Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium

Sada je i sam Arbitražni sud pred sudom svjetske javnosti

Ako se želi očuvati vjerodostojnost Arbitražnog suda u Haagu, onda bi i njegov predsjednik, francuski sudac Gilbert Guillaume (85), pa i njemački član Bruno Simma (74), trebali podnijeti ostavke
26. srpnja 2015. u 15:00 23 komentara 7710 prikaza
piranski zaljev
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U pitanju je povjerenje prema Međunarodnom arbitražnom sudu pozvanom da presudi slovensko-hrvatski spor oko granice. Pirangate nazvana je afera koja je izbila nakon što je Večernji list objavio audiosnimke koje pokazuju kako je postupak na Stalnom arbitražnom sudu u Haagu u slučaju razgraničenja Hrvatske i Slovenije izišao iz okvira normalnog sudskog djelovanja. Zbog ponašanja slovenske strane u arbitražnom postupku, koja je više nego očito kršila pravila po kojima se taj sud treba ponašati, zasigurno će u Ljubljani biti još ostavki. Izjavom koju je ove godine iznio slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec (Slovenija će odlukom Arbitražnog suda dobiti kontakt s otvorenim morem) prekršio je sporazum o arbitraži u kojoj je propisano uzdržavanje od bilo kakvog postupka ili izjave koje mogu intenzivirati spor ili ugroziti rad Arbitražnog suda. Prema tome najmanje što bi trebao učiniti je napustiti ministarsko mjesto.

No, ako se želi očuvati vjerodostojnost Arbitražnog suda u Haagu, onda bi i njegov predsjednik, francuski sudac Gilbert Guillaume (85), pa i njemački član Bruno Simma (74), trebali podnijeti ostavke. Jer, Guillaume je slovenskom sucu Jerneju Sekolecu (66) kazao kako je Slovenija dobila sve što je tražila. Zatim Sekolec govori i o "kavici" sa Simmom itd.

Pravi "Pirangate" ili "Piranleakes" (kako vam drago) izbio je objavom transkripta i audiosnimaka razgovora Sekolca sa članicom stručnog tima i zastupnicom pred Sudom Simonom Drenik iz slovenskog Ministarstva vanjskih poslova. Posljedice "lukavog" ponašanja slovenske strane u arbitraži moraju imati epilog koji bi trebao povratiti povjerenje u arbitraže. Toga bi trebali biti svjesni i u europskim institucijama koje su već na lošem glasu zbog svojih katkada nerazumljivih birokratskih odnosa prema državama članicama. Ovo je prilika da se Europa pokaže pravednom, nepristranom, super partes, a trebala bi to započeti torpediranjem Guillaumea.

>> Vlast i oporba ujedinjeni: Želimo da se Arbitražni sud raspusti

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
HAMAG-BICRO
Priča o uspjehu
Obiteljska tvrtka iz Makarske: Naš sladoled tražen je i na drugim kontinentima
 • mikrogrizzly:

  Pitanje svih pitanja je da li su ubacivani i kuferići s gotovinom. Uzevši u obzir visoku dob pravnih stručnjaka, malo vjerojatno da se poseglo i za horizontalnim obrtnicama. Ovo je zapravo iz FIFA nadaljevanke, to je njihov stil - visoki ... prikaži još! moral, sportska načela, a tko više voda po večerama i ubaci im u džepove više gotovine - nosi organizaciju prvenstva! Zato bi kao budućeg hrv. arbitra u takvim vijećima predložio Zdravka Mamića - dokazano uspješan, a diplomu PF nek mu naštancaju negdje gdje su i brojnim našim službenicima jer ipak je to krunski dragulj - krivotvorena diploma i to baš PF. On zna znanje i zna s (ne)ljudima! Bio bi garant uspješniji...

 • Avatar cuvarkuca
  cuvarkuca:

  Koji likovi, oni bi nastavili postupak kao da se ništa nije dogodilo.

 • Deleted user:

  Sudac ima 85 godina a zmjenik 74 godine? Koja smijuraija. Pa naravno da se događaju ovakve blago rečeno šlampavosti. Takve ljude se postavlja na takva mjesta samo onda kada netko želi muljati bez da itko odgovara.