Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAX! DONOSI:

Rakitić: Kovač je od mene stvorio reprezentativca

ivan rakitić
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/4
09.11.2013.
u 19:47

Jedan od najvažnijih zadataka novog izbornika Nike Kovača je da vrhunska forma Ivana Rakitića (25) u Primeri ne ostane neiskorištena u vatrenom dresu, donosi Max!

Sedam golova i tri asistencije postigao je Ivan Rakitić ove sezone u španjolskoj Primeri i postao četvrti najučinkovitiji igrač lige, donosi Max!

Ispred njega su samo Cristiano Ronaldo, Diego Costa i Lionel Messi, sve zvijezde vodećih klubova, Reala, Atletica i Barcelone. A Rakitić ipak igra u “slaboj” Sevilli, za koju su španjolski mediji napisali da je to klub u kojem igraju Rakitić i ostali.

– Lijepo je čuti pohvale, ali što mogu na to reći nego se samo nasmiješiti. Bilo bi mi draže da je Sevilla malo bolje plasirana, ovako je glupo reći da igram dobro kad nam kao momčadi ne ide baš najbolje. Da postignemo dvije-tri pobjede sve bi bolje izgledalo. No, lijepo je čuti kad vas hvale, sad trebam tako nastaviti, a motiva imam – kazao je četvrti strijelac lige.

Nama je ipak trenutačno najvažnija – reprezentacija. Rakitić je razgovarao s novim izbornikom Nikom Kovačem.

– Osjetio sam kod njega izniman motiv. Želi zajedništvo, vjeruje da možemo biti jaki. Jer, naša kvaliteta nije sporna, samo trebamo sve složiti da opet bude kako treba.

Hrvatska je izvukla Island u dodatnim kvalifikacijama. Ivan Rakitić i ostali izabranici Nike Kovača već pakiraju stvari za okupljanje u Zagrebu i put na Island na prvu utakmicu dodatnih kvalifikacija.

Žao mi je Igora Štimca, no sad nam preostaje da opet budemo kakvi trebamo biti i pomognemo i Niki Kovaču i sebi

Ivan Rakitić

– O Islandu sam počeo čitati nakon što smo saznali da će nam biti suparnik. Znam da ima nekoliko poznatijih igrača, vrlo kvalitetnih. I iskusnog izbornika koji nas jako dobro poznaje. Ne smijemo zaboraviti da je Lars Lagerbäck stručnjak za igranje velikih utakmica. Znam da će se dobro pripremiti za nas, ali samo da mi budemo kakvi trebamo biti.

Na Islandu reprezentaciju čekaju i nezgodni vremenski uvjeti, moglo bi biti vrlo hladno, za razliku od idile u Rakitićevoj Sevilli.

– Znate što, neka se smrznem koliko god treba, samo da se onda ugrijemo u Brazilu.

Promjena može biti nezgodna

Za takvo što reprezentacija mora igrati bolje. Doduše, u kvalifikacije je rezultatski krenula sjajno, istaknula se kao glavni kandidat za prvo mjesto u skupini, a onda je uslijedio pad, i igre i rezultata, pa smo na kraju strepili i za plasman u dodatne kvalifikacije. Što se dogodilo?

– Da je na to pitanje jednostavno odgovoriti, mi bismo to što treba sami brzo i jednostavno promijenili. Događalo se da nam suparnici previše toga naprave. Moramo to promijeniti. Promjena trenera ili izbornika može biti nezgodna, trebamo se prilagoditi jedni drugima, novim zahtjevima. Žao mi je Igora Štimca, no sad nam preostaje da opet budemo kakvi trebamo biti i pomognemo i Niki Kovaču i sebi.

Rakitić se i te kako dobro sjeća Nike kao igrača.

– Kako ga se ne bih sjećao, pa bio mi je kapetan, čovjek mi je objasnio i pokazao što je to reprezentacija. Došao sam s 19 godina, bio sam nekakav “mali plavi Švicarac”. Niko me uzeo pod svoje i objasnio mi neke stvari.

Danas reprezentaciji nedostaje baš takav vođa?

– Niko je bio drukčiji od svih, jako se trudio da stvori zajedništvo u momčadi. Sjećam se kad nas je sve natjerao u hladnu vodu nakon jednog treninga na pripremama za EP 2008. Jednostavno je želio da se što bolje opustimo nakon treninga, da se regeneriramo kako bismo bili spremni za sljedeći trening. Pazi na svaki detalj, pedantan je i lijepo ga je sad vidjeti u ulozi izbornika.

No, nema baš puno trenerskog iskustva, može li mu to biti nedostatak?

– Tek ćemo vidjeti nedostaje li mu iskustva. Ali, nemojmo zaboraviti da ima ogromno iskustvo kao igrač. Znam da to nije isto, ali Niko ima ogroman motiv, jako želi napraviti sve što može s nama, a mi mu moramo pomoći.

Niko je obišao dio igrača, s drugima je razgovarao telefonski. A i naši se igrači međusobno čuju, razgovaraju, očito im je jako stalo da odu na Svjetsko prvenstvo. Ivan je prošli vikend igrao ludu utakmicu sa Sevillom protiv Modrićeva Reala, briljirali su Ronaldo, Bale i Rakitić, a slavio je Real 7:3 uz dva Ivanova pogotka.

– Razgovarao sam s Lukom i tada, koliko smo stigli u tih nekoliko minuta, ali čujemo se i telefonski. Kao i s drugim igračima, moramo razgovarati, mislim da je jako dobro što pričamo o svemu. I optimistični smo, i Luka kaže da je optimist. Svjesni smo da smo kvalitetni i da je pred nama šansa za nešto veliko. Znate, bio sam na dva europska prvenstva, ali ne i na svjetskom. Svakako želim u Brazil, a žele i ostali – uvjerava Ivan.

Ime kćeri iz grčke mitologije

Život mu je u Sevilli lijep, navijači ga obožavaju, najbolji je igrač u klubu, kapetan... Jedino mu s kafićem nije baš išlo najbolje.

– Ma ništa od toga, zatvorio sam ga. Razmišljam o tome da krenem u neki novi posao. Imao sam nekih ponuda, ideja, a na kraju sam se odlučio da mi je ipak bolje više vremena provoditi s obitelji, biti što više uz kćer Altheu.

Tko je odlučio o imenu sad već tri i pol mjeseca stare djevojčice?

– Zajednički, znate kako to ide sa ženama kad se odlučuje... No, supruzi se to ime svidjelo, mislim da je riječ o priči iz grčke mitologije, čula je za to ime na TV-u, potom se s njime susrela u knjizi i tako smo se odlučili – kazao je iznimno dobro raspoloženi Rakitić.

Nadamo se da će tako dobre volje biti i nakon 15. i 19. studenoga, poslije utakmica dodatnih kvalifikacija između Hrvatske i Islanda za odlazak na SP u Brazil.

Komentara 1

CA
canajisraM
21:12 09.11.2013.

U zadnjih 5 tekmi nije nista pokazao u repki ,kao ni Modric i svi ostali igraci. Vjerovatan krivac je Stimac koji je bauljao od jednog do drugog,treceg,cetvrtog ,petog sustava igre. No uskoro cemo vidjeti. Nadam se da ce Kovac znatiti posloziti igrace na njihove prirodne polozaje i uspostaviti sustav koji nama pase ( 2 napadaca).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije