Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Probleme nećemo riješiti uvozom stranaca

Ni jedna zemlja ne može se razvijati samo na uvozu jeftine radne snage ni živjeti od turizma jer inače ne bismo bili na dnu EU i s manje od četiri milijuna ljudi, među kojima je 40% radno neaktivnih.
20. lipnja 2019. u 19:24 2 komentara 1645 prikaza
Konobarica na plaži
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell
Pogledajte galeriju 1/6

Ukidanje kvota na uvoz stranih radnika najavljeno za 2020. vatrogasna je mjera koja će dobro doći poslodavcima u turizmu i građevini da pokušaju doći do jeftine radne snage, ali hoće li pomoći razvoju društva i države? Sve dok se mladi iseljavaju zbog nesređenih javnih i državnih institucija i neuređenog tržišta rada da bi u Irskoj ili Njemačkoj konobarili, bili sobari, recepcionari, sve dok se ubrajamo, nakon Grčke, u državu s najviše radno neaktivnih građana, pitanje je kamo vodi ta beskvotna politika uvoza radnika?

oporba o kvotama Hrelja: Analizom upotrebljive radne snage se ne bavi u lipnju nego studenom

Stručnjaci su odavno upozoravali da ćemo trebati uvoziti radnike, ali i da se prije toga mora napraviti bilanca domaće radne snage te srediti tržište rada na kojem će se prestati žmiriti na izrabljivački odnos prema sezoncima i mladima koji rade za niske plaće bez slobodnog dana i mimo zakonom propisane satnice. Uostalom, ovo potonje ih je i otjeralo u Austriju, Njemačku i Irsku. Tamo znaju da će živjeti u uređenom društvu, biti pošteno plaćeni, da im nitko neće dovoditi u pitanje pravo na slobodan dan ili vikend i da će, ako žele raditi prekovremeno, znati zašto to rade.

Poslodavci koji se u Hrvatskoj tako odnose prema sezoncima, ne gube ih. Istraživanje analitičara HZZ-a Marka Lucića pokazalo je da je najveći broj sezonaca lani bio plaćen do 4500 kuna, s tim da ih je četvrtina zarađivala 3800 kuna i manje. Ni jedna zemlja ne može se razvijati samo na uvozu jeftine radne snage ni živjeti od turizma jer inače ne bismo bili na dnu EU i s manje od četiri milijuna ljudi, među kojima je 40% radno neaktivnih.

nova pravila Povećat će se kvote, ali oni koji tri puta odbiju posao brišu se s HZZ-a

Od doprinosa na niske plaće sezonaca proračun se neće puniti, nego privatni džepovi, a stranci i taj zarađeni novac neće trošiti kod nas nego ga slati obiteljima, dok ćemo mi i dalje imati problem radno neaktivnih građana o kojima treba skrbiti. Dok je Poljska uvela mobilni zavod za zapošljavanje i obilazila mlade po selima savjetujući ih o mogućim poslovima, što mi radimo?

Puštamo ih ili da su bez posla ili da idu preko granice i pričamo bajke kako ćemo sve probleme riješiti uvozom radnika i uspoređujemo se s razvijenom Njemačkom s više od 80 milijuna ljudi.

SWEDEN-STOCKHOLM-ATTACK-SUSPECT-ADMIT CRIME
u lošem stanju
Majka držala sina zatočenog gotovo 30 godina: Pronađen je ozlijeđen, izgubio je gotovo sve zube
re
SPOJ TRENDOVA I TRADICIJE
Isprobaj pet outfita koji su inspirirani kućnim glamurom
  • Rocky.Zg:

    Nikakvih reformi, nikakvih ideja. Samo partijsko uhljebljivanje, korupcija i bogaćenje po stranačkim linijama što vidimo na primjeru HDZ-ovih ministara. Stagniramo, zaostajemo, mladi i dalje bježe. Imali smo puno loših, ali anemični je daleko najgori predsjednik vlade do sada.

  • spusti_loptu:

    Treba imati na umu da vlada uvozom jeftine radne snage i dalje osigurava sebi podrsku vecine poslodavaca u turizmu ukljucujuci i iznamljivace apartmana. Tu se nista puno ne moze promijeniti, to je njihovo demokratsko pravo.