Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.05.2019. u 12:23

Prema podacima Fondacije Bertelsmann, od Europske unije južna Hrvatska zarađuje 369 eura, a sjeverna 390

Razliku između juga i sjevera Hrvatske uočava se i na jedinstvenom europskom tržištu. Prema podacima Fondacije Bertelsmann, od Europske unije južna Hrvatska zarađuje 369 eura, a sjeverna 390. Najprije bismo pomislili kako bi trebalo biti obrnuto, čak i s ozbiljnom razlikom, no očito nije tako. Mantra o iznimno profitabilnom turizmu ovdje se pomalo narušava jer se prema ovoj statistici čini kako je poslovanje tvrtki sa sjevera prema jedinstvenom tržištu Europske unije profitabilnije od turizma na jugu.

Razlozi bi mogli biti svakojaki. Kao prvi nameće se činjenica da u proizvodnji prodajemo, odnosno izvozimo, u cijelosti vlastiti proizvod. Dok na jugu ponajprije prodajemo uslugu kojom na tom jedinstvenom tržištu sudjelujemo tek ograničeno. Bilo bi jako zanimljivo vidjeti statistiku koliko hrvatskih proizvoda za godišnjih odmora provedenih u Hrvatskoj konzumira strani turist. Odabire li on u trgovačkim lancima ponovno proizvode izrađene u njegovoj ili nekoj drugoj europskoj zemlji ili one proizvedene, primjerice, u Podravci ili Vindiji ili se prije radi o nekom Nestleu ili Cappyju koji kupuju i kod kuće.

U prvom slučaju od njegova “pazarenja” ubrali smo tek PDV i plaće prodavačima u supermarketima, a u drugom cijeli utržak. Bilo bi u tom kontekstu zanimljivo vidjeti i neto brojku koja stoji iza 13 bruto zarađenih milijardi od turizma, koliko doista ostane u našim blagajnama od silnih turista koji se u nas sliju. Druga je stvar, jasno, trajanje turističke sezone. Stranci će u nas trošiti tek neka tri ljetna mjeseca nakon čega nastupa “bonaca” pa se prosjek sudjelovanja na jedinstvenom tržištu ruši, a tako i prihod na njemu ostvaren.

Gospodarska aktivnost na sjeveru je stalna, tijekom cijele godine, pa je i s te strane logičnija bolja performansa na jedinstvenom tržištu. Iste te Podravka i Vindija svoje proizvode plasiraju i vani. Pogotovo je to točno za HS Produkt ili Šestan-Busch. Prema službenim podacima, izvoz u zemlje jedinstvenog tržišta Europske unije u stalnom je porastu s najvećim udjelom upravo prehrambene industrije, a zatim prerađivačke industrije.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar VinkoL
VinkoL
15:53 09.05.2019.

Da, samo kaj ovi na jugu 269 eura zarade u tri mjeseca, a mi na sjeveru 290 kroz 12 mjeseci. S tim da je kod nas, npr. kava 6 kuna, a na "jugu" nam ju naplate i 26! S timim da naš poljoprivrednik ore i kopa, hrani stoku, plaća veterinara..., pa za kilu žive vage pajcek dobije 10 kuna, a na jugu ribu nit oru, nit kopaju, a bogami niti hrane, pa nam ju prodaju i po 100 kuna za kg. Pa nek lumeni govore o statističkim razlikama. Jel tak?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije