Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sastanak u kabinetu ministra policije

EKSKLUZIVNO Razgovarali Markač i Orepić i zaključili da je u Pakracu došlo do nesporazuma

orepić markač
04.03.2016.
u 11:15

Ministru policije stalo je da "među nama braniteljima ne bude nikakvih podjela", a Markač je uvjeren da nije bilo zlih namjera nego samo nesporazum oko protokola. Zadovoljna je i predsjednica RH koja je inicirala susret

Neugodna situacija do koje je došlo prije nekoliko dana u Pakracu na obilježavanju 25. obljetnice prvog oružanog sukoba u Domovinskom ratu, kada posebni izaslanik predsjednice RH general Mladen Markač nije zadnji održao govor nego je to pripalo ministru unutarnjih poslova Vlahi Orepiću – više se ne bi trebala ponoviti. S obzirom na to da je događaj poprimio negativne konotacije u javnosti i među braniteljima, i Markač i Orepić zaključili su da treba zaustaviti širenje neugodne atmosfere. Stoga su se rano jutros susreli i razgovarali u sjedištu MUP-a u Zagrebu.

Susret legendarnog generala i novog ministra policije prošao je u mirnoj i prijateljskoj atmosferi, a i zaključak je pomirljiv – u Pakracu se dogodio nesporazum u vezi s protokolom.

"General Markač i ja jutros smo razmijenili mišljenja o događaju u Pakracu i što se mene tiče, riječ je o potpunom nesporazumu, jer sve je bilo u redu dok je trajao taj proceduralni dio svečanosti, a kako sam se žurio otići, nisam stekao dojam da se nešto negativnoga događalo. No, ubrzo su mediji počeli javljati o incidentu, a tu sam priču počeo doživljavati kao neistinitu. Nakon razgovora i gospodin Markač i ja usuglasili smo se da, ako je i bilo problema, onda su oni nastali zbog propusta u protokolu i riječ je doista o nesporazumu", kaže ministar Orepić.

Njemu je stalo do toga da nikako ne bude nesporazuma, pogotovo "među nama braniteljima, koji se trebamo držati zajedno". Naglašava da se ni u njegovu nastupu nije krilo nikakvo podcjenjivanje branitelja. Naprotiv, naglasak je bio na časti i veličini žrtve koju su branitelji podnijeli 1991. Inače je, kako kaže Orepić, protokol dogovoren dva dana unaprijed i rečeno mu je da će on govoriti kao zadnji govornik upravo stoga što je ministar. Priznaje da još nema iskustva u protokolu i siguran je da ubuduće takvih nesporazuma neće biti. Ponavlja da mu je stalo da nikakav takav nesporazum ne bude razlog za podjele među braniteljima. Kako je siguran da nije bilo nikakvih zlih namjera, bilo mu je stalo da se odmah nađe s posebnim izaslanikom predsjednice Markačem. Smatra da je njihov razgovor bio kvalitetan, a drago mu je i da je Markač odmah pokazao razumijevanje i želju da se riješi nesporazum.

General Markač potvrđuje da je na sastanku s ministrom Orepićem razgovarano o više tema, kao i o događaju u Pakracu.

"Utvrdili smo da nije tu bilo nikakvih loših namjera, nego je došlo do protokolarnih propusta", kaže Markač. Objašnjava kako je on prema uvriježenom protokolu doista trebao biti zadnji govornik, međutim, nakon njega je govorio ministar policije. Problem je bio u tome što Markač nije znao da je došlo do promjene redoslijeda, no nije želio raditi nikakve probleme oko toga u Pakracu i zbog toga što mu je bilo stalo da se nekakvim konfliktom ne naruši ugled institucije koju je predstavljao, a to je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović. Markač se slaže da nema smisla stvarati tenzije, a kako će se i ubuduće on kao izaslanik predsjednice susretati s ministrom policije na drugim takvim obljetnicama i događajima, i jednome i drugome je stalo da se nesporazumi više ne ponove.

I Ured predsjednice RH izražava zadovoljstvo što su se susreli posebni izaslanik Markač i ministar unutarnjih poslova Orepić. Smatraju da je time izglađen nesporazum. Do toga je bilo posebno stalo i samoj predsjednici, koja je i sugerirala da se Markač i Orepić sastanu i razgovaraju. Predsjednica će inače idućeg tjedna primiti na Pantovčaku ministra Orepića te će razgovarati o aktualnoj situaciji, pogotovo o migrantskoj krizi, te o njihovoj daljnjoj suradnji.

>>Ministar Vlaho Orepić u Pakracu nije dao da general Mladen Markač govori zadnji

>>Orepić: Zakon o Vladi vrlo je jasan i zna se tko je kome i za što odgovoran

Komentara 4

Avatar abakus
abakus
12:52 04.03.2016.

Tako treba. Ako se pojavi neki problem, treba ga riješiti brzo i jednostavno, s uvažavanjem druge strane. To je jedini način na koji se ova Vlada može održati i na koji će najbolje moći raditi za državu i njezine građane. I istovremeno je i primjer kako razne potencijalno konfliktne situacije treba riješiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije