Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.07.2016. u 15:14

Je li Karl Marx mogao zamisliti da će jednog dana doći Mark Zuckerberg (utemeljitelj Facebooka), koji ne vodi klasni rat, već se bori za sebe, a njegova revolucija jedina je koja ide naprijed i stvara narod sretnijim

Stara ljevica i stara desnica pripadaju prošlosti. Danas biramo ostajemo li u prošlosti ili idemo naprijed u novu eru, kazao je bivši izraelski premijer i dobitnik Nobelove nagrade za mir Shimon Peres (92). Prije nekoliko dana Peres, koji je kao mladić sudjelovao u osnivanju izraelske države 1948., bio je kod pape Franje. List Corriere della Sera objavio je razgovor s njim, a on, unatoč poodmakloj dobi, govori suvremenije od mnogih mladih političara. Bio je čelnik izraelske Laburističke stranke, a za laburiste (i u Britaniji), kao i za njihovu braću socijaliste (Francuska, Španjolska itd.), kaže da nestaju i da treba istražiti nove putove, različite od prijašnjih. Još vjeruje u projekte koji sada izgledaju neostvarivima. U toj dobi?

“Izračunaj koliko si rezultata ostvario u životu i koliko si snova imao. Ako je broj snova veći od ostvarenih rezultata, onda si mlad“, kaže Peres.

Koja je razlika između stare i nove politike?

“Prošlost je bila temeljena na zemlji: polja, nekretnine. Da bi se imalo više zemlje, ratovalo se, za obranu granica stvarale su se vojske. Politika se vrtjela oko zemlje i ratova. Nova era je bez granica jer znanost ih nema“, govori Peres i naglašava kako danas mnogi narodi i politike žive u dvije dobi pa plaćaju dvostruku cijenu: za staru i za novu eru. Plaćaju i vojsku, a nije potrebno braniti granice, i znanost koja je neutralna. Troše se milijuni za oružje i u EU bez obzira na to što više od 70 godina nema ratova, a neće ih ni biti jer nema granica. Ljudi ne shvaćaju, a politici prestiž pada.

Je li Karl Marx mogao zamisliti da će jednog dana doći Mark Zuckerberg (utemeljitelj Facebooka), koji ne vodi klasni rat, već se bori za sebe, a njegova revolucija jedina je koja ide naprijed i stvara narod sretnijim. Ruska revolucije ubila je milijune osoba. Htjela se stvoriti jednakost, a izgubila se sloboda. Sloboda nije organizacija, već pristup životu. Kad netko kaže da je marksist, onda Peresu dolaze na um Vijetnam, Kina... Eh, kad bi netko uoči izbora koji predstoje u mnogim europskim državama shvatio u kojoj smo eri...

>> Zuckerberg ovom fotografijom otkrio koliko je paranoičan - pogledajte zašto

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije