Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.08.2019. u 14:24

Kažnjavanje motorista s Krka obnova je totalitarističkog duha u državi

Odlika je totalitarnih sustava da traže prijeka rješenja i kažnjavaju svaku neposlušnost diktatu policije.

Hrvatska, kao i u mnogim drugih slučajeva, tako ni u slučaju potrebe da liječnici policiji dostave podatke o pacijentima čija je dijagnoza nespojiva s upravljanjem vozilima, nema propisano na koje se točno boleštine ta obveza liječnika odnosi. I onda se dogodi da se ovisnik o drogi bez kočenja zabije sa 150 km na sat u vozilo koje stoji i zamalo pobije cijelu obitelj. Zbog pritiska javnosti policija i pravosuđe grozničavo traže dežurnog krivca zato što je narkoman imao vozačku. I nađu ga u – obiteljskoj liječnici!? Kojoj su ušli u ordinaciju, pročešljali papire i odrapili 5000 kuna kazne.

I što sada ona i njezini kolege obiteljski liječnici čine? Šalju policiji, po slobodnoj procjeni, zdravstvene kartone svojih pacijenata!? Naum im je očit – žele, za osvetu, zatrpati policijske službenike, pa eto neka idući put policija bude odgovorna. E sada su već ugrožena prava građana. Liječnici moraju poštovati Hipokratovu zakletvu pod svim uvjetima. Nemaju prava po svom nahođenju slati policiji podatke o našem zdravlju.

Ne, dok zakon ne definira obvezu na koje se dijagnoze to odnosi. Odgovornost za ovo netaktično postupanje policije i liječnika prema građanima leži na nervozi državnih institucija koje žele kamuflirati vlastitu odgovornost za nedorečenost zakona. Pa ne mogu se ovakvi problemi rješavati silom i sirovom snagom države te ucjenjivačkom snagom kazni od više tisuća kuna. Da se totalitarni duh opet uvlači u državne institucije, pokazuje i slučaj drakonskog kažnjavanja, od 3000 do 7000 kuna, motorista s Krka koji su održali akciju građanskog neposluha i iz protesta plaćali cestarine za Krčki most u lipama.

Kada su policiju upitali na temelju čega su oni kažnjeni, medijima je rečeno da su motoristi “odbili izvršiti naredbe policije”. Koje naredbe? Pa ljudi su došli do naplatnih kućica, izvadili sitni novac koji je zakonito sredstvo plaćanja u RH... i što se to, uostalom, tiče policije?

Ključne riječi

Komentara 4

RE
Rex
10:00 14.08.2019.

Mene samo interesira po kojem zakonu i koji čl. Zakona to definira da lijecnik mora znati dali pacijent posjeduje vozacku dozvolu.........a i koji to sudac oredjuje kaznu bez zakonske odredbe

FM
fmihoci1
21:04 13.08.2019.

... pa, ista ta policija, državno odvjetništvo, i drugi ---- još nisu ustanovili je li u slučaju jednoga plenkovićeva ministra roštiljem ministar smatrao čitavu kuću od preko stotinu kvadrata ... a u slučaju drugoga ministra otkud razne skupe nekretnine ministru i njegovima ... a u slučaju trećeg ministra itd. itd. .... a liječnicu krolo, navodno, sustigla je najbrža i najpravednija i za druge liječnike vrlo odgojna kazna ... i to kada je riječ, ni manje ni više, o liječničkoj tajni ... ____ liječnička tajna zaista je ---- najžurnije pitanje za ustavni sud republike hrvatske ... ____

BA
baegnian1
19:07 20.08.2019.

Najbolje da sve kartone svih pacijenata pošalju policiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije