Naslovnica Premium Kolumne

Pušenje je luksuz i cigaretama takva treba biti i cijena

U zemlji s oko milijun pušača Kujundžić za poskupljenje ne treba očekivati pljesak
29. srpnja 2019. u 14:06 18 komentara 1796 prikaza
Foto: Getty Images

Službena je statistika kako Hrvatska godišnje pokopa 14 tisuća ljudi umrlih od posljedica pušenja. Ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić ovih je dana rekao da je to kao da u godini pomre stanovništvo, npr., Makarske. Kao lijek “propisao” je udvostručiti cijenu kutije cigareta, u prosjeku na 50 kuna i više. U zemlji s oko milijun odraslih pušača ne treba ministar zdravstva očekivati pljesak za ovakvu inicijativu. Pušenje je ovisnost i pušenje je biznis, to su istine koje se najmanje spominju kada se najavljuje “udar” na pušače.

Milan Kujundžić pušenje i porezna reforma Ministar Kujundžić: Cijena cigareta mora biti dvostruko veća

Stvaranjem atmosfere takozvanog udara stvara se ništa drugo nego dimna zavjesa jer je u toj “pepeljari” jako puno novca i interesa. A ovisne o duhanu lako je zapaliti pa se počinju pozivati na svoja prava, diskriminaciju itd. Dvostruko viša cijena cigareta ne znači diskriminaciju, nego pušenje svrstava tamo gdje mu je mjesto – u luksuz. Drugi razlozi kojima se nastoji osporiti ovakav potez poput pozivanja na dužinu granice i procvat šverca jednako je manipulativan. Što se poručuje, da ova zemlja ne zna i ne može čuvati svoju granicu?! Onda imamo još jedan problem, jednako ozbiljan kao što je ozbiljna i hrvatska ovisnost o pušenju. Ozbiljna, štetna i – skupa.

S popušenom kutijom dnevno u godinu dana pušač potroši oko deset tisuća kuna. Što se zdravlja tiče: većina su umrlih od raka pluća pušači, pušenje dokazano skraćuje život i uzrokuje teške dijagnoze i respiratorne, srčane i druge bolesti. Takve se posljedice još ne pripisuje takozvanim zdravijim alternativama cigareta, raznoraznim dimilicama, jer naprosto ne postoje dovoljno dugo tako da za pravi učinak i posljedice za zdravlje treba proći još dosta vremena. I cigarete su nekoć reklamirali doktori, na plakatima su bile slike beba kojima baš dim cigareta ne smeta itd. Tu se jedino pušači mogu smatrati diskriminiranima.

Pušenje Pod većim rizikom Pušenje je smrtonosnije za žene nego muškarce kada su u pitanju srčani udari

Do tada, ministar zdravstva propagira nepušenje i bilo bi suludo da sa svoje pozicije čini drukčije, a pušače može utješiti jedan od znanstvenih dokaza: želja za cigaretom traje tek tri minute.

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar VinkoL
  VinkoL:

  Luksuz su nama ovakvi kujunđići, a ne cigareta. Cigareta nam je u ovakvoj državi jedina utjeha, jedino kaj si još možemo priuštiti.

 • DjD:

  Uf, trudio sam se pročitati ali tako loše napisan članak-strašno.

 • Plavetnilo:

  Luksuz je pročitati ovakav članak, sročen od ovakve neovisne novinarke. Šalim se, naravno.