Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivana Jakelić

'Reformu' pravosuđa provodi osuđeni bjegunac?

Mostar: Zdravko Mamić nakon potvrđene zatvorske kazne sazvao konferenciju za medije
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
1/4
24.03.2021.
u 08:21

Dok se raspravlja je li vjerodostojniji Mamić ili suci, zaboravlja se da je skandal-majstor priznao počinjenje još jednog kaznenog djela

Zdravku Mamiću, pravomoćno osuđenom bjeguncu od hrvatskog pravosuđa, mora se priznati da je majstor za proizvodnju skandala, ali i zamagljivanja istine. Nakon bombi koje već tjedan dana baca sa sigurne udaljenosti, postigao je nešto što je u pravno uređenoj državi nemoguće. A to je da se danima u medijima i Saboru raspravlja je li vjerodostojniji on kao pravomoćno osuđeni bjegunac ili suci koji niječu da su od njega primili mito.

Javnost, politička i pravna, digla se na noge, vrišteći da optužbe treba istražiti. USKOK-u se spočitava da sporo radi te da je javno progovorio tek nakon prvog Mamićeva istupa. Prema zagovornicima te teze, USKOK je trebao javnost izvijestiti da tajno istražuje potencijalno korumpirane suce čim je zaprimio Mamićev stick s optužbama protiv osječkih sudaca. Tako bi svi znali i koga i zašto se istražuje, pa ne bi bilo potrebe da svi akteri priče možda tajno prate i prisluškuju. Ili da se Mamićeve optužbe provjere te da se za njih prikupe neoborivi dokazi.

I baš bi prozvani suci skrušeno priznali da su od Mamića uzeli mito kad bi znali za tajne izvide USKOK-a!? Nema logike...

VIDEO Zdravko Mamić o sucima

Pritom se zaboravlja bitna stvar. Mamić nije samo pravomoćno osuđeni bjegunac već je i javno u više navrata priznao novo kazneno djelo. Njegove optužbe su ozbiljne, bacaju ljagu na već ukaljano pravosuđe i bez sumnje se sve treba istražiti. Ali ozbiljno. Ne paušalno. Jer to što su on ili supruga ili do sada 31 saslušana osoba rekle USKOK-u o sadržaju USB sticka, još nije nikakav dokaz. To je tek početna indicija za slaganje možebitnog koruptivnog mozaika. Koji može, a i ne mora dovesti do postupka. Jedan od preduvjeta za to je i da Mamić sve to što danima priča medijima, ispriča u službenoj formi i istražiteljima. Čime bi vjerojatno postao osumnjičenik, a to mu sigurno nije bila namjera kada je svojim istupima započeo to što on na svome Facebook-profilu naziva “reformom pravosuđa”.

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
08:42 24.03.2021.

A HDZ-ov ministar pravosuđa ne izlazi iz rupice, ne smije pisnuti da Maminjo ne bi i njega reformirao...😂😂😂

DU
Deleted user
08:41 24.03.2021.

Zaboravlja se jedno - Mamići imaju ogromno iskustvo iz prethodnog rada s "ljudima", navodnici se odnose na nogometne suce jer su tu neke dvojbe. Tako da su pravi (pravosudni) suci uletjeli u već oprobane sheme (dam ti sat, platim ti Dubai, evo cash-a itd.) k o mečke na strvinu odnosno to je ipak neki novi svijet, pun otkrića, za one koji svakodnevno diktiraju zapisničarkama na sudovima. Posljedično, gledamo te scene i video priloge s tog USB-a i doista vrijedi ono znano s prve god. Pravnog Fakulteta - da su suci svećenici pravne države itd. itd. (i dodajte još hrpu mantri tipa da su svi jednaki pred zakonom). Tako da suce nije "iskvario" neki lik koji je tamo doveden da mu "pricrvlje" godinicu-dvije zbog pljačke samoposluge nego likovi koji su premazani svim mastima. Kako vele u Zagorju, praf im budi. Možemo mi misliti o braći Mamić i ovo i ono, meni se gade puno više ti suci jer oni onako izuzetno samozadovoljni, sjaje tim nekim svojim "poštenjem" i sveudilj gaču "zakon, zakon, zakon" - a gle kako ih nasanjkao i upropastio im karijere neki nogometni mag, njih tako uzvišene djelitelje pravde...

Avatar Stankić
Stankić
08:27 24.03.2021.

Red srba, red ercegovaca, ap opet red smrda, red ercegovanca... i tako svaki dan, ud zore rane do duboko u noć.. U sred Hrvatske, za Hrvatske kune. Bem ti demokraciju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije