Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američki izbori

Ruža Tomašić navija za socijalista Sandersa, a Tepeš za Hillary Clinton

U.S. Democratic presidential candidate Hillary Clinton gives a thumbs-up as she takes the stage at her campaign rally in West Palm Beach, Florida March 15, 2016. REUTERS/Carlos Barria      TPX IMAGES OF THE DAY           TPX IMAGES OF THE DAY
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
14.04.2016.
u 23:44

Naši političari uglavnom se opredjeljuju za demokrate. Za ljevicu to nije čudno, no neobično je da gotovo nijedan hrvatski konzervativac ne preferira dvojicu glavnih republikanskih kandidata

Kada Amerika kihne, trese se cijeli svijet. Predsjednički izbori u najmoćnijoj državi na svijetu prate se sa zanimanjem, a vrlo često i strepnjom, i u najzabačenijim dijelovima zemaljske kugle. Pa kako onda ne bi i u Hrvatskoj, koja je ulaskom u euroatlantske integracija postala jedna od najbližih saveznica Amerike. Demokratska stranka bira između Hillary Clinton, pripadnice poznate političke dinastije, i “mlađahnog djedice” Bernieja Sandersa koji, suprotno svim očekivanjima, pruža vrlo žestok otpor. Ljevičar Sanders, koji je nevjerojatno popularan među mladima, ipak će na kraju, kako sada stvari stoje, morati čestitati Hillary Clinton, koja iza sebe ima moćnu stranačku mašineriju, ali i svog supruga i bivšeg predsjednika Billa Clintona. Rasplet na desnici je puno teže predvidjeti. Na ovim izborima pojavio se “uljez” milijarder Donald Trump koji je u samo nekoliko mjeseci uzdrmao temelje Republikanske stranke. Unatoč tome što ga konzervativna politička elita ne može smisliti, newyorški milijarder i slovenski zet (druga mu je supruga Melania iz Dežele), pronašao je put do birača i zasad uvjerljivo vodi ispred religioznog konzervativca Teda Cruza. Iako su iznenađenja u politici uvijek moguća, izgleda da će u studenom na megdan izići demokratkinja Hillary Clinton i republikanac Donald Trump.

Desnica bježi od Trumpa

Ne samo da Trumpa ne voli američki politički establišment nego je, čini se, još manje popularan među hrvatskim političarima. Razgovarali smo s političarima iz cijelog spektra i gotovo da nitko nije “izabrao” ekstravagantnog i nepredvidivog Trumpa. Njegovu pobjedu priželjkuje tek Željko Kerum. Volio bi, kaže, da Trump dobije jer se oženio “našom ženskom”, jer to što je Slovenka kao da je naša. A sve što mu je bliže, to je njemu draže. Možda je nekonvencionalni Kerum, kojemu nije bio problem zalijepiti šnitu pršuta na čelo u predizbornoj kampanji, vidio u Trumpu onu političku ludost koju je i sam često prakticirao. Nevjerojatni gafovi Trumpu ne smo da nisu naštetili nego su mu još više povećavali popularnost.

Ali zato hrvatska desnica bježi od Trumpa kao vrag od tamjana. Tako desničarka Ruža Tomašić uopće ne uzima milijardera za ozbiljna kandidata. Nije nas iznenadila kada nam je otkrila da bi u uži krug ušao konzervativac Ted Cruz. Nismo, međutim, očekivali da bi drugi kandidat mogao biti – “komunjara” Sanders.

Grmoja ne stiže pratiti

– Morala bih sjesti i dobro razmisliti koga bih izabrala između Sandersa i Cruza – kaže Ruža Tomašić te dodaje da ne očekuje da će Amerikanci bitnije mijenjati vanjsku politiku bez obzira na to tko bude pobijedio. Za razliku od Hrvatske, koja se boji jasno definirati svoje interese, zaključuje Tomašić, Amerikanci uvijek gledaju što njima odgovara. Predsjedniku Hrasta Ladislavu Ilčiću republikanci su, očekivano, bliži od demokrata. S obzirom na konzervativne vrijednosti koje zastupa Ted Cruz, pogotovo kada je riječ o svjetonazorskim pitanjima, nije imao dvojbe za koga će “glasati”.

Još je dodao da mu se Trump nikako ne sviđa.

Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja našalio se da ne stiže pratiti američke izbore uza sve probleme u državi i gradu Metkoviću. Nije se nedvosmisleno izjasnio jesu li mu bliži republikanci ili demokrati.

– U nekim su mi stvarima bliži demokrati, a u nekima republikanci – ističe Grmoja dodajući da bi se našao u vrlo teškoj situaciji kada bi mora birati između Donalda Trumpa i Hillary Clinton. Nisu to za njega najbolji kandidati. Vjerojatno bi se odlučio za Sandersa ili Cruza.

Iskusni političar i dobar poznavatelj međunarodne politike dr. Miroslav Tuđman (HDZ) upitao se ima li uopće smisla odgovarati na ovakva pitanja s obzirom na to da je riječ o američkoj unutarnjoj politici.

Logično, najviše ga zanima kakvu će vanjsku politiku voditi. A ona ne ovisi o tome je li netko republikanac ili demokrat, nego puno više o nekim drugim parametrima. Kada je riječ o Americi, objašnjava Tuđman, bitnije su personalne kvalitete nego naše ideološke procjene.

– Cijeli se svjetski poredak zasniva na westfalskom poretku, a to znači da je nacionalni interes ono što određuje taj poredak. Stvaranje nacionalnih država dovelo je do stabilnosti Europe i međunarodnog poretka. Imate političara koji to shvaćaju, ali ima i onih koji to ne shvaćaju, ističe Tuđman. Pomalo se naljutio na jedno naše pitanje koje je shvatio kao pretpostavku da bi on mogao podržavati Trumpa. Smatra da je republikanski favorit čak i u američkim relacijama “ekshibicionist koji nema blage veze”.

Nema pretjerano dobro mišljenje ni o drugim kandidatima. S obzirom na sve ono što se događalo u Africi i islamskim zemljama, smatra da se svijet treba dogovoriti o novim kriterijima o vođenju svjetske politike i poretka.

– Među ovo četvero kandidata nisam vidio nijednoga koji je od takvog formata da je spreman mijenjati takvu politiku – zaključuje Tuđman, čije stavove dobrim dijelom dijeli i čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

Naravno, na malo radikalniji način. Sinčiću nitko od četvero favorita nije dovoljno dobar. Za njega čak nema ni razlike između republikanaca i demokrata. Najviše im zamjera to što ne žele mijenjati američki sustav koji izrazito favorizira moćne, bogate i militantne.

– Ako ste u Americi protiv rata, onda nemate za koga glasati. Nemate za koga glasati niti ako želite promijeniti taj sustav – ističe Sinčić, koji čak i ljevičara Sandersa smatra dijelom tog prijetvornog i trulog američkog sustava. Pa kada nitko nije dovoljno dobar za Hrvatsku i svijet, upitali smo Sinčića tko je onda opasniji. Odgovorio nam je da će američka politika ostati ista bez obzira na rezultate predsjedničkih izbora. Na kraju je dodao da Amerikancima sada trebaju prosvjetitelji, a tek onda političari. HDZ-ov Goran Marić također je kritizirao lošu “ponudu” na američkim izborima.

Ljevica bez skretanja

– Presiromašna ponuda za prebogatu Ameriku – naglašava Marić. Bliži su mi republikanci, ali do sada ga nitko nije posebno impresionirao. Nije želio prognozirati tko bi bio bolji izbor za Hrvatsku.

– Nikada se ne usuđujem prognozirati tko bi bio bolji. U praksi se uvijek pokazalo drukčije – objašnjava Marić.

Dok desnica šara u svom izboru i uglavnom rogobori kako je ove godine slaba “berba” u Americi, kod ljevice nije bilo nikakvih ideoloških skretanja. Nitko od naših “lijevih” sugovornika nije ni pomislio da bi glasao za religioznog konzervativca Cruza, a da o Trumpu i ne govorimo. Bivši zamjenik ministra vanjskih poslova Joško Klisović (SDP) ističe da je prva stvar koju je naučio u vanjskoj politici bila ta da se ne treba petljati u poslove neke druge države te da se ne komentiraju izbori dok nisu gotovi. U konačnici se mora raditi s onim koji pobijedi. Takva nepisana pravila posebno vrijede kada je u pitanju velesila Amerika.

Klisović smatra da je Sanders refleksija onoga što se zbiva u Americi posljednjih godina.

– Morate znati da je 99 posto bogatstva Amerike u rukama 1 postotka ljudi. Naravno da dolazi do reakcije. Očito se klatno malo pojačano počelo kretati prema ljevici, koju predstavlja Sanders. Hilary Clinton je vrijednosno tu negdje, ali je ona puno umjerenija i bliža centru od Sanders – ističe Klisović te dodaje da je Trump zaigrao na sentiment što se tiče imigranata, ali i nekih drugih strahova koji su također ukorijenjeni u američkom društvu. Primjećuje da Trumpu iznenađujuće dobro ide s obzirom na njegovu retoriku. Dijeli dojam mnogih koji smatraju da se Trump dobro zabavlja te da dobro podnosi pritisak koji mnoge političare uništi.

– Trump uživa u ovom nadmetanju i tu svoju energiju prenosi prema vani – zaključuje Klisović. I mostovcu Ivanu Lovrinoviću su bliži demokrati.

Za razliku od Hillary Clinton, koja manje-više slijedi već poznate obrasce, Sanders zaista nudi nešto novo. Kritika financijskih oligarha s Wall Streeta očito je melem za Lovrinovićevu dušu. Sanders je očito artikulirao nezadovoljstvo koje je nastalo prije sedam-osam godina u vrijeme velike američke financijske krize. Posebno ga iznenađuje ovo što se događa s Trumpom. Napominje da se Trumpove retorike mnogi ljudi plaše. Ne samo imigranti nego i mnogi Amerikanci.

Pragmatični Igor Kolman (HNS) ističe da mu je neusporedivo bliža politika i ideja države koju zastupa Hillary Clinton od ideje države koju zastupa Sanders. Sanders je za Kolmana otišao previše ulijevo. Uvjeren je da Trump neće pobijediti, ali ako i pobijedi, smatra da promjene neće biti dramatične. Stoga zaključuje da su snage razuma, koje upravljaju ozbiljnim sustavima u SAD-u, puno jače od bilo kojeg pojedinca pa bio on i predsjednik SAD-a.

Bivša premijerka Jadranka Kosor gleda više na osobe i osobnosti nego na stranke. Njezin kandidat je socijalist Sanders, ali ona mu ne daje neke velike izglede. Mirela Holy je jako zabrinuta popularnošću Trumpa. Boji se da će biti puno veći pritisak na Hrvatsku i ostatak svijeta ako on pobijedi. Ona je, očekivano, na strani demokrata. Voljela bi da jednog dana žena dođe na čelo države, ali su joj, priznaje, u ovome trenutku bliže Sandersove ideje.

Darinko Kosor (HSLS) ističe da mu je na demokratskoj strani bliža Hillary Clinton, a na republikanskoj Ted Cruz. Naravno, kada mora birati između to dvoje, onda bez imalo dvojbe “liberalno srce” vuče prema Clinton. Što se tiče Trumpa, poznato je, kaže, da ne voli “trumpove” u Zagrebu. Nije ga imenovao, ali je očito mislio na Milana Bandića. Šef HSS-a Krešo Beljak (HSS) navija za Clinton. Trump mu je pomalo trampav. Za razliku od većine, Beljak smatra da republikanci imaju više šanse za pobjedu na izborima. Peđi Grbinu iz SDP-a bliža je politika koju zastupa Sanders, ali je zato Hillaryna puno realističnija. Kada bi birao između njih dvoje, srce bi reklo Sanders. Trump je za njega prava elementarna nepogoda.

Clinton pobjednica

– Nije prijetnja samo miru nego i svjetskoj ekonomskoj stabilnosti, ali i demokraciji – zaključuje Grbin.

Drago Prgomet (Hrid) “birao” bi demokratskog kandidata. Clinton mu je bliža od Sandersa. Američka politika prema Hrvatskoj se, kaže, ne bi mijenjala čak ni u slučaju kada bi pobijedio Trump. Milanu Bandiću (BM 365), očekivano, bliži su demokrati. Njegov izbor je Sanders jer smatra da će puno bolje voditi Ameriku od Clinton.

Pojavu Trumpa uspoređuje s fenomenom Željka Keruma u Hrvatskoj.

Nema nikakve sumnje da bi po izboru naših političara uvjerljivo pobijedila Hillary Clinton. Sreća za Trumpa što se na pravim izborima za američkog predsjednika ponešto pita i 220 milijuna Amerikanaca. 

>> Republikanci se pripremaju za pat poziciju Trump-Cruz

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije