Naslovnica Premium Kolumne

Radije za Živi zid nego za veliku koaliciju?

Među mlađom populacijom Živi zid je taj koji sve više dobiva na popularnosti. Jasno je zašto, jer ne nedostaje Hrvata koje ne zanima svakodnevno glodanje ideoloških kostiju koje vladajući bacaju u političku arenu kako bi skrenuli pažnju sa životnih problema
03. svibnja 2018. u 08:27 59 komentara 8345 prikaza
Foto: Marko Prpić/Pixsell

Ako bi se zaključivalo na temelju naslova ovih dana, najveća prijetnja nacionalnoj sigurnosti i budućnosti ove zemlje postao je – Živi zid. Čak toliko da je i Željka Markić sa svojom novom referendumskom inicijativom zasad pala u sjenu i nije baš tolika babaroga kao inače. Ankete koje govore da su prije dva mjeseca dvije najveće stranke ukupno pale ispod 50-postotne podrške, da su u samo mjesec dana zatim izgubile još tri posto podrške te da zajedno nemaju niti 45 posto, dok za to vrijeme Živi zid nezaustavljivo raste – mnogima zvone na uzbunu. Plenković će ovim virtualnim ratom sa Srbijom donekle privremeno uhvatiti daha, no negativni trend će se ipak nastaviti.

Renata Rašović Živi zid ima pravo na dječje bolesti, no ne i na ozbiljnu dijagnozu

Upravo održani prijevremeni izbori u malom Muću teško da mogu biti reprezentativni, no podatak da je u samo 12 mjeseci HDZ-u prepolovljen broj glasova na jedva 12,2 posto, donose nove razloge za nervozu. Mućki provokatori svoje glasove preusmjerili su na stranke koji čak i HDZ nazivaju ljevicom, no na nacionalnoj razini, sasvim je sigurno da je među mlađom populacijom Živi zid taj koji sve više dobiva na popularnosti. Jasno je zašto, jer ne nedostaje Hrvata koje ne zanima svakodnevno glodanje ideoloških kostiju koje vladajući bacaju u političku arenu kako bi skrenuli pažnju sa životnih problema.
Ako bude trebalo zaustaviti Živi zid, spremni smo po prvi put u životu glasati i za HDZ, vele ovih dana neki, užasnuti populističkim programom te stranke koja bi gradila na pepelu okoštalog sistema. No, naći će se i onih, uključujući vašeg kolumnista, koji bi radije glasali i za Živi zid, ako on bude poslužio kao alibi za konačno formiranje velike Istanbulske koalicije između HDZ-a i SDP-a. 


Oni koji se užasavaju apsolutne konfuzije programa Živog zida, u kojem prepoznaju sve od populizma preko anarhizma do nacional-socijalizma, zaboravljaju da su živozidaši samo reakcija na kronično zaobilaženje problema, koji ne mogu zajednički rješavati oni koji su sastavni njegov dio. Naime, nije Živi zid taj koji je kriv za stanje u Hrvatskoj, već stranke statusa quo, rotirajuća vlada HDZ-a i SDP-a, elita kojoj se nigdje ne žuri, dok istovremeno stotine tisuća hrvatskih građana žive na samom rubu snaga. I živaca. Takvi, koji žive od prvog do prvog u mjesecu, nemaju vremena za objašnjenja kako su problemi “vrlo složeni” te kako se “ne mogu riješiti preko noći”. Dovoljno je vidjeti koliko je tisuća noći trebalo do prvih konkretnih mjera za blokirane. U posljednjih desetak godina, koliko ljudskih tragedija su pokrila takva nemušta objašnjenja, koliko Hrvata je prerano otjerano u grob, koliko ih je doslovce otjerano iz domovine? Nažalost, i ove posljednje mjere Plenkovićeve vlade, koja taj problem nije stvorila, ali je na njemu kao na jajima ležala posljednje dvije godine - neće riješiti problem.

Pojedincima da, no, čak i u najboljem slučaju, izvan dohvata ostavljaju četvrt milijuna blokiranih, ukupno možda milijun hrvatskih građana s gotovo nerješivim problemom. Dobro je da se nakon tri godine nenaplative ovrhe automatski brišu (iako se mogu i obnoviti), no i ova vlada je očito krenula krivim putem, bez ikakvih kriterija opraštajući dugove do 10 tisuća kuna, iako to uopće ne znači da će većini građana kojima istovremeno prijeti po nekoliko raznih ovrha, na koncu biti odblokirani računi.
Umjesto da se prvo opraštaju kamate i troškovi, oprašta se glavnica jednom manjem dijelu građana. Umjesto da se dužnicima omogući da otplaćuju prvo glavnicu, natjerani su do kraja života otplaćivati kamate. Ne uvodi se zastara na prisilnu naplatu nenaplativih potraživanja, ne zaustavlja se eksponencijalni rast duga koji nikad neće moći biti vraćen. Ne pada im na pamet rast kamata ograničiti na vrijednost glavnice, da se tako onemogući da neki ugodno žive od ovrha nad osiromašenim građanima. “Konačno rješenje” za njih najmanje 250.000 jest da nema rješenja osim stečaja, a to u prijevodu znači da će im se na koncu nekretnine prodavati za djelić vrijednosti, a da će svejedno do kraja života ostajati dužni agencijama kojima su banke dug prodale također za djelić vrijednosti.

Prema nekim procjenama, između 17 i 20 milijardi kuna duga već je u rukama agencija koje su ga kupovale za 20-ak posto nominalne vrijednosti. Naravno, nitko nije razmišljao takvu ponudu dati građanima, jer, jelte, cijeli dug se mora vratiti i to bi bila loša poruka! Dakle, ništa neobično što građani daju glas Živom zidu koji bi odmah ukinuo Finu. I sam dolazim u iskušenje da svaki tekst završim s Katonovim “Ceterum censeo”: Uostalom, Finu treba ukinuti, srušiti i iznad nje sagraditi betonski sarkofag kao u Černobilu da ostane vječni spomenik jednom nehumanom sustavu, na kojem ništa zdravo baš nikad neće narasti.

Politika je ostala riječ, ali je postala slika, s kojom moderni političari prolaze ili padaju kod svojih glasača K. Grabar-Kitarović Predsjednica između čekića ovisnosti o HDZ-u i nakovnja želje za vlašću HDZ Zatiranje ideoloških podjela HDZ u novi statut uvodi Tuđmanovu pomirbu Davor Bernardić Davor Bernardić: 'Sinčić kaže da neće s HDZ-om, a predstavili su HDZ-ovca Šterca'
Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • Avatar Chupacabra
  Chupacabra:

  Radije za NEOVISNE ZA HRVATSKU nego za živi zid, HDZ, SDP i ostale hoštoplere.......

 • Kcro:

  Ako sad Hasanbegovic i Esih ne dobiju min 20% nece nikad.

 • Avatar ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs
  ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs:

  Živi zid je samo slika neukog naroda , ne neukog nego glupog nadobudnog . Bila bi milina živjeti 12 mjeseci u njihovoj državi a onda bi bankrotirali kapitulirali i promjenili ime zastavu i himnu . A što se tiće banaka ... prikaži još! one su i nudile dužniciam da plate svoj dug za 20_30 posto iznosa (znači nudilo im se da ga otkupe) nije realizirano banka je prodala dalje .. Živi zid je samo jedno veliko KONTRA svemu što postoji .. I jedan Vilibor ne viđa svoje prvo dijete a hvali se sa novim okotom , Pernar peder i voli jaja do kraja .. Bome jedna lijepa bagra koja misli da bi mogla nešto a ovaj napačeni narod tj dužnici klošari glupi studenti manje inteligentni bauštelci ih podtžavaju .. Ukidanje ustavnog suda izlazak iz EU ukidanje kamata mozda i izlaz i NATO ne trebaju nam avioni ceste mostovi samo bi kao robin hood djelili pare i derali se ovo je Las Vegas .. Ne podržavam ni jedne kauboje u saboru ali ove cirkusante bi trebalo pregledat kao i narod koji glasa za njih ... Ali sva sreča barem imamo krvnu sliku države koliko smo zapravo glupi