Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Ravnatelji u ovoj godini polažu ispit odgovornosti

Ravnatelji u dogovoru s epidemiolozima odlučuju kako će se odvijati nastava, a u svrhu očuvanja zdravlja djece i zaposlenika
03. rujna 2020. u 09:00 0 komentara 496 prikaza
Sisak: Učenici od 1. do 4. razreda ponovo su krenuli u školu
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Ravnatelji osnovnih i srednjih škola napokon imaju šansu zasukati rukave i obaviti posao kakav im priliči. Svaki od njih, neovisno o tome u kojem gradu ili mjestu radi, a ovisno o epidemiološkoj slici na njihovu području, može olakšati početak nastave i cijelu školsku godinu - oni odlučuju, u dogovoru s epidemiolozima lokalnih stožera, kako će funkcionirati nastava, a u svrhu očuvanja zdravlja djece i zaposlenika.

Drugim riječima, pogorša li se epidemiološka slika u određenoj županiji, oni povlače poteze za jače mjere zaštite u odnosu na one županije koje nemaju puno zaraženih. Takva im se šansa pruža rijetko i izuzetna je prilika da dokažu da su puno više doli politički izabrani poltroni instruirani u školskim institucijama. Sve dok odluke budu donosili neovisno o anonimnim pismima koja primaju od nikad potpisanih roditelja, koji se sada bune protiv povratka u školske klupe kao što su se bunili i protiv e-nastave, ili o političkim instrukcijama koje bi mogle pristizati s različitih adresa.

NASTAVA I KORONA Liječnici na mukama: Roditelji masovno traže ispričnice kako djecu ne bi slali u školu

Upravo ravnatelji u ovoj neizvjesnoj školskoj godini polažu ispit odgovornosti i imaju najmanje mogućnosti opravdavati se nedovoljnom pripremljenošću jer ih pandemija nije mogla iznenaditi. Odgovornost ih ne smije ni uplašiti - zato uostalom i primaju plaću. A ako su nedorasli ulozi, i time će pomoći sustavu, očistit će ga od sebe samih. Ravnatelji su ti koji na raspolaganju moraju biti i svojim zaposlenicima - njihova je uloga da u suradnji s liječnicima doista rizičnoj skupini profesora omoguće zdravstvenu zaštitu, ali je njihova uloga i dobro procijeniti sve ispričnice koje bi i s učeničke i s profesorske strane mogle početkom školske godine početi pristizati.

A što o ispričnicama misle epidemiolozi? Pravila su jasna - kraći izostanak učenika opravdava se ispričnicom liječnika obiteljske medicine, izostanci dulji od mjesec dana u nadležnosti su liječnika školske medicine. A što je sa zaposlenicima? Nema ispričnice koja bi im propisala rad isključivo od kuće - ili su u učionici, ako cijela škola nije odlučila drukčije, ili će zbog zdravstvene situacije biti na bolovanju. Jer dok su učenici u učionicama - one ne smiju biti bez zaposlenika!

 

HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.