Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
donosi max!

Rat dvaju kontinenata: Krvave bitke za Svjetsku krunu

22.12.2014.
u 14:35

Bitka u Montevideu i Masakr na La Bomboneri crne su mrlje nogometa.

Na stadionu u Marrakeshu u subotu je ustoličen nasljednik Bayerna na svjetskom tronu, madridski Real, no dvije su utakmice umalo upropastile ideju završnih okršaja za svjetskog klupskog prvaka. Ti dvoboji poznati i kao "Bitka u Montevideu" te "Masakr na La Bomboneri" u kojima su nogometaši teren napuštali krvavih dresova neposredno su doveli do promjene formata natjecanja u kojima su prvaci Europe i Južne Amerike u dvije utakmice odlučivali tko je najbolji na svijetu.

"Neka im trofej, živi smo!"

Tih 60-ih godina prošlog stoljeća nogometni rat dva kontinenta bio je na vrhuncu. Englezi su 1966. prekinuli dominaciju Brazila i osvojili SP, ali uz dosta repova zbog suđenja u polufinalnim dvobojima na štetu Urugvaja i Argentine. Južnoamerikanci su tražili osvetu i trebala je samo iskra koja će zapaliti požar.

Tadašnji Kup prvaka 1967. osvojio je Celtic, jedinstvena momčad u nogometnoj povijesti kakva se vjerojatno nikad više neće ponoviti. Jer svi su igrači s kojima su zeleno-bijeli iz Glasgowa osvojili svoj prvi i posljednji naslov prvaka Europe rođeni u krugu 30 kilometara od Celtic Parka. S druge strane stajao je argentinski Racing, osvajač Copa Libertadores koji, također, više nikada poslije nije osvajao. U prvoj utakmici u Glasgowu, Celtic je golom Billyja McNeilla u 67. slavio 1:0, no trebalo je još preživjeti gostovanje u Argentini.

Već sam početak naslućivao je kako će se utakmica rasplesti. Menadžer Celtica Jock Stein već je i prije početnog udarca morao zamijeniti vratara jer je Simpsona ozlijedila pirotehnika koja je doletjela s tribina. Izdržali su Celti sve provokacije i uspjeli se oduprijeti domaćinu. Završilo je 2:1, a to je, s obzirom da nije vrijedilo pravilo gola u gostima, značilo majstoricu na neutralnom terenu u Montevideu. Nakon utakmice razjarena skupina domaćih navijača čak je pokušala upasti u svlačionicu gostiju.

– Znate što, neka Argentinci sve zaborave, neka uzmu taj trofej. Mi ćemo biti sretni što živi idemo kući – komentirao je Jimmy Johnstone, kojeg su navijači 2002. izabrali kao najboljeg igrača Celtica u povijesti. Ni Steinu se nije igrala treća utakmica, kao da je znao što slijedi.

– Ne želimo ići ni u Montevideo, ni bilo gdje u Južnu Ameriku, ali moramo.

I sam naziv te utakmice, "Bitka za Montevideo", najbolje opisuje ono što se događalo. Utakmica je izmakla kontroli na samom početku, prvi krvnički start dogodio se poslije svega četiri sekunde! Ratoborne igrače usred travnjaka razdvajala je policija, a jedan je čuvar reda uz prijetnju sabljom s terena ispratio isključenog Bobbyja Lennoxa. Konačni epilog – šest crvenih kartona, dva za Argentince i četiri za Škote. Završilo je 1:0 za Racing. Domovina ih je slavila, svaki igrač Racinga dobio je po 37.000 funta u današnjoj protuvrijednosti i automobil. Poraženi igrači Celtica u Škotskoj su i poniženi, svaki je morao platiti po 250 funti zbog "zbog ugrožavanja ugleda britanskog nogometa".

– Otišao bih opet tamo. Da pokušam još jednom – otvorio je dušu Jock Stein.

I sljedeće je godine momčad s Otoka morala u Argentinu, ovaj put Manchester United na Estudiantes. I opet se loše provela. Bobby Charlton krvave je glave morao napustiti travnjak.

– Moji su momci riskirali živote čim bi imali loptu u nogama – komentirao je menadžer Uniteda Matt Busby.

Argentinci su s kapitalom od 1:0 morali na Old Trafford. I tamo, iznenađujuće, uspjeli odoljeti. Za 1:0 zabio je Juan Ramón Verón, otac Juana Sebastiána Veróna (poslije igrača Manchester Uniteda), a to je bio znak za obranu svim sredstvima, povlačenje u bunker kojem su domaćini uspjeli zabiti tek u 89. minuti. U međuvremenu je teren morao napustiti George Best i to nakon što je, izbačen iz takta zbog batina, u 88. nokautirao dvojicu Argentinaca.

Sat i pol lova na ljude

No i to je bila kamilica za ono što je uslijedilo sljedeće godine. Opet je u finalu bio Estudiantes koji je za protivnika imao Milan. Na San Siru je završilo 3:0, ali na uzvratu je rossonere očekivalo sve osim rutinskog odrađivanja posla. Ta je utakmica u povijest ušla pod imenom "Masakr na La Bomboneri".

Već po izlasku iz svlačionica igrači Milana s tribina su poliveni vrućom kavom kao uvertira pred najstrašnije batine koje nogomet pamti. Prvi je stradao Pierino Prati koji je nakon jednog udarca u glavu pao u nesvijest. Nakon što je došao k svijesti, vratio se na teren i s potresom mozga igrao prije nego što je zamijenjen u 37. minuti.

Nestor Combin, francuski napadač argentinskih korijena, još je gore prošao, poslije krvničkog starta Ramóna Suáreza ostao je raskrvavljenog nosa ležati na zemlji. Uspio se pridići i vratiti u igru, ali se onesvijestio nekoliko trenutaka poslije. Odveli su ga u svlačionicu, a ondje ga je čekala – policija! Uhićen je zbog dezerterstva iako nije ni rođen u Argentini, već u Francuskoj.

Milan je nekako preživio "90 minuta lova na ljude", kako je utakmicu opisao La Gazzetta dello Sport, a Estudiantes je pobjedu 2:1 skupo platio, nije im bila dovoljna za obranu naslova, čak ih se i zgrožena domovina odrekla. Brutalni Estudiantesov vratar Alberto José Poletti čak je završio iza rešetaka. Poslije mu je izrečena doživotna suspenzija iz nogometa.

>>Modrić slavio sa suigračima, Ronaldo prvi u povijesti dvaput osvojio sve

>>Real najbolji na svijetu! Prvi put osvojio klupsko Svjetsko prvenstvo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije