Naslovnica Premium Kolumne

Rascjepkane desnice nitko se previše ne treba bojati

Da samo trećinu potpisnika referenduma usmjere na jednu listu, uspjeh bi bio zajamčen
06. veljače 2019. u 15:13 13 komentara 586 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Promislite dobro kad počnu kampanje i kad vam dođu prodavati razne priče, pričati o državotvornosti, nacionalnom interesu, optuživati HDZ za veleizdaju i slične budalaštine.

Željka Markić Izbori Katoličke udruge učinit će sve da otmu glasove HDZ-u

HDZ-ovcima je to iz Imotskog poručio predsjednik stranke Andrej Plenković, čime je naznačio i smjer u kojem bi se mogla kretati pretkampanja za euroizbore, a kao glavne neprijatelje označio one koji se nazivaju suverenistima. A sve te stranke računaju na dio HDZ-ovih birača razočaranih šefom stranke kojega ne doživljavaju kao “izvornog” HDZ-ovca. Računaju na to da će se konzervativniji HDZ-ovi birači okrenuti novim opcijama i liderima.

Pitanje je, međutim, tko bi na atomiziranoj desnoj sceni uopće mogao privući dovoljno takvih birača da u Europski parlament uspije progurati barem jednog zastupnika. Most, Nezavisni za Hrvatsku Zlatka Hasanbegovića ili novi savez Hrasta i konzervativaca Ruže Tomašić? Po izgledima koje im daju rejtinške agencije, samostalno bi izborni prag mogao prijeći samo Most, a raspršeni glasovi ostalih na kraju bi mogli završiti na HDZ-ovu kontu. U takvoj situaciji nije nebitno kome će povjerenje pokloniti konzervativne udruge, prije svega U ime obitelji Željke Markić i Istina o Istanbulskoj, koji su u sklopu dviju inicijativa, tko god da brojio, uspjele prikupiti najmanje 400.000 potpisa. Ako bi te inicijative samo trećinu potpisnika usmjerile da glasuju za jednu listu za europarlament, uspjeh bi bio zajamčen.

Ivica Todorić Iva Puljić-Šego Svi bi u politiku, Hrvatska ima 170 stranaka

No, s obzirom na rascjepkanost desnice, pitanje je mogu li uopće te inicijative pronaći opciju koju bi mogle pogurati, a sada se čuje da su i same udruge podijeljene. U ime obitelji, navodno, trese nezadovoljstvo, a oni nezadovoljni Željkom Markić najavljuju osnivanje novih udruga. I pritom kažu da ih ne zanima izborni sustav, nego isključivo svjetonazorska pitanja. A to je prilično neobično s obzirom na to da su netom obavili ogroman posao prikupljajući potpise za referendum o pitanju koje ih, eto, više ne zanima. Nastavi li se priča razvijati u tom smjeru, Plenkovića zapravo i ne treba previše zabrinjavati odljev HDZ-ovih glasova prema desnici.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • PavasTea:

    "Da samo trećinu potpisnika referenduma usmjere na jednu listu, uspjeh bi bio zajamčen" - koja glupa logika. Istu je logiku imala Željka Markić kad je 700.000 potpisa ZA BRAK protumačila kao potpise ZA NJU pa je doživjela fijasko na izborima.

  • tegovdizac:

    nismo je se ni bojali. Markićka je probala izać na izbore, dobila manje od 1%, čovjek bi pomislio da je shvatila neke pouke ali ne

  • Bojance:

    Gdje je nestao Troskot, usutkan je kad se poceo prijetiti da ce izaci u javnost sa svim nepravilnostima oko prikupljanja potpisa. Momak se dao 100% od srca, stotine ljudi volontirali, a par budala islo kopirati potpise iz 2013. godine i ... prikaži još! unistilo ikakvu sansu za legalnost procesa!!