Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Produktivno društvo već je provelo reforme

U Italiji je produktivnost, koja je osamdesetih godina rasla brže nego u drugim zemljama, počela padati početkom devedesetih godina kada još nije bio uveden euro
19. srpnja 2020. u 16:05 2 komentara 394 prikaza
ITA, Coronaviruskrise, Italien
Foto: EXPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Produktivnost je niska u poduzećima koja dobivaju državnu pomoć, jer novac koji dobivaju dolazi im na temelju političkih odnosa, a ne zbog objektivnih potreba. Produktivnost je niska i u tvrtkama koje su političkim odlukama zaštićene od konkurencije. Posebno je niska produktivnost u javnim poduzećima, prije svega gradskima kojih u Italiji ima 8.000, a među njima čak u 3.000 tvrtki ima manje od šest zaposlenika. Produktivnost je u Italiji pala u posljednjih 25 godina.

EUROSKEPTICIZAM Osniva se Italexit, stranka koja želi izlazak Italije iz EU, a njezin osnivač citirao je i Mussolinija

Sjećam se kako sam osamdesetih godina pisao da Italija ima produktivnost koja je među najvišima u svijetu, dok je u Japanu ona bila vrlo niska. Dakle potpuno obrnuto od opće percepcije prema kojoj su Japanci radišni, a Talijani bonvivani. To nije bilo točno tada, a nije ni sada, jer Italija i dalje ima veću produktivnost od Japana. No od 1995. do danas produktivnost je u Francuskoj porasla za 21 posto, a u Italiji za samo jedan posto. Uspoređujem te dvije zemlje, jer imaju približno isti broj stanovnika, slične industrije itd., a obje su istodobno od prvog dana uvele euro.

Dakle, jedinstvena moneta nije uzrok pada produktivnosti. Uostalom, u Italiji je produktivnost, koja je osamdesetih godina rasla brže nego u drugim zemljama, počela padati početkom devedesetih godina kada još nije bio uveden euro. Produktivnost nije svugdje niska. U industrijskim tvrtkama s više od 250 zaposlenika produktivnost je u Italiji veća nego u Francuskoj, a u nekim tvrtkama veća i od one u Njemačkoj. U malim tvrtkama produktivnost je manja. Talijanski problem je to što svaka druga tvrtka ima manje od 10 zaposlenih, u Francuskoj je omjer jedan prema četiri (na jednu malu dolaze četiri velike), a u Njemačkoj čak jedan prema deset, odnosno na 10 velikih tvrtki dolazi samo jedna s manje od 10 zaposlenih.

DENIS ROMAC Mattarella i Pahor ispisali hrvatsku povijest, iako bez Hrvata

Pridodamo li tome da su među talijanskim tvrtkama neke zaštićene od konkurencije, a druge dobivaju državnu pomoć zbog političkih veza, može se shvatiti u čemu je razlog niske produktivnosti. A kada je produktivnost niska, ne smanjuje se državni dug. Evo zašto se govori da su potrebne reforme. Italija je s reformama u zaostatku, a slično je i u Hrvatskoj gdje one nisu ni započele.  

Jelko Kacin
JELKO KACIN
Nakon prijetnji da će Hrvatska na crvenu listu, vratio se na Krk i poručio: 'Brojke koje vi objavljujete nisu prave'
Reakcija iz Novalje:
Cijelo ljeto kontrolira se rad ugostiteljskih objekata, trgovina, javnog prijevoza te klubova na Zrću
  • Superhero:

    top izbor. odusevio me je.. nije ni blizu Rimu i ostalim talijanskim biserima po 'ljepoti' ali zato je 'cool'.. kakvi restorana, barova i, inace, zivota.. bas top. Pazi, skup je najmanje kao Pariz

  • zovgrdelina:

    Milano! I mi ćemo..😉