Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Sad se još moramo boriti i s pandemijom lažnih vijesti

Antivakser Sladoljev objavom sugerira da je dr. Kerner umro nakon cijepljenja, a on na cijepljenju – nije bio
21. siječnja 2021. u 16:45 5 komentara 1435 prikaza
Na Drive -in testiranju na koronavirus u Karlovcu dnevno uzimaju do 200 uzoraka
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Nije važno što se kaže, već tko to kaže – ova narodna danas je možda aktualnija nego ikada. Paralelno s koronavirusom suočavamo se s pandemijom lažnih vijesti, poplavom tzv. stručnjaka i samoprozvanih neprijepornih autoriteta, na baš svim područjima znanosti.

Šteta što mnogi to nisu imali na umu kada su čitali vijest o smrti ginekologa dr. Marija Kernera koju je na svom Facebooku objavio Srećko Sladoljev, imunolog i bivši voditelj Odjela razvoja istraživanja Imunološkog zavoda. Objava je, naime, sugerirala da je liječnik preminuo nakon cijepljenja Pfizerovim cjepivom.

'OVA PANDEMIJA JOŠ NIJE GOTOVA' Rudan o umiranju od COVID-19: Novi sojevi povećavaju prag za kolektivnu imunost

Sladoljev, inače poznati antivakser, napisao je kako mu je stigla poruka od neimenovane liječnice, a koja je od prijateljice dr. Kernera, dakle iz treće ruke, saznala kako je on u srijedu primio prvu dozu cjepiva. Reagirali su ubrzo iz KB-a Sveti Duh i izvijestili kako se dr. Kerner nije cijepio – imao je zakazan termin, ali je zadržan u operacijskoj dvorani. Sve to nije smirilo lavinu komentara antivaksera kojima je ta objava bila dodatni vjetar u leđa. Kako to da ćemo lakše povjerovati izjavama na internetu, koje se oslanjaju na informacije pristigle od, karikirano, “susjede Anke rođakinje iz desetog koljena, odnosno zeta unuke te rođakinje”, dok ćemo, primjerice, renomirane novinare najvećih hrvatskih medija tako olako nazvati neznalicama?

Društvene mreže otvorile su prostor doslovce svima da tvrde i propagiraju što god oni to žele, a uz njih se kao trenutačnim ljepilom vežu stotine, tisuće, pa i milijuni sljedbenika i istomišljenika, ovisno o tome koliko uvjerljivo mogu zvučati u određenom trenutku. U vremenu kada je nacija iscrpljenja, pa i prestravljena pandemijom, dodatno uzdrmana potresima i svakodnevnim ljudskim tragedijama, i nije tako teško građanima poljuljati tlo pod nogama. I zato je baš danas odgovornost izrečenoga ili napisanoga mnogo veća nego prije.

Propaganda je tijekom povijesti zahuktala ratove, danas baca sumnju na cijepljenje. I nekada i danas, riječ i pravodobna informacija mogle su umiriti, spasiti, ali i ugroziti nečiji život. Dokažimo se na druge načine, nemojmo skupljati “klikove” pod izlikom “prosvjećivanja zabludjelog naroda” i igrati se tako tuđim zdravljem i životima.

Maja Šuput i Nenad Tatarinov
IZNENAĐENJE
Znakovita objava Maje Šuput, fanovi je pitaju znači li to da je rodila
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • EldersWisdom:

    Jos jedna tzv. novinarka koja ili nije procitala objavu DR. Sladoljeva ili nema kapacitet da tu objavu shvati. Slobodno se moze reci da je prava predstavnica novinarstva, odn. lesinarstva u Hrvatskoj i svijetu.

  • Deleted user:

    To su vijesti iz većine medija.

  • JosefKa:

    Tko o cemu- vecernji o fake newsu. I da: stav kolumnista JE stav lista koji mu daje silan medijski prostor. Da si "urednistvo" ne bi tepalo.