Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nedodirljivi vladar

Slučaj Zadar – grad straha: Sinovčić pio kavu s policajcima, suci mu dolazili na domjenke...

12.04.2012., Zadar - Poduzetnik, bivsi nogometni sudac i vanjski strucni suradnik NK Zadar Reno Sinovcic istaknut ce svoju kandidaturu za predstojece izbore u HDZ-u u zadarskoj zupaniji. Photo: Zeljko Mrsic/PIXSELL
Foto: Željko Mršić/PIXSELL
09.12.2014.
u 08:45

Strah u Zadru postoji, slažu se gotovo svi sugovornici, no jedni kažu da je stvaran, a drugi da je fiktivan i nepotreban

U Zadru će vam gotovo svi priznati da u tom gradu vlada ili je do prije nekoliko dana vladala atmosfere straha. Pri tome će neki iz osobnog iskustva govoriti o pravom strahu pa ćete, dok slušate njihove priče, osjetiti jezu, a drugi će vas, uglavnom političari, uvjeravati da strah postoji, ali da je on nepotreban i fiktivan.

A taj se strah u Zadru povezuje s Renom Sinovčićem, nogometnim sucem, lokalnim tajkunom ili, ako se poslužimo terminologijom glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, lokalnim šerifom, koji je ovaj tjedan priveden s još sedam Zadrana, od kojih je većina djelatnika lokalne porezne uprave, zbog sumnje u prijevaru u predstečajnoj nagodbi i neplaćenog poreznog duga tvrtke VOX te zbog sumnjive pretvorbe Nogometnog kluba Zadar. Njima se u krimen stavlja oko 110 milijuna kuna.

Medijima po suparnicima

Sinovčić je sve ove godine, iako su se uz njega vezale brojne afere i kontroverze, kažu nam Zadrani, u gradu slovio kao nedodirljiv. Protiv njega su bile pokrenute i policijske istrage pa i sudski postupci koji bi, međutim, na kraju pali. Pri tome dobro upućeni Zadrani napominju da je Sinovčić bio u jako dobrim odnosima s nekim policajcima s kojima je ispijao kave, sucima koji su redovito odlazili na njegove domjenke i, naravno, političarima. Imao je i jako oruđe, većinu lokalnih medija, za koje mnogi kažu da su mu poslužili za beskrupulozno obračunavanje sa svima koji bi mu stali na put.

Bivši zamjenik zadarskog župana i čelnik lokalnog HSP-a Đani Bunja kaže da je on na svojoj koži osjetio moć Sinovčića i nemoć da išta napravi zbog njegove premreženosti s institucijama koje su ga trebale zaštiti. A njegova priča počinje 2009. kada je, kaže, Sinovčić tražio od njega, kao tadašnjeg dožupana, da zaposli Vicu Karabana u županijskom Odjelu za društvene djelatnosti. Karaban je, ističe, bio član HSP-a, ali i Sinovčićev zaposlenik.

– Sinovčić mi je rekao da na temelju koalicijskog sporazuma HDZ-a i HSP-a moram zaposliti Karabana jer da ga on ne želi više imati na plaći. No nisam ga mogao zaposliti u županiji jer nije imao potrebnu stručnu spremu. Zatim je tražio da ga zaposlim u dvorani Višnjik kao šefa osiguranja, no ni to nije bilo moguće, a onda su tražili da mu sredim posao u tvrtki Obala Lučice na mjestu šefa naplate, što također nije bilo moguće. Sinovčić je postajao sve nasilniji, počeo je prijetiti i stalno zvati uz riječi da će mi se nešto dogoditi – kazuje Bunja. Osim toga, veli, koristio je i svoje medije da mu šalje poruke pa je tako na skupnoj fotografiji članova skupštine zadarske županije objavljenoj u Sinovčićevim novinama, njegova glava bila zacrnjena.

– To sam shvatio da ostajem bez glave. Nakon toga je krenula medijska hajka na mene, stalno su se objavljivali negativni članci, proglašavan sam narkomanom, neradnikom... – priča Bunja.

Karaban mu je, nastavlja, potom došao u ured i na stol bacio fotografiju svoje kćeri. – Rekao mi je da njegovo dijete nema zbog mene što jesti, a da nećemo ni moja djeca ni ja imati što jesti jer nam neće niti trebati. Rekao je da je u ratu ubijao i da mu nije problem to opet ponoviti. Bacio mi je zatim bankovnu karticu na stol i rekao da mu uplaćujem svaki mjesec 1000 eura – ispričao je Bunja. Zvao je zatim, kaže, jako uznemiren svog prijatelja u Sigurnosnoj obavještajnoj agenciji da ga pita za savjet što da radi, no on i njegov kolega su mu rekli da se ne brine, a sve to onda javili Sinovčiću.

– U strahu za život svoje djece i vlastiti, shvativši da sam bespomoćan, Karabanu sam našao posao u stranci. Ali on je bio nezadovoljan plaćom od 4500 kuna pa je tražio da mu svaki mjesec nadoknađujem 3000 kuna jer je on htio plaću od 1000 eura – kazao je Bunja. Do 2011. je, veli, platio Karabanu 27.000 kuna, a onda je ipak sve prijavio policiji.

– Policija je organizirala klopku za Karabana i Sinovčića davši mi obilježene novčanice. No kad smo se našli, oni nisu htjeli uzeti novac pa je klopka propala. Poslije se ispostavilo da je načelnik kriminalističke policije Gašpar Begonja sa Sinovčićem taj dan razmijenio oko 30 SMS-ova – ispričao je Bunja. Dodao da je Državno odvjetništvo zatim prihvatilo kaznenu prijavu protiv Karabana za iznudu, ali ne i protiv Sinovčića za pomaganje u iznudi.

– A onda dođete na sud k sucu koji je korumpiran ili zastrašen. Tražili smo promjenu suca. Sudski postupak još je u tijeku, a sad tražimo i reviziju za Sinovčića – kaže Bunja. Za privođenje Sinovčića ističe da ne može reći da nije zadovoljan, no da je važno to što je došlo do smjene županijskog državnog odvjetnika Ivana Galovića i što je afera Ribar vođena iz Zagreba.

– Da je ostalo na lokalnoj razini, i to bi palo – smatra Bunja. On tvrdi i da je odnos Sinovčića s još jednim Zadraninom, uz kojeg se vežu brojne kontroverze, gradonačelnikom Božidarom Kalmetom, vrlo plodonosan. Sinovčić je do 2012. bio u HDZ-u, a nakon što ga je porazio B. Kalmeta na izborima za županijskog čelnika stranke, istupio je iz HDZ-a i na prošle lokalne izbore izašao je sa svojom listom.

– Sinovčić na Kalmetu ima itekakav utjecaj, on je uvijek mogao postavljati svoje pročelnike u županiji i Gradu. Vežu ih zajednički poslovi i politički dogovori poput NK Zadra, medija. Oni su kao sijamski blizanci – kaže Bunja, koji istupanje Sinovčića iz HDZ-a naziva običnim igrokazom. A prozvani Ivan Galović bio je više od 20 godina županijski državni odvjetnik u Zadru. Smijenjen je prije nekoliko mjeseci. Njemu zamjeraju da nije ništa poduzimao sve ove godine u slučaju kriminala u Zadru. No on tvrdi da to nije točno.

– Puno se toga događalo, mi smo dosta toga procesuirali i dostavljali na sud, a zašto je to na kraju padalo na sudu, to treba pitati suce koje su vodili te slučajeve – kaže Galović. Dodaje da su njemu 90-ih prvom zapalili automobil, no kaže da nikad nije osjećao strah. Na pitanje je li u Zadru ipak bila atmosfere straha, odgovora da bi se o tome dalo govoriti.

– Nisam imao podršku ni od koga, a sad su svi jako hrabri, puni su ih portali. I mene je Sinovčić derao po medijima nemilosrdno i imam i presudu za klevetu protiv njega – kaže Galović.

A mediji su posebna priča u Zadru. Sinovčić ima dva lokalna tjednika – Regional i VOX te lokalnu televiziju i portal VOX, za koje mnogi kažu sa ih njihov vlasnik koristi za obračune i medijski reket. Primjerice, novinarka Zadarskog lista Suzana Bandić, koja je pisala o predstečajnoj nagodbi VOX-a, završila je na naslovnici uz tvrdnju Sinovčića da joj kroz šporki stan prolaze brojni policajci. Taj je članak na naslovnici portala VOX bio čak 233 dana.

Glavna urednica Regionala i portala VOX Valentina Fuzul pak odbacuje sve optužbe na račun medija koje uređuje. – Vrlo često obrađujemo istraživačke teme koje drugi mediji izbjegavaju kako se ne bi zamjerili pojedincu, političkim ili interesnim strukturama. Tvrdnje koje objavljujemo u Regionalu potkrepljujemo izjavama sugovornika i dokumentacijom, a priče o medijskom reketu po nalogu Rena Sinovčića proširili su oni kojima se nisu svidjeli ti članci – tvrdi Fuzul. Na pitanje koliko se Sinovčić petljao u uređivačku politiku, odgovora da je bio u načelu informiran o onome što se događa u redakciji, pogotovo ako je bilo problema i neugodnosti, te da se brinuo o tome da imaju potrebnu podršku i zaštitu.

– Da se uistinu bavimo medijskim obračunima i reketom, pisanjem laži i izmišljotina, zar ne bih kao glavna urednica tijekom proteklih godina prikupila barem jednu presudu za klevetu pa makar i nepravomoćnu?! – kaže Fuzul. No naši sugovornici kažu da su podnesene brojne tužbe zbog klevete protiv Sinovčića i njegovih medija, ali da se one na sudovima razvlače.

Nemarno postavljene optužnice

Vijećnik u zadarskoj Akciji mladih u Gradskom vijeću Ante Rubeša, koji javno progovara o kriminalu u gradu, kaže da je više do 20 puta bio na naslovnici Sinovčićevih medija, naravno u negativnom kontekstu. On kaže da ljudi u Zadru žive u strahu, ali kad se dogodi nešto poput uhićenja Sinovčića, pomalo dobivaju hrabrost. I on govori o svim optužnicama protiv Sinovčića koje su pale na sudu i smatra da su institucije nemarno ili namjerno loše postavljale optužnice. – Sinovčić je samo alat mračnih i zlih umova koji više od 20 godina vladaju Zadrom – smatra Rubeša.

Sinovčić, koji je također gradski vijećnik, zajedno s Vedranom Uranijom, sa svoje liste, smatra Rubeša, u tihoj je koaliciji s HDZ-om. Kaže i da je Sinovčić razvlačio Kalmetu u svojim medijima dok nije donesena odluka o pretvorbi NK Zadra, a nakon toga je, veli, Kalmeta od negativca postao pozitivac tjedna. – Sama činjenica da je jedna takva osoba ušla u Gradsko vijeće smrt je civilizacije – ističe Rubeša. Uranija pak nije htio ništa komentirati u vezi sa Sinovčićem opravdavajući se da je postupak u tijeku.

– Ja sam nezavisni vijećnik, nisam uz HDZ-u, mi samo svaki dobar projekt podržavamo – kratko je rekao Uranija. Kalmeta ovih dana tvrdi da oporbeni političari u Zadru i neki vladajući na državnoj razini žele od Zadra napraviti grad slučaj i grad mraka što, tvrdi, nije točno. On nam nije bio dostupan za komentar, no njegov zamjenik Zvonimir Vrančić kaže da su tvrdnje o tihoj koaliciji sa Sinovčićevom listom laži. – Imamo stabilnu većinu u Gradskom vijeću s HSP-Ante Starčević, HČSP-om i HSU-om i ne treba nam nitko drugi – tvrdi Vrančić. Na pitanje o atmosferi straha u Zadru odgovora da tu nema što reći i da bi tu prešao u olajavanje. Jedna od čelnica lokalnog SDP-a, potpredsjednica Gradskog vijeća Omerka Šarić Frantin pak potvrđuje da postoji atmosfera straha u gradu, ali smatra da je ona nepotrebna. Ona se, kaže, ne boji. Na pitanje pak postoji li premreženost Sinovčića s policijom, sudovima... u gradu, odgovora: – Nemojte me to pitati, pitajte nešto drugo.

>>Pupić Bakrač: Je li Sinovčić oslobađan jer ispija kave sa sucima?

>>Presreli su ga dok je s novcem išao u VOX

Komentara 8

Avatar mlijeko
mlijeko
08:58 09.12.2014.

Tako je u sredinama gdje su pojedini političari doista gospodari života jer su izgradili svoje strukture u svim porama života pa nema tko niti da ih uhapsi, a kamoli da procesuira.

DU
Deleted user
10:22 09.12.2014.

Ta priča nalikuje onom vlasniku Citroen auto salona u Slavoniji koji je također ugošćavao elitu iz pravosudnih krugova na proslavama Sv. Majmunovog i sličnim druženjima, a zauzvrat radio što je htio... Fazit ovakvih priča je da su pravosudni djelatnici "laka roba" iliti akademski parafrazirano: Svi su jednaki pred zakonom, ali zakon nije jednak prema svima!

DU
dunhill
09:53 09.12.2014.

A u Zagrebu ne vlada atmosfera straha? S kim je Bandić sve pio kavu? S kim ručaju dužnosnici, suci i policajci u Zagrebu gdje se zakoni i vladavina straha aplicira samo na bespomoćne građane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije