Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Rusi preko Turske i Srbije, a Amerikanci preko RH krenuli u 'plinski rat' za BiH

BiH bi trebala dobiti dva kraka plinovoda. Riječ je o “rivalstvu” Rusije, Amerike i Europe. Sada se BiH opskrbljuje ruskim plinom. Amerikanci pak planiraju preko Republike Hrvatske mrežu razgranati po BiH. Projekti imaju geopolitičku pozadinu.
27. listopada 2020. u 10:45 22 komentara 4928 prikaza
plinovod
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL/Ilustracija
Pogledajte galeriju 1/3

Bosanskohercegovačkim “venama” uskoro bi mogli teći američko-europski plin i ruski “gas”. Rusi su već razgranali svoju mrežu. Motiviralo je to njihove suparnike da i oni krenu u osvajanje bh. tržišta. Nije to samo rat za prodaju energenata u toj državi već i politička bitka za utjecaj na Balkanu.

PROBLEMI U ZAGREBU Bez novčane injekcije ‘plinari’ mogu samo sanjati devedesete

“Južna interkonekcija” naziv je ambicioznog energetskog projekta koji financijski i tehnički snažno podupiru Amerikanci i Europljani (USAID i EBRD). Taj bi projekt BiH trebao osigurati alternativni izvor plina i znatno proširiti vrlo skromnu plinovodnu mrežu u toj zemlji. Stara je to ideja, ali čini se kako su tek rastućim ekonomskim i svakim drugim utjecajem Rusije, Kine i drugih velikih sila, EU i SAD odlučili “pogurati” plinovodno povezivanje Hrvatske i BiH.

Neupitne su ekonomske blagodati projekta. Naime, vrijednost “Južne interkonekcije”, kojom se predviđa gradnja plinovoda u dužini od 180 kilometara, od čega je 160 u Bosni i Hercegovini, iznosi gotovo 100 milijuna eura. Na hrvatski plinski sustav dogradit će se 20 kilometara plinovoda na pravcu Zagvozd – Imotski, a onda još 160 kilometara od Posušja do Novog Travnika, s odvojkom za Mostar. Ukupno će četiri županije u BiH dobiti novu plinovodnu mrežu i sigurnu opskrbu ovim energentom.

Golem će to biti poticaj gospodarskom razvoju, novim investicijama te prelasku na ekološki prihvatljivije izvore grijanja poslovnih i stambenih objekata. Hrvatskoj će jednako tako osigurati veći tranzit plina kroz postojeći plinovodni sustav. Vlast u Federaciji snažno je podržala ovaj projekt i u parlamentarnu proceduru ekspresno uputila zakon o “Južnoj interkonekciji”. Osiguranje alternativnog izvora plina već je desetljećima ozbiljan problem u BiH jer trenutačno opskrba ovim energentom polovice države, odnosno entiteta Federacija BiH, ovisi isključivo o dobroj volji Rusije, Srbije i drugog bh. entiteta, Republike Srpske.

FILE PHOTO: Gas flares from an ExxonMobil oil refinery in Singapore pad potražnje za gorivom Naftna i plinska tvrtka otpustit će 1600 zaposlenih u Europi, zbog pandemije pretrpjeli velike gubitke

Rusi, pa i Srbi, redovito prijete prekidom opskrbe ako se ne prihvate cijene koje oni diktiraju. Zato stanovnici i gospodarstvo Sarajeva i Zenice, jedinih većih gradova s razvijenom plinovodnom mrežom, svake zime strepe od prekida isporuke ovog energenta. Još se vuče i ratni dug Rusima za plin, veći od 100 milijuna dolara, čiju isplatu traže. Da u svemu ima politike, i to one globalne, pokazuje i nespremnost vlasti u entitetu RS da prihvate “Južnu interkonekciju” kao projekt od državnog značaja.

Oni bi da se diversifikacija, odnosno alternativni izvor plina, osigura kroz famozni “Turski tok” koji su Putin i Erdoğan pustili u rad početkom ove godine. On je kontroverzan kao i “Sjeverni tok 2”, projekt kojim Rusi žele zaobići Ukrajinu i Poljsku i svoj plin transportirati do Njemačke. U “Turski tok” uključena je, pak, i aktualna vlast u Srbiji, a RS predlaže da se jedan krak tog plinovoda usmjeri i prema BiH.

Pojednostavljeno, plin RS-u opet dolazi iz Rusije preko Srbije, dok bi Federacija da to bude preko Hrvatske, a to znači – Zapada. Zato je u razmatranju i izgradnja plinovoda “Zapadna interkonekcija” koji bi na mrežu Hrvatske povezao bihaćku regiju. Što o svemu misle SAD i EU, pokazali su izdašnom financijskom i svakom drugom potporom “Južnoj interkonekciji”. Amerikanci su snažno i protiv plinovoda “Sjeverni tok 2”. Upravo nakon trovanja lidera ruske oporbe Alekseja Navaljnog i njegova “spašavanja” u Berlinu, velik je pritisak na Merkel da taj projekt zaustavi.

A law enforcement officer guards next to a house damaged during a recent shelling by Armenia's forces, in armed clashes on the border between Azerbaijan and Armenia in the village of Agdam, Azerbaijan Hassan Haidar Diab Ovaj rat pokrenuo je azerbajdžanski plin

Trump je pojedinim tvrtkama iz EU uveo sankcije zbog rada na tom famoznom projektu. Stoga ne čudi da je i američki veleposlanik u BiH Eric Nelson poručio da “sigurnost opskrbe i diversifikacija izvora čine zemlju samostalnijom”. Slične poruke dolaze i od europskih predstavnika, koji preko Energetske zajednice odavno kritiziraju BiH zbog navodnog kršenja pravila, a zapravo negoduju što Rusija i Kina uspijevaju realizirati neke značajne energetske projekte u BiH.

Mnogi smatraju da bi i izgradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, najvećeg poslijeratnog energetskog projekta u BiH, povjerenog Kinezima, bila blokirana. No važan partner u cijeloj priči je američki General Electric pa su američki diplomati čak požurivali bh. vlasti da otklone sve barijere za početak izgradnje novog termoenergetskog bloka u Tuzli.

Tako se globalni ekonomski i drugi ratovi prelamaju preko male BiH, unutar koje nema jedinstvenog stava ni o čemu, pa ni o tome koje projekte treba graditi i po kojim prioritetima. Slično je i u cestogradnji, financijskom sektoru, industriji… Naprotiv, političke i nacionalne protivnike u BiH redovito se nastoji diskreditirati prikazujući ih, ovisno o potrebi, ruskim, američkim, kineskim ili arapskim “igračima”.

Automobili NA PLIN Spremnik plina nakon 10 godina korištenja može biti rizičan

Zasad je svima prihvatljivo da su “europski”, ali i to se postupno mijenja. Budući plinovod samo će još više zacementirati vidljivu podjelu države na rusko-srpsku i američko-europsku. U njihovoj utrci građani bi ipak mogli biti dobitnici. Samo da taj plin i “gas” ne eksplodiraju na isprepletenim svjetskim mrežama u BiH. 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Mirta Šurjak
Okrila na Instagramu
Dramatični dani za Mirtu Šurjak: Dio njezine obitelji u teškom je stanju
mr. sc. Tomislav Matković
INTERVJU
Kvalitetom u izvoz: Vrijeme lockdown-a iskoristili su za ubrzani razvoj novih proizvoda
  • ddh:

    Vidjela zaba da konja podkivaju, pa i ona digla nogu, a ovaj puta i muha zeli biti podkovana. To je sazetak tog piskaranja. Zamislila si saka Bosanaca i BiH Hrvata, da su centar svijeta i da radi tih 7 cbm ... prikaži još!m plina koje oni potrose zapocinje RAT izmedju Rusa i Amerilanaca za tu BiH. Svasta. Ti " novinari" stalno ratuju, pisu kako netko nekoga unistava ili je unistio ili ubio. Jedno takmicenje tko ce lifrati plin, nije rat. A stavljanje svega i svacega kao rat ili unistenje na vagu javnosti je primitivizam.

  • stefj:

    Eh, kada su Rusi blokirali plinovod iz Azerbajdžana. I ne samo Rusi. A onaj iz Libije (prema Italiji) više ne radi nego radi... EU u sredini, a EU nema vlastite resurse. Nije tu samo Hrvatska u igri, tu je u ... prikaži još! igri i međusobna borba država unutar EU-a za premoć... Nije tajna da bi Njemačka imala monopol nad distribucijom Ruskog plina po EU ako se napravi sjeverni krak plinovoda... Tu se vidi zašto EU nikada neće biti al pari SAD-u ili Kini ili Indiji ili bilo kojoj sili na svijetu...

  • Gorann:

    Ne znam zašto se brišu komentari da je američki diplomata rekao Komarici da Hrvati moraju nestati iz bih? Dok se Rusija zalaže za 3 ravnopravna naroda.