Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.09.2019. u 09:08

Uvjet da se “obična” recesija preobrazi u globalno ekonomsko čudovište jest da paniku izazove nešto nepoznato i skriveno

Recesija je Europi na vratima, upozoravaju brojni inozemni i domaći ekonomski analitičari. Kao najjasniji signal nailaska recesije analitičari uzimaju pad njemačkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom kvartalu ove godine za 0,1 posto u odnosu na prethodni kvartal, te prognoze po kojima bi se pad mogao ponoviti i u trećem kvartalu.

Osim što alarmiraju javnost i kreatore ekonomske politike, analitičari već uvelike raspravljaju i o tome kakva bi nas recesija mogla zadesiti, blaga ili duboka, brzoprolazna ili dugotrajna, te što bi eventualnu blagu recesiju moglo pretvoriti u novu Veliku recesiju ili čak Veliku depresiju. No, tu postoji jedan načelni problem: recesije se ne mogu prognozirati.

Prema onome što sada vidimo, pad njemačkog BDP-a u drugom kvartalu, ako se ponovi i u trećem, bit će recesija kako ju je 1974. u New York Timesu definirao američki statističar Julius Shiskin, ali možda još ne i “značajan pad aktivnosti, raširen po čitavom gospodarstvu, s trajanjem duljim od nekoliko mjeseci, obično vidljiv u promjeni realnog BDP-a, realnih dohodaka, zaposlenosti, industrijske proizvodnje i u maloprodaji”, kako recesiju definira američki Nacionalni ured za ekonomska istraživanja (NBER).

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Ilustracija

Naime, ne računajući Veliku recesiju 2008./09. i Europsku dužničku krizu 2011./14., kvartalni padovi BDP-a u dva, pa čak i tri i četiri uzastopna kvartala događali su se u zemljama članicama područja eura, ako sam dobro prebrojio, najmanje 20 puta, od toga u Njemačkoj četiri puta, u Italiji i na Malti triput, a da se nisu pretvorili u “značajan pad ekonomske aktivnosti” i službeno proglašenje recesije u eurozoni. Zapravo, da je recesija od dva i uzastopna kvartala bila, javnost bi saznala tek kad je prošla, iz čega se može zaključiti da je najbolji instrument za otkrivanje recesija retrovizor.

A ako će nešto zaista “običnu” recesiju pretvoriti u depresiju, onda će to biti nešto o čemu baš ništa ne znamo pa o tome ne možemo ni razglabati. Naime, uvjet da se “obična”, blaga ili ciklična recesija preobrazi u kontinentalno ili čak globalno ekonomsko čudovište jest da paniku velikih razmjera izazove nešto nepoznato i skriveno.

Najbolji primjer za to je Velika recesija iz 2008. godine kada se u SAD-u i u Europi zamrznulo kreditiranje jer nitko nije mogao znati za koliko je milijardi dolara netko izdao “polica osiguranja” (swapova, CDS-ova) za propale hipotekarne obveznice pa će svakog trena bankrotirati. U Europi se nešto slično dogodilo zbog nepoznatog iznosa grčkog duga, a prije toga 1998. kad se nije znalo koliko tko posjeduje obveznice na koje je ruska država proglasila ogluhu.

Da se za taj grčki javni dug, za te američke CDS-ove ili ruske obveznice znalo, ne bi bilo ni panike pa se ni “uobičajene” recesije koje su one izazvale, kakve se negdje u svijetu u zadnja dva stoljeća javljaju i češće od jedne na godinu, ne bi transformirale u planetarne recesije i europsku Veliku dužničku krizu. A da nešto takvo, skriveno i nepoznato, ovoga puta ne postoji, možemo se samo nadati.

Pogledajte video

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Mi sami
Mi sami
22:38 05.09.2019.

Stvarno boskovicu a prosli tjedan ste tvrdili da ce cijena stanova kod nas rasti jos 6-7 godina?

SV
sveznam1
07:43 06.09.2019.

Boskovic zasto niti jedan od ekonomista nema blage veze o ekonomiji?Kd bih te pitao zasto nastaje kriza ne bi sigurno zna0

Avatar Bud Humski
Bud Humski
19:32 05.09.2019.

Ne bih rekao! Problem je sto se recesije MOGU prognozirati, ali nadri-ekonomisti vise vole zakopati glavu u pijesak... pa stampaju novac do mile volje dok na neki cudesan nacin inflacija ide u minus!!! Tako da neke banke sada naplacuju svojim klijentima zato sto svoje novce drze kod njih, pa sada prave profit i kad koriste vase novce i kad vam ih posudjuju! Nisam neki ekonomski strucnjak, ali ni ne treba biti nobelovac za shvatiti da nesto opasno smrdi i zaudara u samim temeljima svjetskog ekonomskog poretka. Dolar vise nije neprikosnoven u medjunarodnoj trgovini, cijeli svijet je vise nego umoran od financiranja americkog duga koji iz godine u godinu samo raste... i koji oni NIKAD nece moci vratiti! Pitanje americkog bankrota je samo pitanje vremena... Da li je i to nepredvidivo, da li je i to tako tesko prognozirati?! A tek onda ce svijet vidjeti sto je prava recesija!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije