Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAJA CAR

Prva epizoda HRT-ove serije 'Čuvar dvorca' najavila je pravi špijunski triler

Foto: HRT
1/3
19.09.2017.
u 16:40

Uvertira u seriju je opaka, rijetko koga neće zaintrigirati nastavak četverodijelnog serijala

Prepoznao je HRT dobar trend pa na tragu “Novina“ prodanih na američko tržište te “Počivali u miru“ koje će između ostalih snimati i Britanci, jesensku shemu otvara novom potencijalnom ‘must have’ serijom na tržištu – “Čuvar dvorca“ Lukasa Nole.

 

Radnja se vraća u prošlo stoljeće, prošlu državu i prošli sistem. Godina je 1977., mjesto radnje Italija, da stvar bude ‘romantičnija’ – Badnjak. Egzekutor Udbe Marin Dragičević Dragi (Vinko Kraljević) iz božićnog dara na harmoničnoj večeri kod ‘bliskih prijatelja’ koje poznaje godinama, vadi pištolj i likvidira cijelu obitelj. Uz zloslutan zvuk pisaće mašine ide i objašnjenje – bili su ozbiljna prijetnja i odobreno je djelovanje s ciljem onemogućivanja neprijateljskog djelovanja.

Uvertira u seriju je opaka, rijetko koga neće zaintrigirati nastavak. Sudeći po prvoj epizodi emitiranoj sinoć na Prvom programu HRT-a imamo pravi špijunski triler. Naravno, miljama daleko od Bondovskog glamura i ljepotica, iako ima i Nola Ivu Babić i Dajanu Čuljak, u seriji kontraobavještajke koje ljepotom pariraju Bondovim djevojkama. Ima i pompoznu špicu u 007 stilu. No, tu svaka sličnost prestaje. Serija “Čuvar dvorca“ više je na tragu hladnog majstorstva Le Carréa. Nakon prvotnog šoka, radnja serije skače na 1985. Jugoslavenska Služba državne bezbednosti još je jedna od najagilnijih i najučinkovitijih obavještajnih zajednica u Europi.

Boris Bišćan, stari kadar te službe, svjedok je promjena koje se u službi događaju. U novom svijetu se ne snalazi, a starom je očigledno došao kraj. Tumači ga Ivo Gregurević. I bez mnogo teksta savršeno glumi. Poput Carréovog Smileyja fantastično je dočarao ledenu odlučnost i beskompromisno uvjerenje da je ono što radi ispravno. Kod njega nema znakova kajanja ni kad daje smaknuti kćer kolege koji ih je ‘jako zadužio’.

Doda li se njegovoj glumi Kraljevićeva, za koju je između ostalog već nagrađen u Puli za najbolju mušku ulogu u dramskoj seriji, jasno je da je Nola pogodio u glumačkom postavu kombinirajući njihovo iskustvo i mladost već tradicionalno dobrog Gorana Bogdana. Nolu u seriji ne zanima politika, zanima ga kako se vinovnici jedne politike ponašaju kada se ona urušava. Hoće li time uspjeti privući širu publiku ili tek šačicu konzumenata ozbiljno promišljenih serija, pokazat će rezultati gledanosti za rujan.

Komentara 13

I1
ing-12345
17:17 19.09.2017.

Za nas koji smo proživjeli i uspjeli preživjeti ta vremena ova prva epizoda vrlo vjerno prikazuje UDBIN način rada.

Avatar Aristarhh
Aristarhh
18:24 19.09.2017.

Gamad komunistička. Ne ponovilo se.

DK
davor.kutlesa
18:25 19.09.2017.

Nevazni su sitni kriminalci UDBINE ubojice vec je bitno tko su nalogodavci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije