Naslovnica Premium Kolumne

Referendum za ukidanje poreza na dohodak

Inicijativa “Narod odlučuje” nije samo hrvatska izmišljotina
10. lipnja 2018. u 07:23 12 komentara 1376 prikaza
Referendum
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Zamislite referendum o ukidanju poreza na dohodak. Taj poziv na zamišljanje (ne)mogućeg iznijela je ovih dana ustavna stručnjakinja Sanja Barić. Je li moguće u Hrvatskoj sazvati referendum za ukidanje poreza ili međunarodnih sporazuma? U Italiji su takvi referendumi nemogući i svi referendumski prijedlozi idu najprije ustavnom sudu na razmatranje.

Zvonimir Troskot (desno) i Luka Mlinarić iz inicijative Narod odlučuje Pad liberalne demokracije 'Može li se odlučiti na referendumu da ne smije biti viših od dva metra, a svi koji jesu bit će skraćeni'

Postoje samo abrogativni referendumi, odnosno oni kojima se može ukinuti neki zakon ili neki članak zakona, ali su zabranjeni oni vezani uz financijska pitanja (vjerojatno bi svi bili protiv poreza), kao i oni za međunarodne sporazume. Mogli biste kazati kako je još i shvatljivo da se oni vezani uz financije ne smiju održavati jer bi se ukidanjem poreza ukinulo zdravstvo, školstvo... Ali zašto se ne bi smjeli ukidati međunarodni sporazumi?

Referendum
1 / 11

Nećemo ulaziti u to da bi zasigurno bilo onih koji bi bili protiv nekih mirovnih sporazuma, ali uzmimo primjer da se u Italiji raspiše referendum o potpisanim Osimskim sporazumima kojima su određene granice između SFRJ i Italije. Talijani bi takav sporazum na referendumu vjerojatno odbacili, jer drže da su izgubili dio Istre.

Kolinda Grabar-Kitarović i Vojko Obersnel Vojko Obersnel: 'Predsjednica treba štititi Ustav, a ne podržavati smanjivanje prava manjina'

U Njemačkoj je tridesetih godina s ekonomskom krizom nastala i politička kriza. Nijemci su bili “umorni od tradicionalnih stranaka”. Hitler je obećavao izlazak iz krize. Na parlamentarnim izborima 1933. Hitlerova je Njemačka nacionalsocijalistička stranka pobijedila, ali nije imala većinu za samostalno vladanje. Predsjednik države Paul von Hindenburg dao je Hitleru mandat. Samo 17 dana poslije smrti von Hindenburga, Hitler je 19. kolovoza 1934. raspisao referendum o ujedinjenju dviju dužnosti s pitanjem jeste li za to da se ujedine dužnosti vođe i kancelara. Tako je na legitiman referendumski način postao diktator. Referendumom je 1938. anektirao i Austriju.

Inicijativa “Narod odlučuje” nije samo hrvatska izmišljotina. U Italiji postoji (Il popolo decide) od 2017., a u posljednje vrijeme se takvi pokreti javljaju i drugdje, jer su “tradicionalne stranke nesposobne...”. Referendumi prije svega ne smiju biti emotivni, jer kada su emocije u pitanju oni mogu postati pogubni za sam narod u ime kojeg se želi da se taj narod izjasni.

Zvonimir Troskot (desno) i Luka Mlinarić iz inicijative Narod odlučuje Referendum Narod odlučuje: Očekujemo raspisivanje referenduma u devetom mjesecu Siniša Ljubojević NAROD ODLUČUJE DSS: Referendum o novom Izbornom zakonu je neustavan
Trendovi budućnosti
ŠTO NAS ČEKA
Kako tvrtke mogu postati još konkurentnije: trendovi budućnosti kojima ćemo se prilagoditi ili propasti

A1 izdvaja za Vas

  • klamerko:

    Svako uspoređivanje s Italijom kod koje građani imaju pola godine vremena skupiti 1% glasova biračkog tijelo je promašeno. Da je pitanje bilo treba li ukinuti pdv, sasvim sigurno ne bismo imali 10 % potpisa u samo 15 dana, jer ljudi ... prikaži još! u Hrvatskoj nisu ni bedasti ni glupi, samo KPH vrši političko nasilje. I sasvim sigurno da referendum o reintegraciji Vojvodine Hrvatskoj ne bi bio provediv u praksi iz postojećih vanjsko političkih razloga, jer građani odlučuju o stvarima u svojoj zemlji, ne i teritorijalno izvan nje! Uglavnom, sasvim promašeni članak koji je očigledna priprema i medija i vlade na poniženje 400 000 hrvatskih građana, kao još jedan od niza serija aspekata političkog nasilja KPH nad Hrvatskom (od 1945. do danas).

  • ja-kan:

    Jadan pokušaj branjenja političke korupcije vladajućih političkih elita.

  • Zlatkos1:

    Još jedan navijački (naručeni) komentar! Pa, USUD će prosuditi da li su pitanja ustavna!? Maltretira nas povlaštena manjina. Želi se dokraja kreirati sustav u kojem (očto) narod o ničem ne smije odlučivati!