Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.09.2020. u 08:15

Uz potrebu za vladavinom prava i u kriznim vremenima, čini se da je troje sudaca ipak dijelom podleglo općoj atmosferi.

Ustavnopravno propitivanje ispravnosti izbora modela obrane od virusa ne samo da je opravdano već i poželjno. Izdvojena mišljenja troje ustavnih sudaca pri tomu su i populistički prilično atraktivna jer se dotiču i javno artikuliranih stavova.

Uz ustavnopravne motive i potrebu za vladavinom prava i u kriznim vremenima, pa i u dijelom argumentiranim kritikama, čini se da je troje sudaca ipak dijelom podleglo općoj atmosferi. Na neki je način “spiritus movens” za antistožerni odnos dijela javnosti, uz pojedine subjektivne propuste Stožera, bio sudac Andrej Abramović koji je u ožujku objavio stručni rad o Stožeru te ustavnosti i zakonitosti njegovih odluka u kojem je vrlo eksplicitno i kritično iznio stavove o neustavnosti tog pristupa.

Zakonske izmjene u travnju potvrda su da je djelomično bio u pravu. No, u pogledu temeljnoga stava i ustavnopravni stručnjaci su se podijelili, s time da ni prof. dr. sc. Sanja Barić nakon objave odluke o ustavnosti statusa Stožera nije rekla da je to pogrešno, već da ona i dalje smatra kako je bolje rješenje bilo da je primijenjen članak 17. Ustava. O tomu što je bolje, desetero sudaca nije se izjašnjavalo držeći da je odluka na Saboru, dok ih je troje detaljno iznosilo pravnopolitičke argumente koji mogu biti povod za dorađivanje zakona.

Premda i sami upadaju u kontradiktornosti pa sutkinja Kušan kaže kako suci ne mogu odlučivati temeljem novinskih napisa, argumentirajući potrebu za javnom raspravom kao iznimkom u ovom mandatu, a Abramović se poziva na pisanje Novog lista o tomu da su vladajući isprva namjeravali primijeniti članak 17. Također, Abramović polemizira s, kako piše, “uglednim” pravnicima koji zagovaraju tezu da epidemija nije “prirodna nepogoda” (uzgred, što kad se virus proširi iz laboratorija).

Argumenti ad personam baš i nisu primjereni za suce, kao i politički aktivizam kojem je sudac Selanec pribjegao uoči izbora. Doista je neuobičajeno da suci tijekom postupka iznose mišljenja o predmetima u čijem radu sudjeluju, iniciraju postupke, požuruju suce istodobno tražeći širenje rasprave iako odluke više nisu na snazi... Uostalom, sastav Stožera kojim se puno bave – upravo zbog pitanja razmjernosti – zdravlja i gospodarstva – postaje sve smisleniji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije