Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministar u sjeni

Prvi tjedan u 'civilu' – Kao da nije ni otišao, Čačić i dalje vodi svoj resor

'15.11.2012. Zagreb - Dolazak Radimira Cacica na sjednicu predsjednistva HNS-a. Photo: Robert Anic/PIXSELL'
Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'
1/3
Autor
Marko Biočina
25.11.2012.
u 11:28

U šoku je bio samo 10 minuta nakon vijesti iz Mađarske. Brzo se sabrao i počeo sazivati sastanak za sastankom

Nalazio se sa stranačkim kolegama, dogovorio proces održavanja unutarstranačkih izbora, iselio se iz ureda u Ministarstvu gospodarstva, organizirao je prijenos vlasti na svog nasljednika Ivana Vrdoljaka te, onako usput, srušio Linićev porez na imovinu. Doznajte kako posljednjih dana živi Ratko Čačić

Možete li zamisliti da vam netko iznebuha javi kako morate ići u zatvor na 11 mjeseci? Kako biste se osjećali? Koliko bi vam trebalo da dođete sebi? Ratko je bio u šoku ravno 10 minuta, a onda uzeo mobitel i sazvao sastanak u stranci. E sad, mislite li vi da takav čovjek može sjediti na margini događanja sljedećih godinu i pol, dvije? – kaže jedan visokopozicionirani član Hrvatske narodne stranke odgovarajući na pitanje što u njoj misle o novoj ulozi svog stranačkog predsjednika i donedavnog potpredsjednika hrvatske Vlade Radimira Čačića.

Čačiću su, nakon pravomoćne zatvorske kazne koja mu je izrečena pred mađarskim sudom, analitičari unisono predviđali kraj političke karijere, a onda ih je on, u svom stilu, demantirao u manje od sedam dana. Bio je to naporan tjedan za Čačića. Održao je više desetaka sastanaka sa stranačkim kolegama, dogovorio proces održavanja unutarstranačkih izbora, iselio se iz ureda u Ministarstvu gospodarstva, organizirao prijenos vlasti na svog nasljednika Ivana Vrdoljaka, održao konferenciju za novinare u povodu presude generalima Gotovini i Markaču te, onako usput, srušio Linićev porez na imovinu. “Radimir Čačić i dalje je tu”, glasna je poruka svima onima koji su ga otpisali, a već prvi tjedan nakon presude u Mađarskoj dokaz da rečenica “podnosim ostavku na sve funkcije u Vladi” nije podrazumijevala i povlačenje u političku beznačajnost koje su mu mnogi priželjkivali. Doduše, Čačićeve aktivnosti mnogi bi mogli protumačiti i kao grčevitu borbu za očuvanje utjecaja, no nemoguće je poreći da znatan broj članova HNS-a podržava takav Čačićev daljnji angažman.

– On je bio inicijator projekata i procesa, pa je logično da mu je stalo kakav će biti njihov ishod. Ako želi pomoći, iako više nije u Vladi, ne vidim razloga zašto bi netko s tim imao problem. Uostalom, mi smo dugogodišnji prijatelji i razgovaramo svaki dan. Nastavit ćemo i dalje, bez obzira na presudu – kaže čelnik jednog državnog energetskog poduzeća, ne želeći pritom precizirati hoće li Čačića redovito brifirati o poslovanju svoje tvrtke i kad bude na odsluženju kazne u jednom od hrvatskih zatvora. Može li se stoga zaključiti da je prije tjedan dana Hrvatska izgubila prvog potpredsjednika Vlade, ali zato dobila i potpredsjednika Vlade u sjeni? Ako su točne informacije kako je premijer Zoran Milanović pri odluci o mogućem odustajanju od primjene novog poreza na nekretnine glavne konzultacije održao s Čačićem, onda je jasno da šef HNS-a ostaje bitan faktor. Uostalom, ako ga takvim doživljava Milanović, tko ima pravo sumnjati?

Nezadovoljni SDP-ovci

No, što će se dogoditi kad potpredsjednik Vlade Branko Grčić bude predlagao neku inicijativu s kojom se Čačić ne slaže. Kome će se Milanović prikloniti? Svom formalnom zamjeniku i stranačkom kolegi ili tipu koji se javlja telefonom svakog dana u točno određeno vrijeme iz pulske kaznionice Valtura. Ako je i dogovorena, takva pozicija nije baš uobičajena. Naime, bez obzira na njegovu stranačku funkciju, poprilično je upitno na temelju čega bi osoba koja nije član Vlade, državnih institucija ili tijela javnih poduzeća imala pravo na inače povlaštene informacije, od kojih mnoge spadaju u segment državne ili poslovne tajne. Stvar je i zakonski upitna. Primjerice, Janaf koji vodi HNS-ovac Dragan Kovačević tvrtka je koja kotira na burzi i na temelju toga podliježe strogim pravilima raspolaganja informacijama. Sad kad Čačić više nije Vladin dužnosnik bilo bi protuzakonito da ga Kovačević na bilo koji način izvještava o poslovanju tvrtke. Pa ipak, nitko ne sumnja da će Čačić biti obaviješten.

– Pa nije to ništa novo za HNS. Ni Srećko Ferenčak nije državni dužnosnik, pa stalno obilazi javna poduzeća – zdvojno govori jedan visokopozicionirani SDP-ovac, koji strahuje da bi javnost mogla negativno reagirati na to što Čačić iz zatvora faktički kreira političku situaciju u zemlji. U toj stranci ima ih dosta koji su nezadovoljni Čačićevim uskrsnućem, a i dosta HNS-ovaca smatra kako bi se to na kraju moglo pokazati kontraproduktivnim za stranku.

– Može o Čačiću svatko misiti što hoće, no nitko me ne može uvjeriti kako je normalno da on ima niži javni rejting od Sanadera. No, u takvim okolnostima stvorio se dojam da je on kriv i da je zaslužio zatvor. Bude li se previše pojavljivao u javnosti, ljudi bi to mogli protumačiti kako izbjegava kaznu i kako se ne kaje za nesreću, a to će samo još dodatno srušiti i njegov rejting i rejting stranke – kaže Večernjakov sugovornik iz HNS-a.

Dilema je opravdana, osobito s obzirom na daljnji Čačićev plan obrane. On o njemu ne govori, no njegov odvjetnik Čedo Prodanović u intervjuu Večernjem listu dao je naslutiti kako, ako mu Mađarska dopusti služenje kazne u Hrvatskoj, postoji mogućnost da ovdašnji sud kaznu ublaži. Jasno, postoji i mogućnost da od predsjednika Ive Josipovića traži pomilovanje. Dogodi li se to, hoće li to javnost doživjeti kao izbjegavanje zaslužene kazne? Ovisi o tome vjeruju li da je kriv. Među HNS-ovcima dilema nema – riječ je o političkoj presudi. Ta teorija urote koja se već i pojavila u nekim domaćim medijima temelji se na ideji da se mađarski MOL Čačiću osuđujućom presudom osvetio za neke – po njih nepogodne – zakone koje je inicirao. U nju vjeruje i većina HNS-ovaca, pa navodno i sam Čačić, svjedoče oni koji su s njim imali prilike razgovarati. Ipak, nisu svi uvjereni.

– Nakon prve presude, kad su svi govorili kako ga je oslobodio MOL jer će im on pomoći u Ini, mi smo hodali okolo i govorili ljudima da ne podcjenjuju pravosuđe jedne suverene države EU kao što je Mađarska. Sad, nakon što je presuda preokrenuta, trebali bi govoriti da je to isto pravosuđe korumpirano i politizirano. Neuvjerljivi smo – govori jedna Čačićeva stranačka suradnica i napominje “kako je sad barem središnjica živnula”.

Sjedište u Ulici kneza Mislava

Naime, nakon što se sredinom ovog tjedna iselio iz Ministarstva gospodarstva, Čačićevo novo sjedište je u zagrebačkoj Ulici kneza Mislava. Ondje mu je ured, a dolazi svaki dan. I dalje planira svakodnevno putovati iz Varaždina u Zagreb, iako je navodno prošlog tjedna više dana prespavao u roditeljskom stanu u Zagrebu. Iako su neki neposredno nakon podnošenja ostavke predvidjeli kako bi se mogao vratiti u biznis, čini se kako Čačić ne namjerava napustiti politiku. Uvjeren je, kažu oni koji ga poznaju, da će se u sljedećih godinu dana vidjeti prvi efekti investicija koje je pokrenuo. Hoće li se nakon odsluženja kazne vratiti u Vladu, to zasad nitko ne može sa sigurnošću prognozirati.

– Ratko nikad ne staje i nikad ne gleda natrag. On je takva osoba. Pa ako me pitate hoće li odustati od politike, sa stopostotnom sigurnošću mogu reći da neće. Ako me pitate hoće li biti u Vladi ili na nekoj drugoj poziciji, to ne znam, ali nema razloga zašto se ne bi vratio ako to želi. Kao što je i sam rekao, nije počinio nečasno djelo, nije osuđen za pronevjeru ili korupciju. Dogodila mu se nezgoda i nakon što odsluži kaznu, tko mu može zabraniti da se vrati. Uostalom, kakav bi HNS bio bez njega – kaže sugovornik s početka teksta. Uistinu, može li HNS opstati bez Radimira Čačića, pitanje je jednako neizvjesnog odgovora kao i ono može li HNS preživjeti s Radimirom Čačićem. Sasvim primjereno, rješenje tog rebusa na kraju će morati dati baš Radimir Čačić.

>> Vrdoljak: Čačić me svako malo nazove, to je normalno

Ključne riječi

Komentara 2

YO
yohana
11:48 25.11.2012.

Bez Cacica na politickoj sceni nema ni Vesne Pusic i njezinih satelita u politici,mislim i ubjedena sam da Cacic nije ni bio na vlasti da spasi Hrvatsku politiku,vec zbog nekih sasma drugih razloga.Njegova bahatost i bezobrazluci nemaju granica,a o politickom karakteru da i ne govorimo ,Zar nismo svjedoci svega?

HO
hordubal
11:44 25.11.2012.

Ne voli glamur, ne ide ni na godišnji, njemu je zabava posao ----------------------------------- i onda u novinama same priče o propalim tvrtkama i pustim milijunima poreznog duga, izgleda da je ipak zabava na prvom mjestu ne vidim tu ništa od posla

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije