Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.04.2018. u 08:22

Manjak ambicioznosti može nas skupo koštati jer ponovno nećemo napraviti jači iskorak

Nacionalni program reformi ni ove godine u sebi ne sadrži prijedloge za dubinske izmjene državnog sustava, već se svodi na niz mjera kojima će se nastaviti inkrementalni pristup upravljanju sustavom. Pozitivna je stvar da smjer promjena kreće od jake države i visoke regulacije i tereta prema manjoj, jednostavnijoj, efikasnijoj državi s manjim porezima i manjim utjecajem na gospodarstvo, ali negativno je da se te promjene događaju presporo.

Predložene izmjene pomoći će poduzetnicima i građanima na svakodnevnoj razini, ali ne dovoljno da to dovede do značajnijeg poticaja rastu gospodarstva. Uostalom, svjedoči to i Plan konvergencije i sve procjene svjetskih institucija o rastu BDP-a u Hrvatskoj koji će se usporavati u iduće tri godine. Nedostatak ambicioznosti može nas skupo koštati jer će nam godine “debelih krava” ponovno proći a da nismo napravili jači iskorak. Svjetsko gospodarstvo raste po rekordnim stopama, regionalno gospodarstvo može nas pogurati, ali za to bismo trebali napraviti ipak malo jači iskorak. Vlada tek načelno spominje pripremu za porez na nekretnine, a zapravo je to i jedina dubinska promjena koju nudi jer je upravo priprema cijelog sustava pretpostavka da se uvede takav porez koji omogućuje da se jače rastereti rad i poduzetništvo. Sličan bi pristup trebao biti i u reformi javne uprave i izmjenama teritorijalnog ustroja, kojem nema spomena.

Ocjene službenika neće donijeti promjene sustava koje će primijetiti građani i poduzetnici, a to znači da neće primijetiti ni reformu. Poduzetnik i građanin kao korisnici javne usluge koju plaćaju direktno iz svojih primanja i prometa žele nagle promjene, žele zainteresirane službenike i nemaju više, nakon desetak godina nečinjenja, strpljenja čekati na spore i postupne korake prema upravi kakvu smo već sada zaslužili. Ako Vlada može promijeniti rok primjene kasnijeg odlaska u mirovinu u jednoj godini, onda se od nje očekuje da brzo smanji parafiskalne namete, provede investicije i uredi javnu upravu.

 

Komentara 2

HP
Hrvat pravoslavac
11:50 25.04.2018.

Jako dobar članak i precizna kritika postojećeg stanja u državi, ali nažalost sebične snobove na vlasti uopće nije briga za boljitak društva , nego samo za svoje guzice. A Hrvati nažalost nemaju tu kulturu aktivne demokracije uključujući i novinarku ovog članka da ovakve kritike i zahtjeve upućuju direktno vlasti tj ljudima za koje su glasali. U smislu: "ja sam glasao za tebe želim da napraviš to, to i to ili neku promjenu u društvu......nego se sve svodi na međusobnom naklapanju između ovaca :(

RZ
Rocky.Zg
00:32 26.04.2018.

Uhljebi iz HDZ i SDP nece napraviti nikakve reforme za boljitak sviju nas. To je jasno. Nejasno je samo zasto ljudi jos uvijek glasaju za njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije