Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Recite što mislite o ovršnom zakonu, tiče se vas!

Građani bi svaki alat sudjelovanja u zakonodavnoj vlasti trebali iskoristiti
04. siječnja 2019. u 08:25 3 komentara 1231 prikaza
Inicijativa Ovršni ustanak ispred Sabora urudžbirala donacije Martini Dalić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Počelo je javno savjetovanje o nacrtu novog Ovršnog zakona. Nakon što je godinu i pol dana ideja o njemu živjela u medijskom prostoru, u tekstovima, kolumnama, na okruglim stolovima i raspravama na društvenim mrežama, a potom i u radnoj skupini čiju su premoćnu većinu činili vjerovnici i kolateralni sudionici koji na ovrhama zarađuju, a nisu im, osim prihodom, "core business".  

Zagreb: Prosvjed "Dosta je ovršnog terora" u organizaciji Inicijative Ovršni ustanak hinjena zabrinutost Vlada nam maže oči! Novi Ovršni zakon neće u primjenu prije 2020.

To je vrijeme pokazalo snagu javnog pritiska koji je problem rezerviran za privatne muke najmanje deset posto hrvatskih građana prelio na ostatak javnog prostora iz kojeg donositelji odluka više nisu mogli izmicati. No to je vrijeme pokazalo i slabost njegova dosega u srazu s manipulativnim taktikama vlasti, ali i prilično pasivnim prepuštanjem oštećenika. 

Pa su na blokiranima, osim Fine, javnih bilježnika, odvjetnika i agencija za naplatu dugova, puno manje nego osnovnih vjerovnika, zarađivali (političke bodove) i brojni političari i javni tribuni. 

Dražen Bošnjaković Novi ovršni zakon Troškovi ovrhe neće se bitno smanjiti, otkup dugova u sivoj zoni

Zanimljivo je da je, nakon predstava vlasti, koja je u "gerilskim" medijskim performansima, najavljivanima i po svega nekoliko sati prije održavanja, ljetos predstavljala mjere za spas blokiranih, organizirala okrugle stolove, televizijske debate i briefinge s novinarima "jedan na jedan", nacrt zakona u e-savjetovanje prvog dana nove godine pušten bezglasno, a da nitko od mjerodavnih o tome nije izustio ni riječ. Na taj je način katapultiran u javno savjetovanje kao u nijemom filmu. Javno bi trebalo značiti općepoznato, u javnosti prisutno, važno i nezaobilazno

Novac aAjviše u Zagrebu Od siječnja 2016. osobni stečaj zatražilo 1.215 građana i 3 obrtnika

Eto, podsjećamo da je nacrt Ovršnog zakona tu i da se o njegovu sadržaju treba raspravljati. Ako zainteresiranima nije dovoljno dobar i imaju s njim nekih problema, možda još nije kasno da se uključe u ovu demokratsku proceduru. Ona je alat građanske participacije, kakve-takve.

A građani bi svaki alat sudjelovanja u vlasti, u ovom slučaju zakonodavnoj, trebali iskoristiti. Jer, to je kao i budžet u marketingu. Ne iskoristiš ga ove godine i sljedeće ga već srežu. Ne treba ti, računaju. I vjerojatno imaju pravo. Zato, sudjelujte, građani, o vama se odlučuje.

>> Pogledajte kako je Andrej Plenković otvorio radove na Istarskom ipsilonu

Vladimir Putin
Zaslužio je
Svima dragom Hrvatu naklonio se i Putin, tim se ordenom samo izabrani mogu pohvaliti
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
 • Mimosvit:

  Mislim da je sastavljen od neformalnih radnih skupina utjecajnih i moćnih odvjetničkih ureda. Kao i lex Agrokor. Sve pod pokroviteljstvom oca ovršiteljskog zla i najljigavijeg od svih ljigavih ministara, a konkurencija je žestoka.

 • Avatar Mi ili Oni
  Mi ili Oni:

  Jednostavno ukinuti FINU, ODVJETNIKE i BILJEŽNIKE iz OVRHE i sve vratiti na SUD.

 • Avatar Mi ili Oni
  Mi ili Oni:

  Pa evo komentar: Novinarka nije primjetila na e-savjetovanju nove naknade Javnim bilježnicima za izmišljene poslove za koje sada dobivaju nekoliko puta više novaca u procesu ovrhe nego do sada. - Zanimljivo. Odvjetnicima su delimitirane naknade-određuju ih kako hoće zajedno s ... prikaži još!o s bilježnicima. Zašto nitko ne priča o ovome?