Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.06.2018. u 06:20

Jedan duboki paradoks vlada među turskim glasačima u dijaspori, pogotovo onima u Njemačkoj koji su i najdosljednije podržali Erdoğana

Sad je sasvim jasno zašto je Erdoğanu bilo toliko važno u Sarajevu održati predizborni miting za dijasporu. Jer ta mu je dijaspora ponovno darovala svoje glasove, što je bio jedan od presudnih faktora da se ne ide u drugi krug predsjedničkih izbora. Erdoğan je pobijedio, zacementirao vlast i to učinio vjerojatno u posljednji trenutak: popularnost mu polako nagriza sve lošija ekonomska situacija u zemlji, kao i neizvjesno manevriranje na relaciji Moskva – Bruxelles – Washington.

Jedan duboki paradoks vlada među turskim glasačima u dijaspori, pogotovo onima u Njemačkoj koji su i najdosljednije podržali Erdoğana. Skrasili su se u bogatoj Njemačkoj, u srcu i duši Europske unije, a glasove dali čovjeku zbog kojega Turska još dugo neće u EU. Zdrav čovjek pomislio bi da su turski migranti u Njemačku otišli trbuhom za kruhom, zbog vladavine prava i života na kontinentu bez granica. No kao da je im život u blagostanju aktivirao neki perverzan čip u glavi pa glasaju za čovjeka koji im matičnu zemlju sve više udaljava od njih samih.

Kad biste te ljude danas na ulicama Berlina, Stuttgarta ili Hamburga pitali bi li se vratili u ovakvu Tursku, u kojoj je svaki iole slobodniji novinar, političar, pisac, glazbenik, general, učitelj, liječnik ili ne daj bože kakva zečica koja je upravo osvanula na naslovnici Playboya u zatvoru, vjerojatno bi vam većina njih rekla – ne. Ali glas za takvu Tursku su ipak dali. Za razliku od Njemačke, zanimljivo je vidjeti kako je “prodisala” turska dijaspora u Americi koja je glasala za Muharrema Incea.

Dakako, u Americi je snažan Güllenov utjecaj, ali, po svemu sudeći, tamo se odselila jedna druga Turska. A znamo, postoje dvije Turske koje će se s Erdoğanom na čelu nastaviti sukobljavati: jedna sekularna, “bijela”, koja se, paradoksalno, mora oslanjati na vojsku, i druga, konzervativna, “crna”, koja prijeti da će ugušiti zemlju novim valom islamizma. Kako god, nijedna se Turska ne može pohvaliti da je demokratska. Ali ona je prva imala više šansi da to jednom postane.

Tayyip Erdogan
1/6
Ključne riječi

Komentara 8

ZI
zimerman
07:59 26.06.2018.

Njemačke Turke su gospoda europski ljevičari naučili da budu Turski nacionalisti .Po njihovoj teoriji muškarac domaći Europljanin je kriv što je bijelac i Europljanin a svi ostali imaju pravo da kritikuju tog bijelaca Europljanina . I svi ostali su automatskiatski ugroženi jer taj bijelac Europljanin je nacionalista sa samim tim što je bijelac i Europljanin . Na žalost. tako dijecu uče u školama, tako mediji svakodnevno ispiraju mozak na vijestima . A ni obične reklame koje reklamiraju obične proizvode nisu ništa bolje ,na mnogim reklamama se da primijetiti kako se taj muskarac domaci Europljanin konstantno pravi nesposobnim i glupim . Dakle ovo sve stvara jedan lažni kontraefekt koji stvara mržnju prema domaćem stanovništvu i onda kao rezultate svega toga odbijamo nacionalizam i islamizam od strane emigranata .Normalno sve to ide uz blagoslov muslimanskog bratstva ,koje je u ljevicarskoj Europi postalo toliko moćni da kontrolori politiku i medije. itd. Hvala vam gospodo ljevičari !!!!

Avatar toxic alien
toxic alien
08:12 26.06.2018.

A mnogi od tih Turaka koji su dali svoj glas Erdoganu su rodjeni u Njemackoj. Dobro su ih Nijemci asimilirali! A sto ocekivati od ove bagre bez dokumenata koja hrli ka Europi iz svih pravaca? To su buduci glasaci u europskim drzavama, neki od njih ce se kandidirati i za visoke funkcije. Kome ce ta bagra dati svoj glas? Sigurno ne Merkelici i njoj slicnima nego nekima od svojih koji su slika i prilika onih od cije tiranije su navodno pobjegli. Ovo sto je Turska danas, to ce biti Europa u bliskoj buducnosti, samo sto to neoliberalna mafija ne zna. Ili vjerojatno i zna, ali su odlucili pociniti civilizacijsko samoubojstvo, i uz pomoc skoro totalne medijske kontrole vode narod nazad u vremena za koja smo mislili da su zauvijek prosla.

NA
narod1
09:32 26.06.2018.

Ovaj naivni novinar misli da u Njemačkoj vlada demokracija za nas i Turke. Tamo se demokracija svodi da radimo poslove koji oni neće i da spavamo po 6 u jednoj sobi. Nedajbože da poželimo biti šefovi na bolje plaćenim mjestima, to je namijenjeno višoj grmanskoj rasi. Toga nema ni u Turskoj zastrance. Prema tome novinaru sjedi jedani tebi su euro 'demokrati isprali mozak. I da, ja sam katolik a ne musliman.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije