Naslovnica Premium Kolumne

Pritisak Vladimira Putina na Europsku uniju

U tome ima i saveznika, američkog predsjednika Trumpa. Obojica misle da će nestankom EU, Rusija i SAD opet odlučivati o svemu
19. kolovoza 2018. u 08:24 8 komentara 1494 prikaza
Angela Merkel i Vladimir Putin
Foto: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS/PIXSELL

Nije bez razloga ruski predsjednik Vladimir Putin izabrao, početkom lipnja ove godine, izložbu slika starih majstora u muzeju povijesti umjetnosti u Beču da govori o odnosima Rusije i zemalja Europske unije. Kazao je kako su sankcije koje je EU uveo Rusiji nakon što je Moskva anektirala Krim štetne za sve.

Donald Trump na NATO summitu Ostvaruje prijetnje Trump udara po svima: Carine, sankcije i prijetnje

To putovanje bilo mu je prvo nakon što je dobio i četvrti mandat, mjesec dana prije nego što su Austrija i premijer Sebastian Kurz preuzeli predsjedanje EU. Ustvrdio je da se glede ukidanja sankcija stvari kreću nabolje (uz Kurza je za ukidanje sankcija Rusiji i čelnik Lige Salvini koji je sada potpredsjednik vlade) i kako bi se postupno moglo doći do njihova potpunog ukidanja.

Optimist je zato što su Gazprom i austrijska tvrtka za energetiku OMV potpisali sporazum o opskrbi Austrije plinom do 2040. godine. Nadalje, tu je i plinovod Nord-Stream 2 koji će kroz Baltičko more zaobići Ukrajinu i izravno povezati Rusiju s Njemačkom i ostalom Europom. To su poslovi, ali Putin (premda to niječe) potkopava EU potporom antisistemskim desničarskim strankama u europskim državama.

Karin Kneissl Veže ih ljubav prema životinjama Putin na piru šefice diplomacije Austrije

U tome ima i saveznika, američkog predsjednika Trumpa. Obojica misle da će nestankom EU, Rusija i SAD opet odlučivati o svemu.

Moskva i Washington gledaju na Europu kao na tržište za plasman svoga plina. Lakše je Putinu izvoziti plin u zemlje EU nego Trumpu jer je ruski plin jeftiniji i dolazi plinovodima, a američki bi dolazio brodovima.

Pod ruskim su utjecajem već neke europske države na čelu s Mađarskom. Pod pretpostavkom da se EU raspadne, najviše bi zaradio Putin jer bi mogao imati veći utjecaj na pojedine zemlje, ponajviše na zemlje Višegradske skupine, Mađarsku, Češku, Slovačku i Poljsku, ali na potonju nešto manje jer se Rusi i Poljaci ne trpe, kao i na Balkan pa i Njemačku.

Ubijeni novinari Srednjoafrička Republika Smaknuta tri ruska novinara

Ako i ne uspije u razbijanju EU, nije važno, politiku će i dalje voditi tako.

>> Pogledajte video - Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

[video: 22524 / Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa]
Trendovi budućnosti
ŠTO NAS ČEKA
Kako tvrtke mogu postati još konkurentnije: trendovi budućnosti kojima ćemo se prilagoditi ili propasti

A1 izdvaja za Vas

  • prajdali100:

    E " moj" Silvije.! U ovom jadu od članka, iako to nije tema, morao si spomenuti Kinu.Ona odlučuje i odlučivaće o mnogočemu.A to što će Rusija imati nekakav uticaj u Poljskoj možeš okačiti mačku o rep.

  • Boboj:

    Pa "p100" dobro ste to nazvali "jad od članka". SilvijeT.novinar iz Rima, kao da je izišao iz škole boljševičkog habitusa, pa jedan sasvim normalni, legitmni, u Dobroj nakani i za Rusiju i Europu Državnički posjet jakog Svjetskog Državnog poglavara naziva ... prikaži još! "Pritisak na Europu". To "mogu i znaju" samo "agitprop tipovi" boljševičkoga mentalnog kova i ustroja. Minjajte se Silvije, radite na sebi, priustrojavajte se u duhu vrimena i tijeka poviesti, 21.je stoljeće, doba satelit-"turbo" komunikacija i "bezkraja* medija. S B. v.B.++.!!

  • domxerex:

    Očit članak lika iz inozemstva pisan po narudžbi da bi netko mogao ostai tamo gdje je. U tome članku nema ni trunke državnih interesa već su sve privatni sitni interesi vezani uz velikog sponzora sitne prodane dušice.