Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.11.2015. u 20:44

Ljestvica političke odgovornosti visoko je dignuta i bilo kakav pokušaj da iznevjere dobiveno povjerenje bio bi zastupnicima Mosta i posljednji politički čin

Odgovornost! To je ključna riječ ovih izbora. Odgovornost su birači prepoznali te ju iskazali odazivom i izborom, očito osobito cijeneći političko poštenje i dosljednost. Upravo ta poruka birača upozorenje je i saborskim zastupnicima Mosta, na prvi pogled osobama s integritetom, čiji bi bilo kakav pokušaj da iznevjere dobiveno povjerenje bio i njihov posljednji politički čin kojim bi trajno učinili veliku štetu i hrvatskoj politici uopće.

Presudni trenutak ovih izbora dogodio se dan prije izborne šutnje kad se čelnik Mosta-a pojavio na Trgu bana Jelačića s kuvertiranom ostavkom ovjerenom kod javnog bilježnika kojom biračima jamči da se nitko iz Mosta neće prikloniti koalicijama HDZ-a i SDP-a bez jasnih reformskih uvjeta i rokova. Tim jedinstvenim činom Most je na simboličan način dao na znanje da su nacionalna koalicija i da politici pristupaju na drugačiji način – odgovorno prema biračima.

U tom se činu posljednjeg dana kampanje najvjerojatnije krije iznenađujući uspjeh Mosta, koji nije predvidjela nijedna anketa ili analitičar. Tim su činom postali ne samo medijska zvijezda posljednjeg dana kampanje nego i ovih izbora. Most je visoko dignuo ljestvicu odgovornosti i, kome god se priklonio, budu li dosljedni, s njima nijednoj koalicijskoj vlasti neće biti lako.

Važno je i što odgovornost svakog pojedinca postaje tako važna za politiku i društvo općenito, upravo u trenucima kad svjedočimo pojedinačnoj neodgovornosti spram javnosti i institucije na najvišoj razini kao što je Ustavni sud.

I Živi zid je zbog uporne dosljednosti i poštenja u iznošenju stavova, koliko god bili i dijelom anarhični, radikalni ili utopistički, pridobio respektabilno povjerenje u svih deset izbornih jedinica koje se ogleda više u broju osvojenih glasova (oko 95.000) nego u osvojenim mandatima i stoga se s punim pravom imaju razloga ljutiti na HRT koji ih je kao, sviđalo se to nekome ili ne, nacionalnu političku snagu odlučio diskriminirati u račun regionalnih stranaka koje su osvojile više nego upola manje (IDS-PGS-RI), odnosno triput manje glasova (HDSSB).

Od potonjih je i ORaH, iako nije osvojio nijedan mandat, ukupno osvojio 8000 više glasova, a Koalicija rada i solidarnosti 45 tisuće glasova više, a nisu bili pozvani na sučeljavanje!? Uspjehu Živog zida i Mosta treba pridodati da su uz relativno skromna sredstva osvojili oko 400.000 glasova u odnosu na po oko 740.000 glasova dviju etabliranih i visokoorganiziranih vodećih političkih koalicija koje su bile višestruko precijenjene u medijskoj prezentaciji i amerikaniziranoj personalnoj kampanji. Osobito je Živi zid pokazao kako se i s malo može učiniti puno jer su poruke i s njihovih minimalističkih razmjera s obzirom na konkurenciju bile efektne, kratke i jasne.

I HDSSB su zbog svoga neodgovornog crnogardijskog cirkusarenja očito kaznili birači. Svojedobna politička zvijezda Ruža Tomašić ugasila se sa samo 1424 glasa, ali i s druge strane političkog spektra birači nisu dali podršku Damiru Kajinu. Pokazalo se i da su mediji pretjerivali u projiciranju političke snage referendumskog pokreta U ime obitelji jer su njihove inicijative očito okupljale vrlo heterogeno biračko tijelo. U što se pak ni u godinu dana istopila milijunska potpora bivšem predsjedniku Ivi Josipoviću (1604 glasova), još ove godine najpopularnijem političaru! Antifašizam, lustracija, ćirilica, branitelji... teme su koje, ako su i utjecale na izborne rezultate, onda su očito utjecale negativno na one koji su ih forsirali te su se birači pokazali umjerenijima nego dosad odbacujući sve ekstreme.

Komentara 1

Avatar juricamesko
juricamesko
21:53 09.11.2015.

gospodine Jurasiću a da malo svi vi novinari sačekate sa svim tim odama i laudama gospodinu Petrovu i listi Most. gospodi zaista treba čestitati na postignutom rezultatu ali treba i sačekati da se vidi kuda idu njihova stremljenja u ovimm trenucima slave koji su i njih sigurno iznenadila. ne treba smetnuti s uma da je to jedna heterogena skupina koja će jako teško izdržati pritisak ponuda raznih raspona. i sami čelnici MOST-a između sebe daju kontraverzne izjave o budućnosti te koalicije i nastupu prema HDZ ili SDP.puno je i neodgovorenih pitanja o njihovom programu i reformama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije