Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Rezultati ankete; domoljublje i religioznost najveći su u kućama u prvom redu do mora

Kad bismo pokušali saznati što vole najveći domoljubi i bogoljubi, vjerojatno bi se pokazalo da su osim na riječima vrlo jaki i na nekretninskim djelima. Zapravo bi bilo teško pobrojati sve istaknute visoke dužnosnike koji su uz domovinu vodili brigu i o nekretninama, umjetninama i rudnim bogatstvima (nafti)
31. srpnja 2019. u 16:32 45 komentara 3362 prikaza
Kuća na Hvaru Mirjane Dragičević Soldo
Foto: Booking.com
Pogledajte galeriju 1/8

Aktualni skandali s imovinom ministara, od Gorana Marića do Kušćevića i vidjelice Gospe iz Međugorja Mirjane Dragičević Soldo, imaju jedan zajednički nazivnik. Ako ste primijetili svi oni, naime, vole kuće na obali, po mogućnosti u prvom redu do mora. Dakle, u onom najužem sektoru gdje se obično ne smije graditi - dao bog da je još i skrivena uvala - ali nekim prenamjenama zemljišta može se i to urediti.

Mirjana Dragičević Soldo Državni inspektorat ide u inspekciju Mještani tvrde: Vidjelica Mirjana betonira plažu na svojoj parceli na Hvaru

Ne smije se niti privatizirati najuži obalni dio tik do mora, same plaže su javno dobro, ali čak se i to, znamo, može zobići. Mnogi to i rade, ali se samo neke otkrije s prstima u pekmezu, tj. moru i betonu. Još kad se otkrije da kuće nisu prijavljene, da ih nema u katastru, ili da čak i ne postoje, a iznajmljuju se turistima za velike iznose, čuđenje javnosti postaje čak i veće nego kad se radi o, primjerice, zagrebačkoj podsljemenskoj zoni koja je također atraktivna. Ali više zimi.

Lovro Kuščević | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kad bismo nekom anketom pokušali saznati što vole najveći domoljubi i bogoljubi, vjerojatno bi se pokazalo da su osim na riječima vrlo jaki i na nekretninskim djelima. Zapravo bi bilo teško pobrojati sve istaknute visoke dužnosnike koji su uz domovinu vodili brigu i o nekretninama, umjetninama i rudnim bogatstvima (nafti) od premijera (Sanadera) i nekih generala na niže. Lakše bi bilo navesti one koji nisu imali takav istančani ukus poput, recimo, nekadašnjeg predsjednika HGK-a Nadana Vidoševića.

Uskoro će biti 30 godina od koncerta Prljavog kazališta na zagrebačkom Trgu republike, koji je tada pred stotinama tisuća ljudi bio duhovni ventil i iskaz domoljublja. Uz spomenutu 30. godišnjicu koncerta okrugla brojka dobra je za promotriti u što se danas pretvorilo onakav domoljubni zanos.

Goran Marić DRŽAVA GUBI MILIJARDE Bespoštedan rat za državnu imovinu: Marić je dirnuo u osinjak

Hourine tadašnje rijeći s pozornice, "nemojte mi srušiti Trg, jer tu dolazi konj", iste su večeri u kombiju izrezane sa snimke koja je poslana na Televiziju Zagreb. Danas se govori drugačije; "srušite mi obalu, jer tu dolazi terasa". Od tada do danas, sa svim aktualnim ministarskim imovinskim aferama ili Gospinim vidjelicama koje betoniraju plaže pred nepostojećim vilama, promijenilo se baš sve. Tu i tamo otkriveni površinski primjeri grabeži kakvom se bave domoljubi i istaknuti vjernici postali su duboki i redoviti kopovi.

Kuća na Hvaru Mirjane Dragičević Soldo
1 / 4
Hvar

Dok neki jedva stignu baciti ručnik ili deku na plažu u hladu, neki bace betonske deke samo tako. "U se, na se, poda se", ali i ispred sebe, po mogućnosti u prvom redu do mora, taktika je koja je zamijenila tadašnju metaforu o "konju". Danas konj na Trgu više nikoga ne zanima, ali su od tada mnogi zaista postali konji, dok su ovi drugi patentirali samodohodovnu domoljubnu industriju, naš popkulturni fenomen koji jedini traje ovoliko dugo, bez namjere da prestane. Što im je na to rekla Gospa na koju se pozivaju, ako već nije domovina, još nisu okrili.

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
 • Avatar Narod
  Narod:

  Gledam u Istri, male opcine IDSovci po tri cetiri vile u svakoj - puno vece i skuplje od Kuscevicevih, Maricevih koji rade imaju veca primanja?? SDP HNS i ne spominjati, imovina Mrak Taritas, Pusicjke , Josipovica i drugova!!! Zasto o ... prikaži još! o njima ne pisete a ovo podmetanje prenosite svakodnevno po deset puta!?

 • Avatar Borna Vitez
  Borna Vitez:

  HRVOJE pa još i HORVAT....hahahaha...HRVOJE HORVAT....za tebe je BORISLAV RISTIĆ hrvatski patriot na kubik kojeg kojeg cijenim i poštujem !

 • Avatar munšajn
  munšajn:

  Nije da nisi u pravu. Ali upitaš li se koje "redove do mora" imaju "drugovi" i tko im ih je dao... a i tko im ih je legalizirao? Da ti ih ovdje u Dalmaciji počnemo nabrajati, zvezda petokraka bi ti ... prikaži još! rasparala put od srca do usta.