništit će hrvatsku ekonomiju

Pretpostavimo da MOL pristane prodati svoju polovicu Ine Republici Hrvatskoj, onih 25 posto plus jednu dionicu koju je u srpnju 2003. kupio od hrvatske države, i preostalih oko 24 posto koje je u listopadu 2008. kupio od hrvatskih branitelja, bivših i tadašnjih zaposlenika Ine i ostalih hrvatskih građana.

Prve je dionice MOL kupio po 202 dolara, a druge po 546 dolara, pa je tako za polovicu Ine platio ukupno oko 1,833 milijarde dolara, što po današnjem tečaju iznosi oko 13,305 milijardi kuna.
U 2008. Ina je raspolagala “dokazanim plus vjerojatnim” rezervama nafte i plina od 382 milijuna barela ekvivalenta nafte (boe), a proizvela je u Hrvatskoj 835,4 tisuće tona nafte i kondenzata te dvije milijarde kubika plina.

Na kraju 2014. rezerve su joj bile 213 milijuna boe, a u 2016. proizvela je 638 tisuća tona domaće nafte i kondenzata i tržištu isporučila milijardu i pol kubika plina domaćeg plina.
Po količini energije kojom još “dokazano i vjerojatno” raspolaže, Ina danas vrijedi 40 posto manje nego kad je u nju ušao MOL.

Ako je cijena koju je platio MOL bila korektna, onda danas njegov udjel vrijedi oko osam milijardi kuna. No, s iscrpljivanjem domaćih nalazišta i nezaustavljivim prirodnim padom proizvodnje Ina će za šest-sedam godina raspolagati s još 40 posto manje energije, pa će toliko manje realno i vrijediti.


No, pretpostavimo da se Vlada premijera Plenkovića i MOL uspiju pogoditi da Hrvatska MOL-u za njegovu polovicu Ine plati osam milijardi kuna, koje će namaknuti tako što će hrvatskim građanima, mirovinskim i drugim fondovima te privatnim tvrtkama prodati četvrtinu HEP-a.

Pretpostavimo da nitko bitan u Hrvatskoj ne ospori tu cijenu, da se u zemlji formira konsenzus da se Inu po toj cijeni isplati kupiti, da se isplati i energetski, i politički, i strateški, i tržišno i na svaki drugi način.


Pretpostavimo da nakon svega Vlada doista iz fondova i s računa građana i poduzeća izvuče osam milijardi kuna, da za njih od banaka kupi milijardu eura i da te eure uplati u inozemstvo na račun koji joj dostavi MOL.

Što će se tada do goditi? Odgovor je vrlo jednostavan: Vlada premijera Plenkovića uništit će hrvatsku ekonomiju.


Ako Vlada novac za isplatu MOL-a ne pribavi iz inozemstva, ako HEP ne proda strancima (a Vlada upravo hrvatskim građanima želi omogućiti da uživaju u HEP-ovu profitu, kako je rekla potpredsjednica Dalić), tada će Vlada u Mađarsku poslati osam milijardi kuna iz domaće privatne potrošnje.

Za toliko će smanjiti domaću privatnu potražnju, da i ne govorimo o tome kakav će to biti udar na tečaj kune i vjerojatno na devizne pričuve Hrvatske narodne banke.


Za usporedbu, Plenkovićeva je Vlada provela opsežnu i potresnu poreznu reformu da bi privatnoj potrošnji u dvije godine ostavila samo 1,8 milijardi kuna više, računajući da će to pomoći proizvodnji, zapošljavanju, državnom proračunu. A sada četiri i pol puta toliko novca namjerava u trenu izvući iz privatne potrošnje! Prije nego što to napravi Vlada bi morala dobro razmisliti. 

>> Inu se isplati samo jeftino kupiti pa skupo i brzo prodati

Komentara 1

Avatar Rinzaj
Rinzaj
15:32 05.01.2017.

...naravno da se ne radi o novcima iz "privatne potrošnje" već se radi o fondovima ili štednji, što je ionako mrtvi kapital. Zašto bi bilo bolje koristiti strani mrtvi kapital pa da se dio dobiti HEP-a odlijeva vani? S drugeuge strane valjda će se nešto početi i profitirati od INE, ukoliko se kupi Mol-ov udio (?)... Pravo je pitanje zašto HEP onda sam ne digne kredit (ima dobar rejting a struja je vizavi budućih električnih vozila više nego perspektivna) i otkupi 50% INE od MOL-a?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije