Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.11.2019. u 19:02

Umjetna inteligencija neće vas osloboditi ni zarobiti. Neće spasiti loše vođene kompanije, ali tvrtkama koje žele uspjeti pomoći će u napretku

Umjetna inteligencija (AI, eng. artificial intelligence) neće vas osloboditi ni zarobiti. Neće učiniti da se osjećate voljenima, ali će vam možda pomoći da pronađete nekoga tko će vas voljeti. Neće spasiti loše vođene kompanije, ali će tvrtkama koje žele uspjeti pomoći u napretku. Neće spasiti državu, ali će pomoći vama i vašim istomišljenicima da je spasite. Najjednostavnije rečeno, AI je sposobnost kompjutora ili drugog uređaja da obavlja ono što obavljaju inteligentna bića. U najrazvijenijem stupnju, AI može učiti, prosuđivati, ispravljati se i razumjeti emocije. Još smo daleko od te točke, i upitno je hoćemo li je ikad doseći.

Kad bolje razmislimo, razvijali smo primitivne oblike AI još od industrijske revolucije. Tako ste, ako ste ikada letjeli, stavili svoj život u ruke jednog oblika AI, avionskog autopilota koji je izumljen 1912. i u upotrebi je od Drugog svjetskog rata. AI je jedna od tema o kojoj se najviše razgovara u industriji, politici i medijima. Nema sumnje da je AI vrhunski izum i da će imati velik utjecaj na razvoj svjetske ekonomije. Jedino preostalo pitanje je – hoćete li vi, vaša tvrtka ili vaša država odigrati važnu ulogu u tom razvoju i profitirati od toga?

U našem slučaju, kako mala država, s poviješću balzamiranja prastarih tehnologija i tvrtki koje se oslanjaju na njih, može iskoristi potencijal AI? Odgovor je toliko jednostavan koliko je i težak. Kao država, ne trebamo biti briljantni da bismo uspjeli u razvoju AI, samo moramo biti spremni učiti iz prošlosti, koristiti razum i izbjegavati stare pogreške (samoispravljati se) – baš kao i AI.

Da vas netko vrati u osamdesete i upita što vaša država treba učiniti da bi se osiguralo da sljedeći Microsoft ili Apple bude osnovan i razvijen u Hrvatskoj, kako biste odgovorili? Znajući ono što sada znate, rekli biste – počnite s kulturom koja prihvaća inovaciju, umjesto one koja je se boji. Zatim kultivirajte relevantna sveučilišta puna najboljih profesora na svijetu, što vam omogućava da se natječete i dobijete najbolje studente na svijetu, a to podiže svačiji nivo.

Rekli biste – olakšajte osnivanje tvrtki kako bi ti sjajni umovi odlučili ostati ovdje, stvarajući bogatstvo u Hrvatskoj, a ne drugdje. Zagovarali biste usvajanje zakonskog okvira koji olakšava privlačenje investicija. Pojednostavili biste administraciju kako bi se tvrtke mogle usredotočiti na posao i stvarne vrijednosti poput istraživanja i razvoja, razvoja poslovanja i korisničke podrške, umjesto da savladaju umjetnost ispunjavanja papirologije. Podržali biste jednostavnije i transparentno poslovanje s niskim sustavom oporezivanja, tako da tvrtke fokusiraju svoje resurse na izgradnju proizvoda svjetske klase koristeći najtalentiranije i najbolje plaćene radnike.

Za kraj, odstupili biste i pustili sve ove divne kreativne ljude da rade ono što najbolje znaju. Da je Hrvatska te sastojke imala u 80-ima, profitirali bismo od razvoja osobnih računala. Da Hrvatska danas ima ove sastojke, profitirala bi od razvoja AI. Ne radi se o sreći, hypeu, mesijanskim vizijama ili milijardama eura državne pomoći, već o vodstvu s pogledom u budućnost koje uči iz prošlih pogrešaka - baš kao i AI.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije