Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.04.2019. u 23:31

Možda je Plenković pogriješio što nije na listu stavio nekog od HDZ-ovih političkih kapitalaca adekvatnih veličini Hrelje, Mrak Taritaš i sličnih

Malo tko u Hrvatskoj bolje od Andreja Plenkovića zna kakvi su nam kadrovi potrebni u EU parlamentu. Iskusni saborski zastupnici, bivši dužnosnici i drugi zaslužni članovi stranke koji su prošli sito i rešeto naše klijentelističke politike, ili, mladi i ambiciozni, još politički neiskvareni koji rade na sebi, nešto znaju i imaju neka iskustva o funkcioniranju europskih politika.

Postaviti 29-godišnjaka, pa i ako je “vunderkind”, ali bez ikakva značajnijeg političkog angažmana, za nositelja liste najveće stranke u državi velik je rizik. Karlo Ressler je “supertajno oružje” Andreja Plenkovića.

Šef HDZ-a je stavio svoj stranački i politički autoritet na kušnju jer o Ressleru birači ne znaju puno. “Bruxelleski birokrat” Plenković na njegovo ime nudi svoju policu osiguranja tako da će se na ovim izborima s obzirom na to da mladost i političko neiskustvo pretežu i u ostatku HDZ-ove liste, biti izbori na kojima će se ocjenjivati vjerodostojnost aktualnog šefa HDZ-a.

Nikad nitko na političkoj sceni nije preuzeo takav rizik, o kojem svjedoči i otvoreno likovanje simpatizera HDZ-ovih konkurenata osobito desno od centra, jer u tomu vide korist za sebe.

Kad je postao austrijski kancelar Sebastian Kurz bio je dvije godine stariji od Karla Resslera, a dvije godine mlađi kad je imenovan ministrom vanjskih poslova. Premda, ni politički i državnički talent Kurtza nije odjednom iskočio već je s 24 godine bio gradski vijećnik u Beču, a s 25 državni tajnik za useljavanje.

Zasad je široj javnosti jedina poznata Resslerova politička djelatnost pisanje statuta HDZ-a, jer ga kao premijerova savjetnika nismo ni mogli čuti. Njegova prva eurobirokratizirana poruka “imamo odgovore za sve izazove” govori kako je možda i previše vremena provodio u blizini svog političkog mentora. Iako je šef HDZ-a jedan od boljih polemičara, malo čiji nekonfliktni i motivacijski govori imaju toliko političkih fraza.

Naravno, pretjerano je iz jedne poruke izvlačiti zaključke, a i u Plenkovićevu društvu, Ressler je mogao puno toga naučiti. Iako je pažnju privukao i kao Šeksov posinak ružno je supruga i oca dvoje djece koji radi na doktoratu prikazivati kao politički proizvod Vladimira Šeksa, koliko god mu je taj Nestor hrvatske politike mogao biti od pomoći.

Mnogi anonimusi nisu dobili takvu priliku, ali ne treba zbog toga uništiti talent. Plenković je dao priliku i zastupnici, ekonomistici Marijani Balić (37), koja je u ratnom Vukovaru ostala bez roditelja, a bila je voditeljica ureda zastupnika u Bruxellesu.

Ressler je prije pola godine drugi put izabran za potpredsjednika mladeži europskih pučana, najveće političke organizacije mladih u EU. Pri tomu mu nije pomoglo što je Šeksov posinak. Ako su mladi europučani prepoznali Resslerove političke sposobnosti, nije li logično pa i Plenkovićeva obveza da ga preporuči biračima iako bi to moglo pogoditi stranačke taštine, a možda neće biti prepoznato na izborima.

Mediji su puni priča o odlasku mladih jer nisu dobili šansu u Hrvatskoj. Malo tko je, osobito u HDZ-u, iskusan, a neokrnjen lošim politikama. Na mladima je budućnost i tko će, ako ne oni sami, izboriti se za bolje sutra, za sebe, a onda i za sve nas. Oporba stalno priča o potrebi resetiranja Hrvatske.

Krešo Beljak govori o naprednoj, civiliziranoj i antifašističkoj listi Amsterdamske koalicije na kojoj se našlo i njegovo ime netom nakon što je političarki, koje su ionako hrvatska rijetkost, poručio istanbulski - “sikter, van iz Hrvatske”.

S kakvim je to idejama Silvano Hrelja obogatio Hrvatski sabor u 16 godina svoga rada da bi sada povjerovali kako nas on može iznenaditi u Europarlamentu. Možda je Plenković kardinalno pogriješio što nije stavio nekog od HDZ-ovih političkih kapitalaca adekvatnih veličini Hrelje i Anke Mrak Taritaš, ali lista HDZ-a definitivno je prva politička priča ovih izbora, s naglaskom na mladima, ženama kojih je četiri u prvih šest, i regionalnom zastupljenosti.

Ne zaboravimo, 2014. je i koalicijska lista imala kikseva poput Tepeša i Špike, ali i zvijezde poput Ruže Tomašić (107.206 glasova) i Marijane Petir (42.683) uz Plenkovića (71.072) od ukupno 381.844 glasa.

Djeluje nedostižno za listu na kojoj je najjače ime Dubravka Šuica koja je 2014. dobila 15.776 glasova. I zato je to hrabar politički potez.

SDP predao kandidacijske liste za EU izbore

Komentara 11

Avatar OPG
OPG
02:03 15.04.2019.

Buduci premijer!!!

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
12:38 10.04.2019.

Kurz je postao kancelar Austrije sa 31.

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
08:25 10.04.2019.

Naravno da je hrabro ali nije i bez vrlo dubokog promišljanja. Plenković jako dobro zna što radi. Ako to prepoznaju i birači onda mu je otovren put da od HDZ-a napravi pravu europsku demokršćansku stranku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije