Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Pušenje e-cigarete u javnom prijevozu pravi dokaz bahatosti

Ima onih koji svoju e-naviku, e-užitak, stavljaju iznad propisa i uvriježene uljuđenosti
07. lipnja 2018. u 20:15 7 komentara 1016 prikaza
E-cigarete
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nepristojnost, bahatost, neuljudnost. Sve su to ljudske osobine koje već same za sebe, pojedinačno, izazivaju i nevjericu, i ljutnju, a nerijetko i potrebu da se reagira. No kada se sve te mane ujedine u jednoj osobi ili u jednoj situaciji, onda se zna dogoditi da od šoka ne možete doći k sebi.

Sunce POZITIVNI UČINCI Većinu vremena provodite u zatvorenom? Nakon što saznate koristi vitamina D više nećete

Primjera za oba slučaja ima podosta, gotovo svakodnevno okrzne nas neki od njih, ali sad ću izdvojiti tek jedan. Vezan je uz e-cigarete i javni prijevoz. Iako je općepoznato da je u tramvajima i autobusima pušenje zabranjeno, ima nekih koji smatraju da se to na njih ne odnosi samo zato što u ruci nemaju klasičnu, nego e-cigaretu. Ili čak vrlo dobro znaju da se ta zabrana odnosi i na e-cigarete, ali su oni, eto, sebično, umišljeno i bezobrazno odlučili sebe i svoju e-naviku, e-užitak, staviti iznad propisa i uvriježene uljuđenosti.

I tako, već se nekoliko puta dogodilo da u tramvaj ili autobus uđe osoba koja tijekom vožnje bez imalo obzira, stida ili pristojnosti nastavlja pušiti svoje e-cigarete. Ponekad izađu i prije nego što se netko od ostalih putnika snađe i reagira. Jednom se reakcija i dogodila pa je “krivac” nešto gunđao da ta cigareta nije opasna za zdravlje, ali se na kraju ipak nevoljko ispričao, izašao i nastavio pješice zajedno sa svojom e-cigaretom.

Čaša vode dobro je znati Trebate li piti osam čaša vode na dan? Pročitajte ovo

Nedavno u tramvaju kod Kvatrića putnici nisu bili čak ni te sreće. Ušao je u prilično pun tramvaj mladac s ruksakom, malo se progurao, stao i nastavio pušiti e-cigaretu kao da nikoga oko njega nema. Putnici oko njega najprije se u čudu i nevjerici pogledavaju, vrte i odmahuju glavama, ljutito cokću, a onda se gospođa koja je stajala tik ispred “pušača” okrenula te, iako iživcirana, ipak dobronamjernim glasom upitala: "Znate li da se u tramvaju ne smije pušiti?"

"Znam",odrezao je mladac. Dok se gospođa pribirala od njegova tona, uključio se gospodin do nje: "Onda prestanite pušiti ili izađite."

“Izađite vi ako vam smeta. Ja idem do Britanca”, drsko je uzvratio mladić nastavljajući pušiti. Unakrsno prepucavanje nastavilo se sve do Britanca. 

Pogledajte galeriju: Čak i bez nikotina, e-cigarete mogle bi oštetiti pluća

E-cigarete
1 / 2
e-cigarete
Vježbanje Vrijeme za vježbanje Evo što nekretanje radi vašem tijelu bolest Jeste li među njima? Pet tipova ljudi koji imaju veći rizik obolijevanja od raka
Kobe Bryant
POGINUO SLAVNI KOŠARKAŠ
Ovo je jezivo: Pogledajte što je Kobeu Bryantu predviđeno još 2012. godine
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
  • Vito:

    Pušenje e-cigarete u javnom prijevozu pravi dokaz bahatosti ::: Žalosno je što su prozori niskopodnih tramvaja zatvoreni pa im ne možeš uzeti dimilicu i baciti ju kroz prozor. __ Zato su "čehi" dobri - imaju otvorene prozore pa mu uzmeš ... prikaži još! dimilicu i baciš kroz prozor.. __ Ostane u šoku, a ne može ti ništa, jer je "cijeli tramvaj" uz tebe pa izađe na prvom stajalištu.

  • Vito:

    MarkoHR: __ U Hrvatskoj su kune i lipe __ A ti se pari sa svojom majkom i nas pusti na miru. __ Ako nisi bio pored takve dimilice nemaš pojma koliko smrdi i koliko je neugodno udahnuti nešto takvo. __ ... prikaži još! To nije običan izdah, kamoli vodena para, jer se vodena para iz daha vidi samo kad je hladnije od 10°C, a ovo se vidi k ad je +40°C, kad čovjek prdne, ne vidi se plin, ali ga možemo osjetiti njuhom. __ Zato ne laži da ispuštaju paru, jer nije hladno u tramvaju niti kod otvorenog prozora.

  • Vito:

    ja-ma: lažeš __ Prijateljica je koristila jedno vrijeme, ne samo da smrdi, nego nije niti korisna, budući je nakon nekoliko dana korištenja bacila i nastavila s pravim duhanom. __ Samo pojačava potrebu za nikotinom onima koji se žele odviknuti. __ ... prikaži još!_ Oni koji nikad nisu pušili, njima nije potrebno izigravati budale pa ih ne trebaju kupovati __ Naravno, ako su budale kupit će ih i javno obznaniti stupanj inteligencije sukladan broju godina