Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Plavo je važno upravo zato što nije crveno

Odmak od bivše države bila je i promjena boje putovnice kao simbola nacionalne neovisnosti.
28. prosinca 2017. u 14:03 5 komentara 2403 prikaza
Putovnica
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Bio to samo kuriozitet ili rezultat promišljenog (ne)djelovanja, činjenica je da Hrvatska – jedina od sadašnjih 28 država članica – nema crvenu putovnicu, kako preporučuje EU.

ODBACUJE OPTUŽBE CA optužena za neprimjereno postupanje prema azilantici. 'Nije imala valjani putni dokument'

Što bi se presudno dogodilo da, umjesto plave, građani Hrvatske imaju putovnicu neke nijanse crvene boje? S jedne strane ništa, pa bi nam i dalje trebala viza za, primjerice, SAD. S druge strane, vjerojatno bi to malo olakšalo neke situacije jer bi policijski ili carinski službenik negdje u Australiji i prije nego što pročita što na putovnici piše zaključio da pred njim stoji građanin Unije. No simboli i njihovo značenje nemaju vrijednost koja proizlazi iz analize prednosti i nedostataka, već iz osjećaja. Plavo je važno upravo zato što nije crveno.

Putovnica
1 / 3
putovnica

Simbolički odmak od bivše države 

Crvena je bila stara jugoslavenska putovnica, a simbolički odmak od bivše države značio je i promjenu boje putovnice kao simbola nacionalne neovisnosti. Tako da boja postaje politička odluka par excellence. Kako je jednom prilikom rekao ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, tadašnja Vlada – a riječ je o Vladi SDP-a koja je službeno uvela Hrvatsku u EU – u usklađivanje s preporukama EU nije se upuštala zbog asocijacija na Jugoslaviju i još kao dokaz problemima koji bi se mogli očekivati naveo buku koja se digla kad je u prvoj verziji redizajna tablica vozila bio izostavljen nacionalni grb.

Hrvatska nogometna reprezentacija slavila je zasluženi plasman na Svjetsko prvenstvo Uz vatrene Idete na SP u Rusiju? Onda morate znati što je navijačka putovnica i ove važne detalje

No druge su bivše komunističke države promijenile boju u crvenu bez dramatičnih posljedica. To bi ukazivalo na to da, koliko se god pokušavalo govoriti o sadašnjosti, prošlost – u ovom slučaju ona komunistička, ali i one druge oko kojih se danas lome ideološka koplja – zaista zjapi kao otvorena rana u Hrvatskoj i trauma je u kolektivnoj svijesti puno više nego u drugim europskim državama.

Takve traume iz povijesti, kaže medicina, ne liječe se potiskivanjem, već razgovorom u kojem svi moraju čuti druge, “proraditi” svoju bol, ali i prihvatiti svoje pogreške. Sve dok boja ne postane samo boja, a ne platno za projekciju frustracija, strahova i bijesa. Jer život zaista jest lakši onima koji ne vuku teret prošlosti.   

Putovnica Afganistan na začelju Singapurska putovnica 'najmoćnija', a evo gdje se nalazi hrvatska ljudi Milan A. Račić Ako svi odlaze iz Hrvatske, zašto bismo mi ostali? granica UHIĆEN NA GRANICI U Beogradu kupio putovnicu na tuđe ime, pa pokušao ući u Hrvatsku
Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda
 • Igggy:

  Jel ova kolumna neka šala?

 • Meter:

  Crvena je naša boja

 • Avatar prof.baltazar
  prof.baltazar:

  Hrvatska je bila dio Jugoslavije i ta država je bila prihvaćena od Hrvatskog naroda. Hrvati su navijali za Jugoslaviju u košarci kao na EP u Zagrebu ili u Splitu kad je pala Bugarska. Ja sam živio u tom vremenu i ... prikaži još! nemojte me zezati s tom paranojom jel crvena ili plava. Pa crvena je isto boja koju nose rukometaši i košarkaši...ma mislim...ovo je koma...