Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Max! donosi:

Sabit Hadžić: S Draženom nikad nisam govorio o faulu i utakmici

'Drazen_sken_03'
13.06.2013.
u 19:30

Bivši izbornik košarkaške reprezentacije BiH i košarkaš Bosne, nakon 30 godina govori o majstorici Šibenke i Bosne, prekršaju koji mu je dosuđen nad Draženom Petrovićem u posljednjim sekundama, ali i kasnijem odnosu njih dvojice.

Datum je 9. travnja, a godina 1983. U Šibeniku se igra majstorica za naslov prvaka 39. košarkaškog prvenstva Jugoslavije. Bosna vodi 82:81. Baldekin je prepun. Gledatelji, njih 4000, zanijemjeli su. Šibenka je krenula u posljednji napad. Postignu li Šibenčani koš, postat će prvaci Jugoslavije. Prvi put u povijesti.

\"Tri sekunde su do kraja. Onaj tko primi loptu mora je odmah uputiti na koš. Ljubojević baca Petroviću. Petrović... Udarac... I pobjednik ovogodišnjeg prvenstva je... Da vidimo što se događa... Faul. Sudac Matijević svirao je prekršaj. Susret nije završen jer se moraju izvesti slobodna bacanja\", riječi su tv-komentatora, legendarnog Vladimira Anzulovića, u posljednjim sekundama te dramatične utakmice

\"Sjećam se svega...\"

Prekršaj nad Draženom Petrovićem u toj utakmici napravio je košarkaš Bosne Sabit Hadžić.

– Dražen – rekao nam je čim se javio i čuo da ga zovu novinari iz Hrvatske.

Znao je odmah temu razgovora.

– Sjećam se svega. Kako se ne bih sjećao. Za košarku se tada živjelo. To je bila euforija – kazao je Hadžić.

Naravno, on i danas smatra da tada nije napravio prekršaj, ali Dražen je imao dva slobodna bacanja. Do tada je u tom susretu postigao 37 koševa. \"Prekid je utakmice jer su veliki prigovori igrača i rukovodstva Bosne. Na mladom Draženu Petroviću je velika odgovornost. Svi igrači Bosne su u terenu. Rukovodstvo Bosne je u terenu. Šibenka je izjednačila. Još jedno bacanje... Šibenka je prvak Jugoslavije kada smo već Bosnu proglasili prvakom...\", objašnjavao je legendarni komentator, davno već pokojni Zula.

Na semaforu je zasvijetlilo 83:82 za Šibenku, na Baldekinu erupcija sreće. Predsjednik Košarkaškog saveza Jugoslavije Vasil Tupurkovski dodijelio je zlatne medalje namijenjene prvacima, košarkašima Šibenke, kapetan domaćih Željko Marelja visoko je podigao pehar. Cijeli Šibenik izišao je na ulice pozdraviti prvake. Naknadno je odlučeno da prekršaja \"nije bilo\". Utakmica se morala ponavljati.

Sudbinski vezan uz Petroviće

– Nije bilo prekršaja i odlučeno je da se igra nova utakmica u Novom Sadu. Šibenka je nije htjela igrati. Mi smo postali prvaci Jugoslavije – sjeća se Hadžić jedine utakmice poništene zbog sudačke odluke.

Mnoge sudačke pogreške su se događale, ali utakmice nisu bile poništene.

– Tko god da je tada osvojio prvenstvo, nije lijepo. Bosna to prvenstvo vodi kao svoje, a Šibenka kao svoje. Bez obzira na to tko je zaista bio prvak, ružan je način. Šibenčani su prvaci postali sudačkim previdom, a mi za stolom. Puno bi ljepše bilo da je prvak odlučen na parketu – govori nam danas Hadžić, koji je s Petrovićem bio i na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984.

Kao suigrači u reprezentaciji ostali su u dobrim odnosima.

– Bio je mladi igrač u tada jakoj ligi. Već tada se vidjelo da će biti vrhunski košarkaš. Na ovim prostorima boljega nije bilo. Bio je izvanredan radnik i čovjek. Potpuno je bio posvećen košarci. Pravi profesionalac – govori Hadžić, kojega ni duge noći na Olimpijskim igrama u Los Angelesu nisu natjerale da s Draženom progovori o toj utakmici.

– Apsolutno nikada o tome nismo razgovarali. Što imamo razgovarati. On je imao svoj stav, ja svoj. Bili su potpuno suprotni. To smo znali i o tome smo uvijek šutjeli – kazao je Hadžić, koji danas radi u Saudijskoj Arabiji. Trener je Itihada. Bio je izbornik reprezentacije BiH, a na klupi ga je zamijenio Aco Petrović.

– Vjerojatno ćemo se i vidjeti. Dvadeset je godina prošlo od Draženove smrti. Vjerujem da će u razgovoru s Acom i ta tema doći na red.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije