Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Sada i bankar govori o neprofitnom sektoru kao važnome za cijelu ekonomiju

Donedavno je bilo nezamislivo da neki bankar govori o društvenim bolnicama i volonterskim udrugama kao važnom ekonomskom faktoru.
21. veljače 2021. u 08:15 2 komentara 883 prikaza
Italian PM Draghi leaves the lower house of parliament in Rome
Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Na temelju iskustva iz proteklih mjeseci uviđam da moramo otvoriti raspravu o reformi zdravstva. Središnja točka je ojačati i reorganizirati zdravstvo uvođenjem snažne mreže za pružanje osnovnih usluga, kazao je talijanski premijer Mario Draghi u parlamentu predstavljajući program svoje vlade. Potrebno je sagraditi društvene bolnice, dodao je Draghi ističući kako je danas stan postao osnovno mjesto liječenja zahvaljujući telemedicini i integralnoj kućnoj pomoći.

Krenulo cijepljenje protiv COVID-19 diljem Hrvatske objavila popis Opća bolnica Varaždin 'da se ne baci' cijepila i ravnateljevu suprugu, rektora...

Društvene bolnice mjesta su na koja se mogu smjestiti bolesnici koji više ne trebaju bolničku skrb, ali još nisu sposobni za odlazak kući, a integralnu kućnu njegu pružaju neprofitne udruge u kojima dobrovoljno rade liječnici i bolničari. Naravno, neki imaju mjesečna primanja, ali ne dobivaju državnu pomoć, već samo dobrovoljne priloge i pet promila od poreza koji plaćaju pojedinci koji toliki iznos mogu usmjeriti u razne udruge i vjerske zajednice. Ta društva volontera treći su stup (prva dva su država i tržište) ekonomije koja se sve više razvija.

Donedavno je bilo nezamislivo da neki bankar govori o društvenim bolnicama i volonterskim udrugama kao važnom ekonomskom faktoru. U Italiji za treći sektor, dakle neprofitne udruge, još manjkaju neke norme, premda od 2016. postoji zakon o njihovu osnivanju i radu pa je Draghi govorio kako je potrebno donijeti sve potrebne zakone za njihovo djelovanje. U Italiji postoje 350.492 udruge volontera (podaci statističkog zavoda iz 2019.) u kojma je zaposleno 844.775 osoba s 5,5 milijuna volontera.

cjepivo nakon sputnika v i epivaca Rusija odobrila i treće cjepivo protiv koronavirusa, iako masovnija ispitivanja tek počinju

“Danas znamo da se društvo, kako bi napredovalo, ne može temeljiti samo na državi i tržištu. Ima potrebu za trećim sektorom. Ta tri stupa trebaju surađivati i nalaziti načina za adekvatno vladanje”, kazao nam je svojedobno u razgovoru za Obzor profesor Stefan Zamagni, predsjednik Papinske akademije društvenih znanosti i profesor na Sveučilištu u Bologni.

Sada i bankar Draghi, naviknut gledati na profit, govori o neprofitnom sektoru kao važnome za cijelu ekonomiju. Društvo se stvarno mijenja, često toga nismo ni svjesni.

iz školskih dana
Možete li prepoznati koji se poznati Hrvat nalazi na fotografiji iz 1978.?
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • Ivan Grozni:

    Svaka neprofitna udruga financirana sa članarinom , donacijama i ostalim što nije državni proračun je sasvim prihvatljiva i poželjna . Sve “krpelji” koje vise na državnoj sisi , sasvim su neprihvatljive .

  • mksdk:

    Nevladine udruge financirane od ... na kraju lanca se ipak nalazi bankarski sektor. Stoga, nikakvog čuda nema u tome što banke štite svoju alatku u suvremenom društvu.