Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.12.2016. u 07:57

Plenkovićev proračun nije utemeljen ni na predizbornom programu niti ima razvojne elemente koji Hrvatskoj trebaju

Zakonom je u Hrvatskoj točno propisano koji državni dužnosnici imaju imunitet, zašto, kad im se skida, a postoji i praksa kad se i zbog čega skida imunitet saborskim zastupnicima. Ali još ni u jednom zakonu ne piše da su dužnosnici oslobođeni od pitanja javnosti kad je u pitanju njihov rad. Daje li pobjeda na izborima apsolutni imunitet pred pitanjima građana? Upravo je takvu poruku poslao premijer Plenković, kad je novinaru bahato odbrusio: “Idite vi na izbore i pobijedite pa onda planirajte proračun. Ja sam pobijedio, na izborima sam formirao vlast i napravio program temeljen na izbornom programu”.

Kakva je to nervoza kod Plenkovića? Tek mu je počeo mandat, a već se počeo ponašati sanaderovski bahato! Otprije je već znano da ima sklonosti bahaćenju, ali ono sad očito poprima nove dimenzije. Može li se nositi s premijerskim mjestom? I koje poruke šalje takvim nekontroliranim istupima? On se obrecnuo na novinara, da mu je pitanje zapravo spin, a Plenković sam debelo ne govori istinu kad kaže da je Vladin program napravio na temelju izbornog programa. Zar smo svi tako kratke pameti, pa da nam se prodaje tako jeftin spin, da ne znamo što je sve bilo govoreno i najavljivano u kampanji, a što smo s Plenkovićem dobili nakon izbora?

Pa nismo baš svi nepismeni i zaboravljivi. Na kraju, internet sve brzo i lako izbaci van.

Plenkovićev proračun nije utemeljen ni na predizbornom programu niti ima razvojne elemente koji Hrvatskoj trebaju. Ali on i tako ne razumije ništa u vezi s ekonomijom i financijama, pa otud i njegova nervoza i bahati istup, jer bahatlukom skriva svoje neznanje.

Dobro, ne treba on sve ni znati, zato postoji tim koji oko njega radi, ali se ipak valja u bitnim stvarima informirati. On čak ni to ne zna, ne zna osnove. Zato je sve iritantnije slušati pjesmice koje mu slažu da pročita za sjednica Vlade i Sabora, i samo da još ne zacvrkuće od sreće, i mi svi skupa s njime. I to je to, njegovi su istupi takvi da ne ulijevaju nikakvu sigurnost, nikakav stav lidera, nego samo postaju forma bez sadržaja, lijepe riječi i puno floskula uz mlado lice.

Gdje je ta hrabrost, odlučnost, snaga koju smo mislili da ćemo je možda vidjeti s ovom Vladom? Ili narodski rečeno, gospodo, gdje su vam “muda”? Umjesto da se paralelno s poreznom reformom restrukturira državna služba, da se makne golemi višak među kojima je brdo uhljeba zaposlenih po kumskim, rođačkim i političkim linijama, opet se svima njima pogoduje i podilazi proračunom za iduću godinu.

I opet smo u začaranom krugu, kad nam političari u dogovoru sa sindikatima javnih i državnih službi već godinama kroje sudbinu države. Čemu onda uopće pitanja zašto iz Hrvatske odlaze stručnjaci, dok su za sve dakako krivi poslodavci koje se i dalje nastavlja guliti kako bi se namirila ogromna gladna usta državnih i javnih službi, počevši od državnog vrha, pa prema dolje, do nezasitnih sindikatlija. U takvoj situaciji, s takvim pristupom, s takvim pogledom na budućnost nema šanse za bilo kakav napredak.

Kako objasniti činjenicu da je državna služba potpuno neokrznuta izašla iz višegodišnje krize? I ne samo to, nego je još i rasla, dok je u isto vrijeme izgubljeno 200.000 mjesta u gospodarstvu. Umjesto da se gospodarstvu posveti najveća pažnja, proračun izdašno nagrađuje birače i glasove koji vladajućima trebaju za lokalne izbore. Naravno, kad si dao drugima, zašto bi se neki odrekli malo debljeg kolača? Svima odmah rastu apetiti. I Vlada je zadovoljavanjem tih apetita ubila i ono malo boljitka kojemu smo se nadali, kad nam je krenulo malo bolje.

Besramno je da Plenković i Bernardić za svoje stranke svojataju bolje rezultate u gospodarstvu. Čime su oni to pridonijeli? Baš ničemu. Ali glavno da si rade vlastiti PR, kao da su naši spasitelji.

Ne bi im palo na pamet da su za taj neki uzlet najzaslužniji gospodarstvenici koji se bore iz dana u dan i koji pune proračune i njihove džepove.

Nego, sjeća li se netko Stierova eseja “Nova hrvatska paradigma“? Njegove su riječi: “Teza je da se moraju sve političke institucije u Hrvatskoj više otvoriti, da će se onda otvoriti i ekonomske institucije i bolje integrirati naše građane, treba nam inovativnost i potencijal naših građana da bismo mogli ići u jednu novu fazu razvoja.“ Stier je u vlasti, a procesi su i dalje retrogradni, ništa se bitno ne mijenja.

Nema nigdje “muda“, ni za što! Zašto Stier sad nije glasan i bučan? Opet sve ostaje mrtvo slovo na papiru.

>> 'U proračunu je osiguran novac za braniteljska prava. Nema potrebe unositi nemir u javnost'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije