Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sukob se prelio u Libanon

Reportaža iz najnemirnijeg mjesta na svijetu – Svi spremni za rat!

Libanon
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
18.02.2014.
u 19:20

U Beirutu su i kršćani podijeljeni: maroniti uz Hezbollah, dok su pravoslavci uz sunite.

Nemoj se ljutiti, ali moram te zamoliti da skineš jaknu prije ulaska u taksi. Znaš što se događa u Libanonu... I duhovi nose eksploziv – kazao mi je 35-godišnji vozač taksija Saad nakon što sam ga zamolio da me odveze do centra Beiruta.

– Gledaj – pokazivao mi je Saad natpis na ulaznim vratima trgovine pokraj koje smo prolazili: “Molimo vas da prilikom ulaska skinete kapute.”

"Bolje da su putnici goli nego da smo svi mrtvi"

– Neki dan moj kolega koji vozi taksi minibus poginuo je jer je jedan od putnika bio bombaš samoubojica. Aktivirao je eksploziv u minibusu i ubio vozača i još troje putnika. I zato bolje da su putnici goli nego da smo svi mrtvi – govori mi razmahani Saad.

U Libanonu, koji je od početka sirijskog sukoba stalno na rubu građanskog rata, napetosti rastu i zbog brojnih terorističkih napada u kojima su mete sjedišta Hezbollaha i drugih političkih stranaka i pokreta. Borbe u nekoliko sela na sirijskoj strani granice opasno su ugrozile stabilnost u Libanonu jer je tamo stacioniran ISIL i Nusra fronta koji su povezani s Al-Qa’idom. Analitičari se pitaju hoće li Libanon uopće preživjeti 2014. godinu s obzirom na to da je zbog sukoba u Siriji postao meta terorističkih samoubilačkih napada i na rubu je građanskog rata. Naime, društvo je u Libanonu podijeljeno – suniti podržavaju sirijsku oporbu, dok šijiti, na čelu s Hezbollahom, podržavaju režim Bashara al-Assada.

Vreće s pijeskom

Vozeći se taksijem primijetiti smo da su gotovo svi dućani u predgrađu Beiruta, gdje se nalazi uporište Hezbollaha, svoje staklene izloge zamijenili vrećama s pijeskom. Ulice u kojima se nalaze neki važniji objekti potpuno su zatvorene i vozi se obilaznicama. Zbog velikih mjera sigurnosti i stotinjak punktova libanonske vojske unutar predgrađa Beiruta vozi se usporeno. Za jedan kilometar treba vam i do jedan sat.

– Ne isplati se više raditi ovaj posao. Trošim benzin vozeći se uokolo, a ne mogu toliko naplatiti od putnika. To je Libanon danas! Najbolje bi bilo da na nas bace atomsku bombu i skrate nam muke – ljutito govori Saad.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Libanon već dvije godine nema vladu

Libanon već dvije godine nema vladu, što dodatno povećava tenzije. Naime, suniti ne žele da Hezbollah uđe u vladu dok ne povuku svoje snage iz Sirije. S druge strane, Hezbollah je upozorio – ako vlada bude formirana bez njega, to će zasigurno dovesti do rata. Kako su podijeljeni muslimani, tako su podijeljeni i kršćani. Naime, Hezbollah podupire general Michael Aoun, jedan od najutjecajnijih vođa kršćana, jer smatra kako u Libanonu jedino oni mogu zaštititi kršćane. S druge strane, sunite podržava vođa Falange, kršćanin Samir Jaja, a vođa Druza Walid Jomblat stoji po strani i čeka razvoj situacije. Poznato je da Libanon, po ustavu, ne može formirati vladu ako u njoj ne sudjeluju sve vjerske i etničke skupine. Čak je i papa Franjo upozorio da nijedna strana u Libanonu ne isključi drugu stranu te se pozvao na riječi Ivana Pavla II. koji je Libanon uvijek isticao kao simbol suživota i tolerancije

– Kršćani i muslimani u Libanonu strahuju od novoga građanskog rata – kazao mi je Mansour Hobeika, maronitski biskup Zahle. – Svuda kod nas sada vlada nemir i strah. To se odnosi na sve kršćane, ali i na sve muslimane. Najviše se strahuje da bi Libanon mogao postati drugi Irak na Bliskom istoku – naglasio je Hobeika.

Parole protiv Hezbollaha

Glavni grad Libanona postao je nesiguran jer je puno naoružanih skupina i lokalnih šerifa koji kontroliraju svaki kvart i odlučuju o sudbini ljudi. Vozači taksija, koji pripadaju šijitskoj sekti, više ne voze u kvartove većinskog sunitskog stanovništva. I obratno. Žalosna je slika kada na ulici vidite paravojnu formaciju kako maltretira ljude, a do njih stoji regularna vojska i sigurnosne snage te ništa ne mogu učiniti.

Reporter Večernjeg lista posjetio je zapadni dio Beiruta u kojem je svaki kvart postao crta razgraničenja koju drže tenkovi libanonske vojske. Avenija Al-Mazra danas je postala crta razgraničenja jer s jedne strane nalazi se kvart Tarik Al-Jadida, s većinskim sunitskim stanovništvom, a s druge strane su četvrti Barbur, Al-Musaidba, Inwaire gdje su većina šijiti. Avenija Al-Mazra često je poprište sukoba između sunita i šijita. U kvartu Tarik Al-Jadida posvuda su grafiti po zidovima i parole protiv Hezbollaha i sirijskog predsjednika Bashara al-Assada te slike bivšeg libanonskog premijera Rafika al-Haririja koji je ubijen u atentatu 2005.

Još ima nade

– Za šijite više nema mjesta među nama. Ubili su našeg vođu Rafika al-Haririja, a sad ubijaju našu braću sunite u Siriji. Rat s njima je neizbježan. Svaki dan očekujemo njihove napade, ali mi smo spremni – govori mi lokalni zapovjednik sunitske milicije Ali, vodeći me kroz punkt i bunkere koje su napravili, pokazuje mi koliko su oni spremni i koliko se zaista ozbiljno pripremaju za rat.

Kao i suniti, i šijiti su spremni za rat i konačni obračun sa sunitima. – Nema više suživota sa sunitskim plaćenicima koji su se prodali Židovima i Amerikancima. Moramo očistiti Libanon od izdajica i plaćenika – kazao je Abu Jafer, pripadnik šijitskog pokreta Amal.

Slušajući jednu i drugu stranu, teško je vjerovati da će se građanski i vjerski rat u Libanonu moći izbjeći. Ipak, Libanoncima ostaje ona mala nada da će razum prevladati i da će se konačno Saudijska Arabija i Iran dogovoriti o formiranju vlade i na taj način izbjeći krvavi rat koji bi mogao imati veće posljedice i ostaviti zemlju u još težem stanju nego što je to bilo 1975. godine.

>>Pronađena autobomba u Bejrutu

>>U eksploziji bombe u minibusu 2 osobe poginule

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije